Skip to content

Dziura w Matrixie :)

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Babylon inside me
is projecting to the outside
darkness in my eye
is babylon outside
so I go to zion to the mount mehru
I sit down on the top take a look around and see
I tell you what :
"Do czasu, gdy dowiedziałem się w garderobie od członków pewnego, wtedy bardzo popularnego kabaretu, że dla nich ten dzień to prawdziwe żniwa: objeżdżają kilka podwarszawskich miejscowości, w każdej występują, a za każdy występ inkasują sowite honorarium. Najpierw nie uwierzyłem, w końcu Owsiak zawsze twierdził, że wszyscy grają za darmo, Hołdys piętnował itd... ale odkryłem, że niestety - wersja Owsiaka bardzo, ale to bardzo mija się z prawdą. Kiedy później dzwoniono do mnie z różnych lokalnych komitetów WOŚP, odpowiadałem, że to zbyt dla mnie dwuznaczna moralnie sytuacja, by brać udział w tym przedsięwzięciu. Na co za każdym razem słyszałem odpowiedź: "No ale my przecież Panu zapłacimy ile Pan będzie chciał./.../
Jeśli summa summarum WOŚP ma sukces, a MA i tego nie neguję, to niech płacą artystom, napędzającym całą imprezę. Nie mam z tym problemu. Chodzi mi o to, że ktoś, kto dysponuje takim kapitałem społecznego zaufania, przekładającym się na realny kapitał finansowy, nie powinien mijać się z prawdą nawet o milimetr. Bo co to jest??? Kłamstwa usprawiedliwione słuszną sprawą? Artyści zarabiają, ale im wstyd więc milczą? Owsiak wie (wszyscy zainteresowani wiedzą, cała branża), że sztaby im płacą, ale rokrocznie z ogniem w oczach krzyczy, że to nieprawda?"
http://niezalezna.pl/62938-muzyk-o-kasie-za-wystepy-na-wosp-wersja-owsiaka-bardzo-ale-bardzo-mija-sie-z-prawda
Fallen fallen is "Jurek" Owsik
:)

Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika

Komentarz

• Mnie nawet jest żal tego staruszka.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • los
    Mnie nawet jest żal tego staruszka.
    Chyba nie powinno. Niewiele jest osób w naszym kraju, które by tak bardzo zdeprawowały liczącą się grupę młodzieży. Pokolenia lemingów to w dużej mierze zasługa Owsiaka i jego "róbta, co chceta". Poza tym zauważ Losie, że niemal wszystkie owsikowe dzieci, a jest ich legion, jako wroga na pierwszym miejscu umieszczają Antoniego M. Ten "staruszek" nad wyraz precyzyjnie wykonał swoje zadanie.
  • mmaria
    los
    :
    Chyba nie powinno. Niewiele jest osób w naszym kraju, które by tak bardzo zdeprawowały liczącą się grupę młodzieży. Pokolenia lemingów to w dużej mierze zasługa Owsiaka i jego "róbta, co chceta". Poza tym zauważ Losie, że niemal wszystkie owsikowe dzieci, a jest ich legion, jako wroga na pierwszym miejscu umieszczają Antoniego M. Ten "staruszek" nad wyraz precyzyjnie wykonał swoje zadanie.
    moim zdaniem Kościół, a właściwie ten, kto za nim stoi (Chrystus) jest dla nich głównym wrogiem...
  • los
    Sarumana też ci było żal?
  • A żebyś wiedział.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • qiz
    moim zdaniem Kościół, a właściwie ten, kto za nim stoi (Chrystus) jest dla nich głównym wrogiem...
    A skąd? Tak wysoko ich myśl nie sięga. Wielu z nich to przecież "katolicy". Niektórzy nawet chadzają od święta do kościoła. Znienawidzony psychol AM świetnie pasuje na wroga, a owsik przecież ratuje chore dzieci;)
    Matka Kurka dokonał niebywałej rzeczy, nadkruszając ten pomnik hipokryzji, oszczerstw i złodziejstwa.
  • Niebywałej rzeczy dokonał również SSR w Złotoryi Michał MISIAK- gdyby nie jego zawodowa rzetelność i godność, nic by z tego nie wyszło.

Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
  • 1. Tomek Lipiński zedytował swój (cytowany) wpis - dodał kilka zdań wyjaśniających. Oraz nowy wpis "tłumaczący" się.
    cytowany:
    https://www.facebook.com/T0MEKLIPINSKI/posts/860320564019499?fref=nf&pnref=story
    ps:
    Nie spodziewałem się, że mój post o honorariach artystów występujących w WOŚP narobi tyle hałasu. Napisałem w końcu tylko to, co było publiczną tajemnicą. Proszę Was o zwrócenie uwagi na to, że w żadnym momencie nie kwestionowałem ani sensowności WOŚP, ani jej osiągnięć i zasług, ani nawet prawa Jurka Owsiaka do zatrudniania w Fundacji kogo chce, jeśli tylko ma to pozytywny skutek dla całego przedsięwzięcia. To, że niektórzy doczytali się tego, czego w moich wypowiedziach nie
    było, nie dziwi; fakt nieumiejętności zrozumienia czytanego tekstu przez część populacji jest znany, zbadany i opisany. Chodzi mi tylko o ODKŁAMANIE kwestii honorariów, bo obecna sytuacja jest niezdrowa i szkodzi przede wszystkim samej WOŚP. Jak to zrobić? Mam propozycję, którą poddaję pod rozwagę Jurka i jego ludzi. Spróbujcie to chłodno przemyśleć. Oto ona:
    1. Mówimy PRAWDĘ - artyści otrzymują honoraria za występy w ramach WOŚP, pod warunkiem, że pieniądze nie pochodzą ze zbiórek;
    2. Artyści mogą przekazać swoje honoraria na rzecz Orkiestry;
    3. Po wszystkim zostaje opublikowana lista wszystkich artystów, którzy przekazali swoje honoraria ne rzecz WOŚP.
    W kolejnym roku każdy ze sztabów zastanowi się trzy razy zanim ponownie zaprosi artystę, który swoje wynagrodzenie zabrał do domu. Tak byłoby przejrzyściej, uczciwiej i prościej. Tak mniej więcej to się robi na świecie.
    oraz taki wpis:
    Zadzwoniono z
    tv Republika
    , czy zechcę się wypowiedzieć w sprawie swojego wpisu o WOŚP.
    Odpowiedziałem: Tak, jeśli zaproszony zostanie także ktoś z WOŚP.
    Nie zostanie, to się nie wypowiem.
    Każdy, kto zadzwoni z taką propozycją, usłyszy taką samą odpowiedź. Inaczej nie będzie.
    W imię zasad.
    =========
    2. Bardzo mię zaciekawił ten "popularny w tym czasie kabaret". Bo wtedy tam widziałem tylko POTEM! (Chyba że inny uszły mojej uwadze.)
    The author has edited this post (w 05.01.2015)
  • romeck
    ========
    2. Bardzo mię zaciekawił ten "popularny w tym czasie kabaret". Bo wtedy tam widziałem tylko POTEM! (Chyba że inny uszły mojej uwadze.)
    Prawdopodobnie chodzi o "Grupe Rafała Kmity"
  • Tam nic nie ma o jakie czasy chodzi, moim zdaniem chodzi o ostatnie 10 lat a wiec kabarety "wspolczesne".
    Lipiński jest cymbałem, kiedyś był gościem jakiegoś programu publicystycznego i nawet na tle niezbyt kumających czaczę muzyków Dezertera wypadł jak idiota, gdy się zaczął o PRL i III RP wypowiadać.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.