Skip to content

Jaki jest realny ustrój II PRL po 10.04.2010 i 16.11.2014?

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Jak to-to nazwać, poslugując się przyjętymi typologiami i nazwami?
Analogie do czego będą najwłaściwsze?

Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika

Komentarz

• faszyzm

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • A w Ameryce Południowej junty też były faszystowskie? Nie przesadzajmy. Faszyzm modelowy, czyli włoski Mussoliniego, zawiera też korporacjonistyczną strukturę społeczeństwa, czyli obowiązkowe związki organizujące życie społęczne. Czegoś takiego nie ma. To bardziej coś jak Ukraina za Janukowicza czy Wenezuela Chaveza, Meksyk czasów PRi. Niby są wybory, a wiadomo kto ma wygrać. Można by powiedzieć, że to taka junta bez wojska, bo junty też robiły wybory.
  • Z rok temu rozmawiałem był z Białorusinką żyjącą w Polsce. System panujący na Białorusi określiła mianem dyktatury,..
    No a w Polscenie - pytam, to nie ma dyktatury ?
    Nie - odpowiada. W Polsce jest system oligarchiczny.
    Ciekawe co by powidziała dziś? Kaczyński powiedział coś o wstępnym etapie "demokracji" typu wschodniego ...
    The author has edited this post (w 25.11.2014)
  • sterowana demokracja
  • Chavez szedł w przeciwną stronę - a mianowicie mobilizację i upolitycznienie wyklętego ludu ziemi. Reżym PO działa na rzecz demobilizacji społecznej, likwidacji jakiejkolwiek aktywności, poza łojeniem hajsu przez swoich, by żyło się lepiej.
  • Nazwa ustroju powinna nawiązywać do suwewena a nie do pasożyta na suwerenne. A suweren ma "wywalone" i gnije pasywnie pod gruszą.

"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
  • rozum.von.keikobad
    A w Ameryce Południowej junty też były faszystowskie? Nie przesadzajmy. Faszyzm modelowy, czyli włoski Mussoliniego, zawiera też korporacjonistyczną strukturę społeczeństwa.
    Faszym modelowy był zrealizowany tylko we Włoszech w latach 1922-1945 czyli jeśli faszyzmem nazwiem tylko to, co było we Włoszech w latach 1922-194 to będziemy mieć jeden przypadek i to nic nie mówiacy.
    Ja faszyzmem nazywam system autorytarny wyrosły z demokracji - taka kategoria będzie szersza. Zgodnie z tą definicją nazizm jest faszyzmem a dyktatura Franco nie jest.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Biorąc pod uwagę wiele czynników i okoliczności oraz pierwszeństwo w tworzeniu modelu, nazwałbym to putinizmem
  • Dla mnie jednak cechą, ktorej nie mozna pominąc, jest zaleznosc od panstw sasiednich. Nie chce mieszac myslowo dwoch roznych systemow walutowych, ale jednak element zaleznosci wprost determinuje praktyke ustrojowa. Innymi slowy to kondominium jakos w nazwie chyba powinno sie znalezc?

• Ale ta zaleznosc nie wplywa na forme zycia w Polsce. Obojetne czy sie napinamy przeciw Niemcom czy nadstawiamy im policzki i inne podobne czesci ciala - wybory sa falszowane, instytucje panstwa nie funkcjonuja, przeciwnicy sa przesladowani.

• w sumie PRL jest panstwem gdzie pierestrojka udala sie modelowo.

"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
  • Ale określenie suwerena należy do spraw ustrojowych, trudno chyba ta kwestię pomijać.

• Katalonia jest we wladzy Kastylijczykow. Czy przez to inny ustroj panuje w Barcelonie niz w Madrycie?

• UstrOOj czy rostrOOj?

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • Demokracja komoruska.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • los
    Ja faszyzmem nazywam system autorytarny wyrosły z demokracji - taka kategoria będzie szersza. Zgodnie z tą definicją nazizm jest faszyzmem a dyktatura Franco nie jest.
    To w Tymkraju nie ma faszyzmu.
  • los
    rozum.von.keikobad
    :
    A w Ameryce Południowej junty też były faszystowskie? Nie przesadzajmy. Faszyzm modelowy, czyli włoski Mussoliniego, zawiera też korporacjonistyczną strukturę społeczeństwa.
    Faszym modelowy był zrealizowany tylko we Włoszech w latach 1922-1945 czyli jeśli faszyzmem nazwiem tylko to, co było we Włoszech w latach 1922-194 to będziemy mieć jeden przypadek i to nic nie mówiacy.
    "Ja nazywam", a ja nie nazywam no to chyba nie jest dobry argument. Zresztą w takiej sytuacji niektóre państwa południowoamerykańskie się łapia. Getulio Vargas był faszystą?
    Podstawowy m. zd. błąd w Twojej definicji faszyzmu wynika z tego, że to, co podajesz jako cechę definitywną w ogóle nie jest cechą ustroju, a jego genezą. Czyli innymi słowy nie tego, jaki jest, a tego jak powstał. Pytanie wątku było nie "jak powstał aktualny ustrój", ale "jaki jest". Myślę, że stwierdzenie "obecny ustrój III RP powstał tak jak powstała III Rzesza" nie byłoby takie bez sensu.
    Teraz wracając do faszyzmu. Faszyzm czy szerzej w ogóle "miękki totalitaryzm" odróżnia od innych ustrojów autorytarnych to, że zmusza obywateli do udziału i czynnego popierania reżimu. To samo w jakimś zakresie było w PRLu, tez państwowe oficjalne organizacje, czerwone harcerstwo, ZMSy itd. Obecnie natomiast nie ma takiej struktury, a wręcz państwo zniechęca ludzi do uczestnictwa w życiu politycznym i społecznym.
    Natomiast działania przeciwko opozycji nie wychodzą poza to, co znamy z niektórych krajów Ameryki Łacińskiej.
  • extraneus
    Jak to-to nazwać, poslugując się przyjętymi typologiami i nazwami?
    Analogie do czego będą najwłaściwsze?
    Nasizm, bo co nasze to lepsze, ba w tym kraju najlepsze.
    Nie mylić z nazizmem.
    The author has edited this post (w 26.11.2014)

W jedności siła!

"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
  • Tukej jeden pan opisuje to bardzo przenikliwie, choć nie nadaje sexi-etykietki:
    http://www.kontrowersje.net/reporta_penetruj_cy_o_tym_jak_matka_kurka_i_donald_tusk_podpalali_polsk
    Zasada jest prosta, kto z władzą ten zostaje ministrem, znanym pisarzem, dziennikarzem, piosenkarzem, wojewodą, wójtem,
    pracownikiem
    spółki skarbu państwa albo w najgorszym razie jest
    nowoczesnym
    , tolerancyjnym, modelowym Europejczykiem, bo cóż to znaczy Polakiem? I odwrotnie, kto przeciw, jest grafomanem, awanturnikiem i klepie biedę. Jest to wystarczający katalog podpowiedzi, żeby po jednej stronie utrzymać lekko licząc 60% niewolników, a po drugiej 40% kontestujących, z czego nie więcej niż 15%, kontestujących na serio. By wziąć naród za twarz, władzy wystarczą media, autorytety i eksperci, którzy wyjaśnią kto jest „fajny”, kto jest „faszysta”. Jedynie w skrajnych przypadkach, wobec najbardziej nieposkromionych i przy tym niebezpiecznych dla władzy, system fasadowej demokracji organizuje prowokacje i rezerwuje prycze ciupie. Jednak te akcje są prowadzone pod parasolem „poszanowania” prawa i ludzie się gubią w ocenach.
    Za
    czasów
    PiS o Kaczyńskich pisałem takie rzeczy, że „dwa ruskie cwele”, to jest komplement, a „król żebraków” przedszkolnym przezwiskiem. W latach 2005-2007 żaden policjant, prokurator, czy sąd nie zapukał do moich
    drzwi
    . W latach 2012-2014 zaliczyłem trzy procesy karne ZA SŁOWA, siedziałem na komendzie kilka razy i przymusowo zostałem doprowadzony do psychiatryka. Za każdym razem słyszałem od władzy i zwolenników władzy: „teraz cię słusznie zajebią, skurwysynu”.
  • Zasejfowałem sobie mamę kuricę.

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.