Jaki jest realny ustrój II PRL po 10.04.2010 i 16.11.2014?
Jak to-to nazwać, poslugując się przyjętymi typologiami i nazwami?
Analogie do czego będą najwłaściwsze?
Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
Analogie do czego będą najwłaściwsze?
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
No a w Polscenie - pytam, to nie ma dyktatury ?
Nie - odpowiada. W Polsce jest system oligarchiczny.
Ciekawe co by powidziała dziś? Kaczyński powiedział coś o wstępnym etapie "demokracji" typu wschodniego ...
The author has edited this post (w 25.11.2014)
"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
Ja faszyzmem nazywam system autorytarny wyrosły z demokracji - taka kategoria będzie szersza. Zgodnie z tą definicją nazizm jest faszyzmem a dyktatura Franco nie jest.
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Podstawowy m. zd. błąd w Twojej definicji faszyzmu wynika z tego, że to, co podajesz jako cechę definitywną w ogóle nie jest cechą ustroju, a jego genezą. Czyli innymi słowy nie tego, jaki jest, a tego jak powstał. Pytanie wątku było nie "jak powstał aktualny ustrój", ale "jaki jest". Myślę, że stwierdzenie "obecny ustrój III RP powstał tak jak powstała III Rzesza" nie byłoby takie bez sensu.
Teraz wracając do faszyzmu. Faszyzm czy szerzej w ogóle "miękki totalitaryzm" odróżnia od innych ustrojów autorytarnych to, że zmusza obywateli do udziału i czynnego popierania reżimu. To samo w jakimś zakresie było w PRLu, tez państwowe oficjalne organizacje, czerwone harcerstwo, ZMSy itd. Obecnie natomiast nie ma takiej struktury, a wręcz państwo zniechęca ludzi do uczestnictwa w życiu politycznym i społecznym.
Natomiast działania przeciwko opozycji nie wychodzą poza to, co znamy z niektórych krajów Ameryki Łacińskiej.
Nie mylić z nazizmem.
The author has edited this post (w 26.11.2014)
W jedności siła!
"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
http://www.kontrowersje.net/reporta_penetruj_cy_o_tym_jak_matka_kurka_i_donald_tusk_podpalali_polsk
Zasada jest prosta, kto z władzą ten zostaje ministrem, znanym pisarzem, dziennikarzem, piosenkarzem, wojewodą, wójtem,
pracownikiem
spółki skarbu państwa albo w najgorszym razie jest
nowoczesnym
, tolerancyjnym, modelowym Europejczykiem, bo cóż to znaczy Polakiem? I odwrotnie, kto przeciw, jest grafomanem, awanturnikiem i klepie biedę. Jest to wystarczający katalog podpowiedzi, żeby po jednej stronie utrzymać lekko licząc 60% niewolników, a po drugiej 40% kontestujących, z czego nie więcej niż 15%, kontestujących na serio. By wziąć naród za twarz, władzy wystarczą media, autorytety i eksperci, którzy wyjaśnią kto jest „fajny”, kto jest „faszysta”. Jedynie w skrajnych przypadkach, wobec najbardziej nieposkromionych i przy tym niebezpiecznych dla władzy, system fasadowej demokracji organizuje prowokacje i rezerwuje prycze ciupie. Jednak te akcje są prowadzone pod parasolem „poszanowania” prawa i ludzie się gubią w ocenach.
Za
czasów
PiS o Kaczyńskich pisałem takie rzeczy, że „dwa ruskie cwele”, to jest komplement, a „król żebraków” przedszkolnym przezwiskiem. W latach 2005-2007 żaden policjant, prokurator, czy sąd nie zapukał do moich
drzwi
. W latach 2012-2014 zaliczyłem trzy procesy karne ZA SŁOWA, siedziałem na komendzie kilka razy i przymusowo zostałem doprowadzony do psychiatryka. Za każdym razem słyszałem od władzy i zwolenników władzy: „teraz cię słusznie zajebią, skurwysynu”.
“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”