zadanie domowe lub o zanikajacych imionach
w zeszla niedziele, ks. nasz proboszcz, w nawiazaniu do czytania o Ofiarowaniu Pana Jezusa w Swiatyni, zadal nam zadanie domowe: kiedy konkretnie zostalismy ochrzczeni. przy tej okazji zeszlysmy w rozmowie z rodzicielka na kwestie imion jakie dzis nadaje sie dzieciom.
i tak konkretnie: znacie kogos z mlodych waszych znajomych, ktorzy okrzciliby dziecko - Elzbieta lub Malgos? z jednej strony wracaja do lask Franciszkowie i Staszki, ale Marys, Ew itp. coraz mniej. Z trzeciej strony imiona pt. Vanessa, Viola itp. tez chyba w zaniku.
ksieza w zachodniej Europie martwia sie, ze craz mnie krzescijaskich imion. rzeczywiscie Nicki, Aidany i Eilonwie wypieraja klasyczne imiona. a ostatnio jeden ksiadz zauwazyl: te imiona moga kiedys stac sie chrzescijanskie, jak...splyna krwia w przyszlych przesladowaniach.
"Nie myslcie, ze przynioslem na ziemie pokoj. Nie, ale miecz."
Pan Jezus
i tak konkretnie: znacie kogos z mlodych waszych znajomych, ktorzy okrzciliby dziecko - Elzbieta lub Malgos? z jednej strony wracaja do lask Franciszkowie i Staszki, ale Marys, Ew itp. coraz mniej. Z trzeciej strony imiona pt. Vanessa, Viola itp. tez chyba w zaniku.
ksieza w zachodniej Europie martwia sie, ze craz mnie krzescijaskich imion. rzeczywiscie Nicki, Aidany i Eilonwie wypieraja klasyczne imiona. a ostatnio jeden ksiadz zauwazyl: te imiona moga kiedys stac sie chrzescijanskie, jak...splyna krwia w przyszlych przesladowaniach.
Pan Jezus
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
A tu znalazłam takie podsumowanie
http://babyonline.pl/ranking-najpopularniejszych-imion-wybranych-dla-dzieci-w-2014-roku,jak-wybrac-imie-dla-dziecka-artykul,16220,r1p1.html
I najpopopularniejsze w 2014 r. okazały się Zofia i Jan.
A wszystko przez to, ze chłopczyk dostał imiona: Jan Franciszek.
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Święty_Aidan
bo moja kuzynka urodzila: Zuzanne!
Pan Jezus
ninieszym przepraszam Aidana.
ale rodziciele ateisci szczyca sie, ze to staroirlandzkie, poganskie, imie.
Pan Jezus
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
The author has edited this post (w 05.01.2015)
Pan Jezus
św. Adam Chmielowski
bł. Stanisław Papczyński
Choć różnie może być, ale to już trzeci rok trwa. W każdym razie jakby co, to nie mam nic przeciwko tej kandydaturze