Dziura w Matrixie :)
Babylon inside me
is projecting to the outside
darkness in my eye
is babylon outside
so I go to zion to the mount mehru
I sit down on the top take a look around and see
I tell you what :
"Do czasu, gdy dowiedziałem się w garderobie od członków pewnego, wtedy bardzo popularnego kabaretu, że dla nich ten dzień to prawdziwe żniwa: objeżdżają kilka podwarszawskich miejscowości, w każdej występują, a za każdy występ inkasują sowite honorarium. Najpierw nie uwierzyłem, w końcu Owsiak zawsze twierdził, że wszyscy grają za darmo, Hołdys piętnował itd... ale odkryłem, że niestety - wersja Owsiaka bardzo, ale to bardzo mija się z prawdą. Kiedy później dzwoniono do mnie z różnych lokalnych komitetów WOŚP, odpowiadałem, że to zbyt dla mnie dwuznaczna moralnie sytuacja, by brać udział w tym przedsięwzięciu. Na co za każdym razem słyszałem odpowiedź: "No ale my przecież Panu zapłacimy ile Pan będzie chciał./.../
Jeśli summa summarum WOŚP ma sukces, a MA i tego nie neguję, to niech płacą artystom, napędzającym całą imprezę. Nie mam z tym problemu. Chodzi mi o to, że ktoś, kto dysponuje takim kapitałem społecznego zaufania, przekładającym się na realny kapitał finansowy, nie powinien mijać się z prawdą nawet o milimetr. Bo co to jest??? Kłamstwa usprawiedliwione słuszną sprawą? Artyści zarabiają, ale im wstyd więc milczą? Owsiak wie (wszyscy zainteresowani wiedzą, cała branża), że sztaby im płacą, ale rokrocznie z ogniem w oczach krzyczy, że to nieprawda?"
http://niezalezna.pl/62938-muzyk-o-kasie-za-wystepy-na-wosp-wersja-owsiaka-bardzo-ale-bardzo-mija-sie-z-prawda
Fallen fallen is "Jurek" Owsik
Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
is projecting to the outside
darkness in my eye
is babylon outside
so I go to zion to the mount mehru
I sit down on the top take a look around and see
I tell you what :
"Do czasu, gdy dowiedziałem się w garderobie od członków pewnego, wtedy bardzo popularnego kabaretu, że dla nich ten dzień to prawdziwe żniwa: objeżdżają kilka podwarszawskich miejscowości, w każdej występują, a za każdy występ inkasują sowite honorarium. Najpierw nie uwierzyłem, w końcu Owsiak zawsze twierdził, że wszyscy grają za darmo, Hołdys piętnował itd... ale odkryłem, że niestety - wersja Owsiaka bardzo, ale to bardzo mija się z prawdą. Kiedy później dzwoniono do mnie z różnych lokalnych komitetów WOŚP, odpowiadałem, że to zbyt dla mnie dwuznaczna moralnie sytuacja, by brać udział w tym przedsięwzięciu. Na co za każdym razem słyszałem odpowiedź: "No ale my przecież Panu zapłacimy ile Pan będzie chciał./.../
Jeśli summa summarum WOŚP ma sukces, a MA i tego nie neguję, to niech płacą artystom, napędzającym całą imprezę. Nie mam z tym problemu. Chodzi mi o to, że ktoś, kto dysponuje takim kapitałem społecznego zaufania, przekładającym się na realny kapitał finansowy, nie powinien mijać się z prawdą nawet o milimetr. Bo co to jest??? Kłamstwa usprawiedliwione słuszną sprawą? Artyści zarabiają, ale im wstyd więc milczą? Owsiak wie (wszyscy zainteresowani wiedzą, cała branża), że sztaby im płacą, ale rokrocznie z ogniem w oczach krzyczy, że to nieprawda?"
http://niezalezna.pl/62938-muzyk-o-kasie-za-wystepy-na-wosp-wersja-owsiaka-bardzo-ale-bardzo-mija-sie-z-prawda
Fallen fallen is "Jurek" Owsik
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Matka Kurka dokonał niebywałej rzeczy, nadkruszając ten pomnik hipokryzji, oszczerstw i złodziejstwa.
cytowany:
https://www.facebook.com/T0MEKLIPINSKI/posts/860320564019499?fref=nf&pnref=story
ps:
Nie spodziewałem się, że mój post o honorariach artystów występujących w WOŚP narobi tyle hałasu. Napisałem w końcu tylko to, co było publiczną tajemnicą. Proszę Was o zwrócenie uwagi na to, że w żadnym momencie nie kwestionowałem ani sensowności WOŚP, ani jej osiągnięć i zasług, ani nawet prawa Jurka Owsiaka do zatrudniania w Fundacji kogo chce, jeśli tylko ma to pozytywny skutek dla całego przedsięwzięcia. To, że niektórzy doczytali się tego, czego w moich wypowiedziach nie
było, nie dziwi; fakt nieumiejętności zrozumienia czytanego tekstu przez część populacji jest znany, zbadany i opisany. Chodzi mi tylko o ODKŁAMANIE kwestii honorariów, bo obecna sytuacja jest niezdrowa i szkodzi przede wszystkim samej WOŚP. Jak to zrobić? Mam propozycję, którą poddaję pod rozwagę Jurka i jego ludzi. Spróbujcie to chłodno przemyśleć. Oto ona:
1. Mówimy PRAWDĘ - artyści otrzymują honoraria za występy w ramach WOŚP, pod warunkiem, że pieniądze nie pochodzą ze zbiórek;
2. Artyści mogą przekazać swoje honoraria na rzecz Orkiestry;
3. Po wszystkim zostaje opublikowana lista wszystkich artystów, którzy przekazali swoje honoraria ne rzecz WOŚP.
W kolejnym roku każdy ze sztabów zastanowi się trzy razy zanim ponownie zaprosi artystę, który swoje wynagrodzenie zabrał do domu. Tak byłoby przejrzyściej, uczciwiej i prościej. Tak mniej więcej to się robi na świecie.
oraz taki wpis:
Zadzwoniono z
tv Republika
, czy zechcę się wypowiedzieć w sprawie swojego wpisu o WOŚP.
Odpowiedziałem: Tak, jeśli zaproszony zostanie także ktoś z WOŚP.
Nie zostanie, to się nie wypowiem.
Każdy, kto zadzwoni z taką propozycją, usłyszy taką samą odpowiedź. Inaczej nie będzie.
W imię zasad.
=========
2. Bardzo mię zaciekawił ten "popularny w tym czasie kabaret". Bo wtedy tam widziałem tylko POTEM! (Chyba że inny uszły mojej uwadze.)
The author has edited this post (w 05.01.2015)
Lipiński jest cymbałem, kiedyś był gościem jakiegoś programu publicystycznego i nawet na tle niezbyt kumających czaczę muzyków Dezertera wypadł jak idiota, gdy się zaczął o PRL i III RP wypowiadać.