Skip to content

PKW PiSem stoi...

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Zważcie szanowni, że przewodniczączym PKW został sędzia TK Wojciech Hermeliński (wcześniej adwokat i podobno zwolennik otwarcia zawodów prawniczych), rekomendowany do TK przez PiS.

Komentarz

• Zobaczcie też, że marszałkiem Sejmu został Radosław Sikorski, w 2006 r. (wtedy co Hermeliński do TK) minister obrony narodowej z nominacji PiS. Przypomnę też, że ministrem edukacji narodowej jest Joanna Kluzik-Rostkowska, która została w 2007 r. ministrem polityki społecznej z nominacji PiS. No nie wspomnę nawet o Bogdanie Borusewiczu, który jest już trzecią kadencję marszałkiem Senatu, a pierwszą został z nominacji PiS.
    I co???
    A tak serio, to nie wiem kto to jest, bo Polska to nie USA i o sędziach TK są tylko oficjalne biogramy.
  • Jak go obierali, to słyszałem z różnych źródeł, że przyzwoity człowiek. Zresztą Cieślak też z PiSowskiego nadania, jeśli dobrze pamiętam. Nie wydaje mi się, żeby to był typ Sikorki, Kluzicy czy Borsuka.
  • Cieślak działał chyba w ZChN, co ja odbieram pozytywnie, a tutaj większość pewnie wprost przeciwnie
    ;)
    .
    Trzeba by poczytać też ich orzecznictwo na przestrzeni od 2006 r., tylko kto ma czas?
    :)
    (tak, wiem, w USA ktoś jednak ma).
    Pamiętam, że w najgłośniejszejszych sprawach, czyli lustracji (2007 r.) i esbeckich emerytur (2010 r.) zachowali się przyzwoicie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.