Skip to content

zadanie domowe lub o zanikajacych imionach

edytowano March 2015 w Forum ogólne
w zeszla niedziele, ks. nasz proboszcz, w nawiazaniu do czytania o Ofiarowaniu Pana Jezusa w Swiatyni, zadal nam zadanie domowe: kiedy konkretnie zostalismy ochrzczeni. przy tej okazji zeszlysmy w rozmowie z rodzicielka na kwestie imion jakie dzis nadaje sie dzieciom.
i tak konkretnie: znacie kogos z mlodych waszych znajomych, ktorzy okrzciliby dziecko - Elzbieta lub Malgos? z jednej strony wracaja do lask Franciszkowie i Staszki, ale Marys, Ew itp. coraz mniej. Z trzeciej strony imiona pt. Vanessa, Viola itp. tez chyba w zaniku.
ksieza w zachodniej Europie martwia sie, ze craz mnie krzescijaskich imion. rzeczywiscie Nicki, Aidany i Eilonwie wypieraja klasyczne imiona. a ostatnio jeden ksiadz zauwazyl: te imiona moga kiedys stac sie chrzescijanskie, jak...splyna krwia w przyszlych przesladowaniach.

"Nie myslcie, ze przynioslem na ziemie pokoj. Nie, ale miecz."
Pan Jezus

Komentarz

• Maryś kilkuletnich jest zatrzęsienie.
    A tu znalazłam takie podsumowanie
    http://babyonline.pl/ranking-najpopularniejszych-imion-wybranych-dla-dzieci-w-2014-roku,jak-wybrac-imie-dla-dziecka-artykul,16220,r1p1.html
    I najpopopularniejsze w 2014 r. okazały się Zofia i Jan.
  • Przez internet przetoczyła się lawina zniesmaczenia ( po kilkaset wpisów, po każdej info) w związku z wiejskimi i staroswieckimi imionami jakimi Małgorzata Kożuchowska ochrzciła swego syna. W dodatku wyznała, że to na cześć papieży. Oburzeni tym wszystkim internauci nie wytrzymali i  zwyzywali ją od starych dewotek i hipokrytek, którą małżonek wkrótce kopnie w ....ę.
    A wszystko przez to, ze chłopczyk dostał imiona: Jan Franciszek.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Aidan, Aedhán (zm. 31 sierpnia 651) – mnich i biskup iroszkocki, założyciel klasztoru na wyspie Lindisfarne w 636[3], organizator akcji misyjnej, która doprowadziła do restytucji chrześcijaństwa w Northumbrii. W Kościele katolickim i anglikańskim uznany za świętego. Część Kościołów protestanckich uznaje go za bohatera wiary. Kościół luterański i anglikański zaliczają go do odnowicieli Kościoła[1][2]. W prawosławiu Aidan zaliczany jest do świętych biskupów, tytułuje się go ponadto cudotwórcą i Apostołem Northumbrii[4]
    http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Święty_Aidan
  • oj, moi mili, znaczy nie jest tak zle:)
    bo moja kuzynka urodzila: Zuzanne!
    ;)

Pan Jezus
  • @Szturmowiec
    ninieszym przepraszam Aidana.
    ale rodziciele ateisci szczyca sie, ze to staroirlandzkie, poganskie, imie.

Pan Jezus
  • No to przez pomyłkę dziecię ma wspaniałego patrona.
  • Generalnie rzecz biorąc prawie wszystkie imiona i symbole, co tak ładnie pogańskie się wydają, jak trochę pogrzebać, to się okażą chrześcijańskie. Słynna triquetra mi się przypomina, na którą z taką błogością lubiłem patrzać w mym parafialnym kościółku.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • davenia
    oj, moi mili, znaczy nie jest tak zle:)
    bo moja kuzynka urodzila: Zuzanne!
    ;)
    Moja szwagierka też. Koinsidęs?
  • A patronem najmłodszej latorośli Szturmowiec się pochwali, czy to już nazbyt osobiste pytanie?
  • Zuzanna - piękne imię. Nosi je pewna urocza 18-latka, co do której istnieje spore prawdopodobieństwo, że zostanie kiedyś moją synową.
    The author has edited this post (w 05.01.2015)
  • Brzost
    Zuzanna - piękne imię. Nosi je pewna urocza 18-latka, co do której istnieje spore prawdopodobieństwo, że zostanie kiedyś moją synową.
    oj, to dzisiejsze 18ki maja juz takie plany zyciowe?

Pan Jezus
  • davenia
    Brzost
    :
    Zuzanna - piękne imię. Nosi je pewna urocza 18-latka, co do której istnieje spore prawdopodobieństwo, że zostanie kiedyś moją synową.
    oj, to dzisiejsze 18ki maja juz takie plany zyciowe?
    Niewykluczone, że raczej kandydaci na teściów
    ;)
  • mmaria
    A patronem najmłodszej latorośli Szturmowiec się pochwali, czy to już nazbyt osobiste pytanie?
    Nu dwóch patronów ma:
    św. Adam Chmielowski
    bł. Stanisław Papczyński
  • Szturmowiec.Rzplitej
    mmaria
    :
    A patronem najmłodszej latorośli Szturmowiec się pochwali, czy to już nazbyt osobiste pytanie?
    Nu dwóch patronów ma:
    św. Adam Chmielowski
    bł. Stanisław Papczyński
    Czyli albo Adam Stanisław albo Papcio Chmiel
    ;)
  • mmaria
    Niewykluczone, że raczej kandydaci na teściów
    ;)
    Także lecz nie tylko
    ;)
    Choć różnie może być, ale to już trzeci rok trwa. W każdym razie jakby co, to nie mam nic przeciwko tej kandydaturze
    :)
  • Exspectans
    Szturmowiec.Rzplitej
    :
    mmaria
    :
    Nu dwóch patronów ma:
    św. Adam Chmielowski
    bł. Stanisław Papczyński
    Czyli albo Adam Stanisław albo Papcio Chmiel
    ;)
    Genialne! Sam bym na to nie wpadłszy!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.