Raport z badania oglądalności TV Trwam
A reklamodawcy co na to? Rzucą się?
http://youtu.be/LbKGOSJuflo
Skrócony raport z badania oglądalności TV Trwam przeprowadzonego przez Europejski Instytut Studiów i Analiz we wrześniu 2014 roku.
Badanie ankietowe przeprowadzono w dniach od 4 do 8 września 2014 roku na liczącej 2015 osób reprezentatywnie dobranej próbie mieszkańców Polski (wiek respondenta to co najmniej 15 lat). Zastosowano losowo-warstwowy dobór próby. Ankieterzy przemieszczali się zgodnie z tzw. metodą ustalonej ścieżki (ang. random route), prowadząc badanie oglądalności TV TRWAM, w tym z uwzględnieniem popularności poszczególnych audycji, a także w zakresie określenia społeczno-demograficznego profilu widza TV TRWAM.
http://www.radiomaryja.pl/wp-content/uploads/2014/11/Zobacz.pdf
RIRM
The author has edited this post (w 04.11.2014)
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
http://youtu.be/LbKGOSJuflo
Skrócony raport z badania oglądalności TV Trwam przeprowadzonego przez Europejski Instytut Studiów i Analiz we wrześniu 2014 roku.
Badanie ankietowe przeprowadzono w dniach od 4 do 8 września 2014 roku na liczącej 2015 osób reprezentatywnie dobranej próbie mieszkańców Polski (wiek respondenta to co najmniej 15 lat). Zastosowano losowo-warstwowy dobór próby. Ankieterzy przemieszczali się zgodnie z tzw. metodą ustalonej ścieżki (ang. random route), prowadząc badanie oglądalności TV TRWAM, w tym z uwzględnieniem popularności poszczególnych audycji, a także w zakresie określenia społeczno-demograficznego profilu widza TV TRWAM.
http://www.radiomaryja.pl/wp-content/uploads/2014/11/Zobacz.pdf
RIRM
The author has edited this post (w 04.11.2014)
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
*
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Aby reklamodawcy zauważyli TVTrwam muszą się zmienić ludzie zarządzający reklamą (dobry temat na pogaduchy - Kto trzyma w rekach reklamę?).
Zresztą, jak jest status reklam w TVTrwam ujęty w wizji tej stacji wedle KRRiTV? Bo w RM nie wolno.
“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
JORGE>
Same dane są ciekawe, choć w raporcie z badania jest wyraźne zastrzeżenie że jego wyników z pomiarem telemetrycznym porównywać nie należy.
Przenieście ten wątek na Ogólne.
JORGE>
The author has edited this post (w 05.11.2014)
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
A co do reklam, o. Rydzyk, programowo z nich zrezygnował, zeby się od nikogo nie uzalezniać, choć oferentów- jak mówił- było pod dostatkiem. Mówił to parę lat temu, być może teraz, gdy TRWAM się rozkręca, zmienil zdanie, nie wiem.
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Słuchają, słuchają.
Np. w ostatnim Tyg. Powsz. Stasiuk zachwyca się radiomaryjnym folklorem - na zasadzie: wizyta białego wśród plemion z dorzecza Amazonki. Co nie oznacza, że akceptuje "klechów", ot, moCher stał się egzotyczny w pewnych środowiskach.
Poza tym przecież stacja ma założony całodobowy monitoring, funkcjonariusze słuchają pilnie i nie przepuszczą ani pół słowa. Można się spodziewać, że i POlitycy słuchają - bo tam usłyszą prawdę o sobie, to, co normalni ludzie o nich myślą (a przecież tylko prawda jest ciekawa).
Słuchają - i dobrze, bo w końcu przesiąkają tym radiem, sami o tym nie wiedząc, ale to proces trwający latami.
św. Jan Paweł II dziękuje Panu Bogu, że jest w Polsce takie radio...
Napisał: "
Trochę jak tlen w tym trującym eterze są te głosy. Można się z nimi nie zgadzać, ale niczego nie udają. Mogą irytować, ale są w jakiś sposób prawdziwsze od głosów tych wszystkich wynajętych ekspertów od prawdy”.
Ciekawe, zdaje się że ten Stasiuk to naprawdę jest jakiś wrażliwy artysta - bezbłędnie wychwycił tę perłę piękna-prawdy w morzu radiowego kiczu.
Oczywiście, na te dane w kontekście elektoratu trzeba patrzeć ostrożnie. Ile z tych 10 mln chodzi na wybory ? Ile głosuje na PiS ? Ale nawet zakładając pewne niekoniecznie korzystne proporcje i tak jest to ilość POTĘŻNA. 5 mln to jest 33 % elektoratu. A dodajmy, że elektorat PiSoski wcale nie ogląda w 100 % TV TRWAM, tak strzelając zakładam że to może być nawet 60/40.
Powiem tak, albo ja nie rozumiem tych danych i wyciągam błędne wnioski, albo są jednak przestrzelone, albo mamy jakiś nieprawdodpodobny trend zwyżkowy. Są jakieś porównanie z czasów kiedy TV TRWAM nie było na multipleksie ? Jeżeli jednak raport odzwierciedla rzeczywistość to ja przynajmniej zacznę rewidować swój pogląd odnośnie polskiego społeczeństwa. Za wiarygodnością raportu przemawiają dane różnego typu np. wieku, dochodów, rozkładu wieś-miasta-wielkie miasta, województwa, to są liczby które intuicyjnie i porównawczo można uznać za realne. Jeżeli one trzymają się kupy to wiarygodność tych kluczowych też mocno wzrasta.
Mały szoczek jednak, a właściwie duży.
JORGE>
The author has edited this post (w 06.11.2014)
Nazwa audycji Widzowie deklaratywni Widzowie potwierdzeni
Informacje dnia 61,5 64,8
Rozmowy niedokończone 40,4 44,8
Polski Punkt Widzenia 30,3 32,4
Z Parlamentu Europejskiego 20,2 21,6
inne 41,1 40,4
Nie możemy stwierdzić co zawierają te 41 % "inne", ale zakładamy że są jakoś proporcjonalnie rozłożone na pozostałe audycje (pomaga nam w tym tabela "spontanicznych odpowiedzi"). Zanczy to, że TV TRWAM oglądają ludzie niekoniecznie wyłącznie zainteresowani religijnym wymiarem telewizji, szukają informacji, publicytyki. Ponad 6 mln ludzi ogląda Informacje, z tego 2 mln szacowane jest jako oglądacze stali !!!
JORGE>
JORGE>
http://www.krrit.gov.pl/Data/Files/_public/Portals/0/regulacje-prawne/polska/kontrola-nadawcow/rynek-telewizyjny-w-ii-kwartale-2014.pdf
JORGE>
Miałam to we własnej "światłej"parafii, idę o zakład, że gdzie indziej jest dokładnie tak samo.
Dlatego wcale mnie nie dziwią wyniki, czy raczej ich nieprzekładalność na postępowanie ludzi.
Kania, wydaje mi się, bardzo idealizuje i patrzy przez różowe okulary. Bardzo bym chciała, żeby miała rację, ale Jej wizja spełni się może za kilkanaście lat, choć raczej za kilkadziesiąt.
Nie oglądam żadnej telewizji, również TVTrwam. Nie mam więc własnego zdania. Ale czy rzeczywiście jest w niej jakikolwiek przekaz dla tych chorych babć, który by im wyprostował spojrzenie? Już nie mówię o kręgosłupie, bo na to za późno.
Mam, delikatnie, baaaaardzo delikatnie rzecz ujmując, mieszane odczucia, na temat przejrzystości postępowanie o. Rydzyka wobec Jarosława Kaczyńskiego. A już zupełnie jednoznacznie uważam, że mógłby, gdyby chciał zrobić bardzo dużo dla ruchu niepodległościowego. Dlaczego nie chce/nie może?
I zupełnie nie zgadzam się też z oceną o. Rydzyka. Robi dużo, bardzo pomógł też Kaczyńskiemu, sprawie smoleńskiej i w wielu wielu innych aspektach. Prostuje też kręgosłupy babciom.
JORGE>
PS; pisaliśmy z Jorge chyba równocześnie, bo o tym samym.
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Ale cieszę się, że moje wyobrażenie (wiedziałam, że powierzchowne) o przekazie RM i TVTrwam okazało się błędne.
Jeszcze raz podkreślam - piszę wyłącznie na podstawie obserwacji. To, że głosują na PO - głoszą otwartym tekstem! Na własne uszy słyszałam. Radiomaryjne, gorliwe katoliczki.
Może jak się uporam z robotą, to trochę zacznę oglądać i spróbuję przynajmniej z jedną sąsiadką pogadać. Przed wyborami parlamentarnymi powinnam zdążyć. Ona co prawda już 90+, ale na wszystkie wybory obowiązkowo się stawia. Podobnie jak na Mszę Św., niezależnie od pogody codziennie na 7-mą rano.
I takich jak ona, niekoniecznie aż tak wiekowych, jest w mojej parafii ze 60 sztuk pci obojga. Pewnie do tego ich rodziny, plus .... Eeech
Ale jeżeli jest tak, jak piszecie, to może jednak zobaczymy efekty również podczas wyborów. Bo to przecież dopiero pierwszy sprawdzian będzie.
W każdym razie, wg KRRiT dostęp do NTC miało w II kwartale 15 milionów Polaków. Jeżeli założymymy, że 3,58 % gospodarstw bezpośrednio przekłada się na jednego ludzika to da nam 537 tys. ludzików. Taki jest udział TV TRWAM w NTC, choć oczywiście proporcja, że 1 człowiek=1 gospodarstwo to jest trochę założenie niehalo, na niekorzyść TV TRWAM. Jeżeli weźmiemy pod uwagę wszystkich oglądaczy dziś, to wcale bym się nie zdziwił, jakby to oscylowało w granicach 1,5 mln. Ale to cały czas daleko do 4,7 mln potwierdzonych widzów wg raportu TV TRWAM.
JORGE>
Te dziwne babcie raczej twierdzą, że słuchają RM i że oglądają Trwam.
Najprawdopodobniej dość dawno temu odmawiały z RM różaniec (może nawet dzwoniły), a teraz oglądają sędzię jakąśtam i wydaje im się, że są w RRM.
No i przede wszystkim chodzą spać z kurami, a najlepsze audycje je omijają. Tak się stało m. in. z moją teściową.
Dane są wiarygodne. Jeżdżę niemal co rok na spotkania RRM na Jasnej Górze, to widzę te tłumy ( ok. 500 tys. na pewno), a przecież to tylko nieznaczna część fanów. Bardziej miarodajne jest to, że RRM jest w stanie utrzymać i zapewnić dalszy rozwój RM, TvTrwam, WSKSiM, geotermię, budować świątynię itd, itd...
*Jorge, gratuluję błyskotliwości
*
*
* brak dostępu do "alternatywnych" źródeł wiadomości - nędzna emerytura nie pozwala na abonament TV Republika ani na kupno "naszych" publikacji, więc emeryci sa głownymi odbiorcami szmaty jaką jest Metro i innych darmowych szmat ze stajni AGORY
* zamknięcie na nowy przekaz - ja swoje wiem a jak wiem to tak jest
* brak słuchania/oglądania ze zrozumieniem - to ze RM lub TVTtrwam jest właczona nie oznacza z automatu że się rozmumie przekaz
* emeryci są także głownymi odbiorcami kanałów reżimowych.
A co do zjazdów RM i TVTrwam, pielgrzymek na JG i innych okazji to nie widzę w którym miejscu uczestnictwo w nich wyklucza popieranie PO ub SLD czy innego tatałajstwa.
o.Rydzyk jest dobry w lawirowaniu. Pokazał co umie już kilkakrotnie popierając otwarcie ludzi którzy jawnie szkodzili. Pokazał tez że umie bardzo szybko do..rać PiS czy Kaczyńskim. Jakimś dziwnym trafem nie przypominam sobie aby był tak skory do nazwania szamba szambem jeśli chodzi o PO.
“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
W jedności siła!
"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
W jedności siła!
"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
"Naziemna telewizja cyfrowa
Pod koniec II kwartału 2014 roku dostęp do naziemnej telewizji cyfrowej posiadało prawie
14,8 miliona Polaków (przed rokiem ok. 13,2 min). W stosunku do I kwartału br. wzrosła liczba
osób z dostępem do NTC o blisko 300 tys. osób. Z danych wynika, że wzrost ten nastąpił w
gospodarstwach domowych posiadających już dostęp do telewizji poprzez kabel bądź satelitę.
Osób, które korzystały z naziemnej telewizji cyfrowej wyłącznie (a więc nie posiadały innego
źródła sygnału telewizyjnego – kabel czy satelita) było tyle co w I kwartale nieco ponad 10 milionów
(przed rokiem ok. 8,7 mln)."
Pytanie jednak pozostaje wciąż aktualne.
JORGE>