Skip to content

Przypadek pani Beaty SZULC i mój

edytowano March 2015 w Forum ogólne
"Przed operacją w szpitalu w Świeciu pani Beata Szulz marzyła tylko o tym, żeby się wybudzić. Po wszystkim, a nie w trakcie.
- Pierwsze co, człowiek traci, jakąkolwiek orientację. Gdzie jestem? Czy jeszcze żyję? Nie można ruszyć ręką, nie można ruszyć nogą, nie można w żaden sposób dać znać lekarzom, osobom będącym na sali operacyjnej, że "halo, ja jestem!" - relacjonuje pacjentka.
W czasie zabiegu przestały działać leki wyłączające czucie i świadomość, ale te zwiotczające mięśnie działały dalej. Z tego powodu kobieta nie mogła poprosić o pomoc. Pani Beata jest nauczycielką matematyki, żeby przetrwać próbowała sobie przeliczyć cierpienia na czas, określić, ile to jeszcze potrwa.
- Człowiek liczy nawet szwy. Każde przejście igły przez skórę. I jak lekarz mówi, że wybudzamy, bo skończyłem i teraz chcę jak najszybciej powiedzieć, co się stało - opowiada pani Beata.
Nikt jednak nie chciał słuchać, nikt nie chciał wierzyć, dopóki pacjentka nie opowiedziała szczegółowo o przebiegu operacji, o tym, jak w jej trakcie pielęgniarki rozmawiają o wpisach do pamiętników swoich dzieci. Psychologa do pacjentki po tak silnej traumie wezwano dopiero następnego dnia.
- Pani psycholog powiedziała, że pacjentka powinna czuć się wyróżniona, bo to sytuacja jedna na milion - mówi radca prawny, Aneta Naworska. - Ja nie chciałabym być tak wyróżniona. Pół godziny w  trumnie, a trumną jest moje własne ciało."
Czuję się w drugim prylu tak samo, jak pani Beata. Znoszenie tego dłużej coraz bardziej wydaje mi się ponad moje siły, przecież to jest koszmar, horror, najgorsze miejsce i najgorsli ludzie na Ziemi.
The author has edited this post (w 21.11.2014)

Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika

Komentarz

• Abstrahując od analogii; gdyby anestezjolog czuwał nad pacjentką, musiałby widzieć jej otwarte i przytomne oczy. Gdyby czuwał - zorientowałby się, że ona nie śpi.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.