Skip to content

Totalna kompromitacja Naczelnego Biskupa II PRL

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz objęła patronatem honorowym Orszak Trzech Króli. Biuro prasowe stołecznego Ratusza potwierdziło „Codziennej”, że to właśnie wiceprzewodnicząca PO przewodzić będzie zgromadzeniu 6 stycznia w Warszawie. Organizatorzy z Fundacji Orszaku Trzech Króli nie widzą problemu w tym, że to HGW w lipcu br. zwolniła Bogdana Chazana z funkcji dyrektora Szpitala Świętej Rodziny otwierając drogę do przeprowadzania tam zabiegów aborcyjnych
– W kwestii patronatów sugerujemy, by w każdej miejscowości organizować marsze w łączności z miejscowym hierarchą i nie robić tego jako demonstracji przeciwko lokalnej władzy – powiedział „GPC” Maciej Marchewicz z Rady Fundacji Orszaku Trzech Króli. – Nie jesteśmy Marszem Świętości Życia. To jest impreza ewangelizacyjna w miastach całej Polski. Wiele instytucji chce podciągnąć pod Orszak politykę a my jesteśmy od zdobywania ludzi niezdecydowanych, którzy do Kościoła nigdy nie zaglądają a dzięki tej imprezie dochodzą do refleksji i zjawiają się w konfesjonale – mówił Marchewicz.
Powstaje pytanie, czy takie wytyczne będą obowiązywać także w Słupsku, gdzie prezydenturę objął Robert Biedroń, czy w Wadowicach, gdzie rządy nad miastem przejął działacz z ruchu Janusza Palikota.
Zapytaliśmy przedstawiciela organizatorów Orszaku, czyj patronat honorowy uznaliby za niedopuszczalny. – Nie zastanawiałem się nad tym, kto będzie następnym prezydentem Warszawy. Jeśli to będzie to osoba wybrana w wyborach samorządowych, jeśli nie będzie przeciwna świętowaniu Trzech Króli na pewno się do niej zgłosimy – mówił Marchewicz.
O stanowisko wobec honorowego patronatu prezydent stolicy zapytaliśmy organizację Skauci Europy, która rokrocznie 6 stycznia bierze czynny udział w organizowaniu świątecznych marszów. – Nie jesteśmy organizatorami Orszaku – odpowiedział rzecznik organizacji Skauci Europy Tomasz Podkowiński. – Ja jako rzecznik prasowy Skautów Europy nie jestem upoważniony do wypowiadania się na ten temat. Ja mogę wypowiadać się na temat celów naszej organizacji, czyli działalności oświatowo-wychowawczej skierowanej na wychowanie młodzieży – podkreślał w rozmowie z „Codzienną” Podkowiński. – Orszak rozpocznie się modlitwą Anioł Pański, którą poprowadzi Kardynał Nycz. Tyle mogę powiedzieć – podsumował.
Jednak nie wszyscy obawiają się wypowiedzi w kwestii, która bulwersuje środowiska katolickie. Mówią o tym rodzice dzieci z katolickich szkół Stowarzyszenia Wspierania, Edukacji i Rodziny „Sternik” czynnie uczestniczących w Orszakach.
– Prośba organizatorów o objęcie Orszaku honorowym patronatem jest dla nas poważnym zgrzytem. W tej sytuacji wykluczam możliwość wzięcia z rodziną udziału w Orszaku Trzech Króli – mówi nam Aleksander Stępkowski, pracownik naukowy Uniwersytetu Warszawskiego, rodzic dzieci ze szkoły „Sternika”. – Szkoda, że okazało się, że determinacja organizatorów w afirmowaniu konkretnych wartości ewangelicznych ma swoje granice – dodał prof. Stępkowski.– Uważam, że organizatorzy imprezy o wyraźnie rodzinnym i również religijnym charakterze, afirmującym konieczność ochrony niewinnego życia ludzkiego, nie powinni honorować osoby, która kierując się politycznym interesem swojego ugrupowania skrzywdziła osobę niezwykle zasłużoną w służbie zdrowiu i życiu ludzkiemu – mówił prof. Stępkowski.
Odniósł się on też do sugerowania ze strony Fundacji Trzech Króli, iż pytanie o zasadność ubiegania się o patronat prezydent Gronkiewicz-Waltz ma charakter polityczny.– Pytanie o to, czy nasze decyzje są spójne z naszymi publicznymi deklaracjami nie jest pytaniem politycznym, ale etycznym. Polityczna natomiast była decyzja Prezydent Hanny Gronkiewicz-Waltz, podjęta w świetle jupiterów i transmitowana przez media w czasie trudnych dla politycznego ugrupowania Pani Prezydent, głosowań w parlamencie. To zapowiedź odwołania prof. Chazana była stricte polityczna i oznaczała poświęcenie podstawowych wartości ludzkich i jednocześnie ewangelicznych w interesie własnego ugrupowania politycznego – podsumował prof. Stępkowski."
http://niezalezna.pl/62809-po-zwolnieniu-prof-chazana-hgw-poprowadzi-orszak-trzech-kroli
Jest Pan zerem, panie arcybiskup!
The author has edited this post (w 31.12.2014)

Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika

Komentarz

• Pan Nycz nie może się już bardziej skompromitować, niż w czasach, gdy walczył z krzyżem i wspierał sikających na znicze. Teraz kompromituje się po raz kolejny nuncjusz - skoro wcześniej zabraniał brania udziału w marszu, to będąc konsekwentnym powinien zabronić udziału w pochodzie HGW.
  • Na Pradze jest osobny marsz. Może pod przewodem abp Hosera? Może bez patronatu HGW?
  • W orszaku 3 kruli Nycza mendrcy będą nieśli narzędzia
    http://2.bp.blogspot.com/-fUlmOFMvVUU/VG3_5SBdzdI/AAAAAAAAAEA/sXbgsU1Z8pQ/s1600/kleszcze.jpg
    kadzić nie będą. Bo kadzić będzie Gronkowcowi Nycz
    a złote wpadną do kabzy.

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • Nycze za abp. Wielgusa. Kto wie, jak wyglądałoby ostatnich kilka lat gdyby nie dokonano tej zamiany.
  • Obstawiam, że była to siekierka za kijek.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Nawet jeśli, to tamta sytuacja w wyraźny sposób pokazała, że na stolcu warszawskim ma zasiadać osoba, której życzy sobie władza. Pan kardynał Nycz wiadomo jaki jest i jaki był, ale należy przypuszczać, że w stworzonej precedensem sytuacji każdy pan kardynał chcący nim pozostać powinien być wspierany przez władze.
    I to właśnie było clue całej afery, a w GuPolu obudzili się po ośmiu latach.
  • wedle mojej wiedzy i pamięci Orszak Trzech Króli to była od początku impreza zainicjowana przez opusdejoskich sekciarzy ze Sternika. Ogólnie opusiarze stali za tymi imprezami w całym kraju.
    Zdziwiam się wielce, że tak szybko zniknęli z listy oficjalnych organizatorów- albo tylko udają, że to nie oni, symbolicznie się odcinając.
    Ale pamiętajcie- tak kończy każde dzieło tworzone przez sektę "Dzieła Bożego", czego najlepszym przykładem Hiszpania...
  • A ja nie rozumuem oburzenia - przecieź historia Trzech Królów byłaby niepełna bez pragnącego patronować końcówce ich wyprawy Herodowi...
  • Nuale w oryginalnym scenariuszu mu się nie udało.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • ...prawie.
    Prawie mu się nie udało. Po drodze było krwi....
  • pawel.adamski
    A ja nie rozumuem oburzenia - przecieź historia Trzech Królów byłaby niepełna bez pragnącego patronować końcówce ich wyprawy Herodowi...
    Zwłaszcza, że on żadnego z tych dzieci osobiście nie zabił więc wszystko się 'prawie' zgadza
    :(
    No po prostu Nycz się nie stanie a kolejne 16 mln się przyda.
  • Obrzydliwe to wszystko. Czuję się tak, jakby mi ..., zresztą, nie będę pisała żadnych barwnych porównań. Obrzydliwie się czuję.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.