Skip to content

Dlaczego dla Polaków Seweryn Blumsztajn jest Żydem a nie Polakiem?

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Dlaczego Jadwiga Staniszkis dla Polaków jest Polką a nie Litwinką tak jak Romuald Szeremietiew Polakiem a nie Rosjaninem?
- pyta Karol Modzelewski w swojej "Zajeździmy kobyłę historii. Wyznania poobijanego jeźdźca" (Iskry 2013).
Chcialbym na naszych łamach odpowiedzieć panu profesorowi na to pytanie ([ŻART]):
Otóż dlatego, że i Staniszkis i Szeremietiew i Wildstein i Rymkiewicz wybrali polskość i Polakami są a Blumsztajn polskości nie przyjąj, wybierając identyfikację rasową i ideologiczną.
Ta zasada (świadomego wyboru) przecież tak samo dotyczy Karola Modzelewskiego, który polskość przyjął (pozostając na lewicy) i nikt nie uważa go za Rosjanina czy Żyda.
Pisze Modzelewski: "Rzecz w tym, ze częściej od antysemickich aluzji zdarzalo mi się słyszeć podobne słowa w tonie ciepłym i serdecznie zapraszającym. Czasem przyjaciele, czasem bliscy znajomi albo i ledwie znajomi ludzie brali mnie delikatnie za łokieć, zaglądali nieśmiało w oczy i dawali do zrozumienia: jestes nasz, zapraszamy do wspólnoty. Elementem łączącym wspólnotę miało jednak być to samo, co panowie Bogdal i Pietrasiński (milicjant i prokurator - przp. moj) traktowali jako cznnik wykluczający z polskosci.
Drodzy przyjaciele, bliscy znajomi i ledwie znajomi, nie gniewajcie sie, ale nie moge przyjąć zaproszenia. Bardzo was lubię (no, moze nie wszystkich jednakowo), dobrze mi z wami, ale nie przystąpię do kręgu etnicznego wtajemniczenia. Poczucie narodowej przynależnosci nie jest zapisane w genach, tylko w głowie. Owszem, spolecznie wazne jest nie tylko to, za kogo czlowiek sie uwaza, ale i to, za kogo uwazają go inni. Z tego jednak nie wynika, ze mamy poslusznie przejmowac przesądy i stereotypy, wedlug ktorych ktos nas klasyfikuje i ocenia".
Dziwne, ze nie rozumie, ze Blumsztajn polskosc po prostu odrzucil.
Sluchalem kilka dni nazad rozmowy z Modzelewskim w TokFm. Zapytany, czy jest komunistą najpier się roześmial. Kiedy okazalo sie, ze pytanie jest na serio, zdziwiony odparl stanowczo, ze nie. Dopytywany, ze przeciez chodzi o taką ogolna, historyczą, utopijną identyfikacje, nie o konkret, odparl, ze po realnych doswiadczeniach historycznych nikt normalny nie moze posiadac nawet tak okreslonej identyfijacji z komunizmem. Stwierdzil też, ze "pozytywny populizm" PiSu i Kaczynskiego jest mu bliski.
Interesująca i nietuzinkowa postać. Polecam lekturę cytowanej książki, ma formułę (choć specyficznie pojmowanego) rozliczenia z przeszloscią. Nie znajduję tam fałszu i nienawiści, jaka jest immanentną cechą jego (?) środowiska.

Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika

Komentarz

• Wieszcz Maryjan tomat wyczerpal
    Że niezależnie od tego
    Z jakiego pochodzę miasta
    Ja w ogóle nie jestem
    Polakiem od Króla Piasta,
    Z krwi lechickiej, z przypadku
    Nie z metrykalnych przyczyn.
    Moja ambicja, że jestem
    Polakiem ochotniczym,
    Z zaciągu, nie z poboru.
    Nie pamiętam od kiedy-
    Od "Ojca zadżumionych"
    Czy od "Lilli Wenedy"?
    Czy od tej Alpuhary,
    Z której Almanzor ocalał?
    Od walki Ursusa z bykiem,
    Gdy "amfiteatr oszalał"?
    Od mojego pojedynku
    Z Bohunem? Czy byłem zaczęty
    Od mojej śmierci w ciele
    Longina Podbipięty?
    Mogłem urodzić się w Pińsku,
    W Radomiu, czy w Leżajsku,
    Mógłbym dziś Horacjusza
    Przekładać po hebrajsku,
    Mógłbym być Izraelu
    Satyrycznym gwiazdorem-
    W tym sęk, żebym nie mógł, bo jestem
    Polakiem amatorem,
    Z miłości od pierwszego
    Wejrzenia, a nie z przymusu
    Tym bardziej muszę strzec mego
    Amatorskiego statusu.
    Mnie sobie nie wolno na to
    Z lekceważeniem beztroskim
    Pozwolić, aby w moim
    Paszporcie nansenowskim,
    Aby w moim uchodźczym
    Podróżnym dokumencie
    Ubeccy milicjanci
    Przybijali pieczęcie.
    Gdy mi ubecki stempel
    Twarz w paszporcie poplami-
    Jakże ja stanę kiedyś
    Przed mymi pradziadami,
    Co powiem, gdy pytać będą
    Z ironią i zgryzotą:
    To na toś ty od nas odszedł?
    By tak dać się strefnić? To po to?

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • A zapytał kto Blumsztajna dlaczego nie jest Polakiem? Może być rzucił nieco światła na swą postawę....

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • O Blumsztajnie to wiemy tylko, ze jest mezczyzna albo kobieta po klimakterium i pisze w Gazecie Aborczej. Tak rozumiem to, co na wizytowce umiescil.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • los
    O Blumsztajnie to wiemy tylko, ze jest mezczyzna albo kobieta po klimakterium i pisze w Gazecie Aborczej. Tak rozumiem to, co na wizytowce umiescil.
    Szmatkie poprosze
    :D
    i waciki, bo mnie uszy zalało
    The author has edited this post (w 26.02.2014)
  • Tak pojmowana Polskość jest nibezpieczna dla środowiska gejzety ponieważ jest ideą wielką, piękną i pociągającą. Jest bardzo zamilczana, tak żeby patriotyzm był dla ludzi pustym słowem, które owszem odmieniane jest przez wszystkie przypadki, ale nie kojaży się z niczym poza sentymentalizmem. Wygodnie jest ustawić siebie w opozycji do nacjonalizmu, do prymitywnego plemiennego instynktu.
    Polskość jest zamilczana celowo.
  • extraneus
    Interesująca i nietuzinkowa postać. Polecam lekturę cytowanej książki, ma formułę (choć specyficznie pojmowanego) rozliczenia z przeszloscią. Nie znajduję tam fałszu i nienawiści, jaka jest immanentną cechą jego (?) środowiska.
    Nawet nie podchodze do takich dzieł jak to Modzelewskiego na odległosć 10 kroków. Wiem z kim mam do czynienia, wiem co tam znajdę i na ogół sie nie mylę. Jednak, po wstepie extra.  probowałam toto przeczytać. I oto, np.
    "Trwały podział na zwolenników i przeciwników PiS ujawnia coś istotniejszego od zwykłych (i na ogół zmiennych) opcji politycznych. Jest to kulturowe pęknięcie. Z jednej strony mamy ludzi lepiej wykształconych, lepiej sytuowanych, lepiej oceniających bilans polskiej transformacji i swoje własne perspektywy życiowe. To Polska oświecona. "
    Toż kazdy słusznie wytresowany przedstawiciel Tenkraju (sprzątaczka, wózkowy w OBI, pijany robol - tak, to są przykłady z życia) na kazdym rogu ulicy i pod kazda latarnią powie ci to samo. Rzygam tymi nadętymi glupotami. Czy naprawde warto nurzać sie, dla kilku lepszych fragmentow, w tej 'oświeconej', propagandowej nowomowie?
  • Ja sie zanurzylem i zyje, ale przeciez musu nie ma
    :)

Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
  • Modzelewski
    Trwały podział na zwolenników i przeciwników PiS ujawnia coś istotniejszego od zwykłych (i na ogół zmiennych) opcji politycznych. Jest to kulturowe pęknięcie. Z jednej strony mamy ludzi lepiej wykształconych, lepiej sytuowanych, lepiej oceniających bilans polskiej transformacji i swoje własne perspektywy życiowe. To Polska oświecona.
    Do PZPR pasuje jak ulał. Lepiej wykształceni, lepiej sytuowani, lepiej oceniający bilans polskiej transformacji [po AD 1045] i swoje własne perspektywy życiowe. Nawet oświeceni w jakimś sensie byli. A panu Modzelewskiemu się wtedy nie podobało.
    Co się porobiło z mózgami tych ludzi? Pomijam takich jak Lewandowski ale wielu z nich potrafi pewne rzeczy zauważać i analizować. Pada hasło "PiS" i włącza się taśma.

• los
    Modzelewski
    :
    Trwały podział na zwolenników i przeciwników PiS ujawnia coś istotniejszego od zwykłych (i na ogół zmiennych) opcji politycznych. Jest to kulturowe pęknięcie. Z jednej strony mamy ludzi lepiej wykształconych, lepiej sytuowanych, lepiej oceniających bilans polskiej transformacji i swoje własne perspektywy życiowe. To Polska oświecona.
    Do PZPR pasuje jak ulał. Lepiej wykształceni, lepiej sytuowani, lepiej oceniający bilans polskiej transformacji [po AD 1045] i swoje własne perspektywy życiowe. Nawet oświeceni w jakimś sensie byli. A panu Modzelewskiemu się wtedy nie podobało.
    Co się porobiło z mózgami tych ludzi? Pomijam takich jak Lewandowski ale wielu z nich potrafi pewne rzeczy zauważać i analizować. Pada hasło "PiS" i włącza się taśma.
    A co się porobiło z W. Krasińskim, Zajączkiem, M. Haukem i innymi. Niektórym pomnik zaprojektował Antonio Corazzi.
    Ja wiem, że nieraz zbyt często odwołuję się do perspektywy historycznej, ale tak mam. I cały czas twierdzę, że dzisiejszy spór rozpoczął się 300 lat temu konfliktem pomiędzy Augustem II Uzurpatorem, a Stanisławem Leszczyńskim.
    konflikt od 300 latThe author has edited this post (w 26.10.2014)

W jedności siła!

"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
  • starybelf
    dzisiejszy spór rozpoczął się 300 lat temu konfliktem pomiędzy Augustem II Uzurpatorem, a Stanisławem Leszczyńskim.
    Widzę to podobnie. Tylko się zastanawiam, w której partii był Adam Jerzy Czart, ten od fajnej cytaty.
  • Szturmowiec.Rzplitej
    starybelf
    :
    dzisiejszy spór rozpoczął się 300 lat temu konfliktem pomiędzy Augustem II Uzurpatorem, a Stanisławem Leszczyńskim.
    Widzę to podobnie. Tylko się zastanawiam, w której partii był Adam Jerzy Czart, ten od fajnej cytaty.
    Była kiedyś taka Partia Chrześcijańskich Demokratów ze Steihoffem i chyba Balazsem.

W jedności siła!

"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
  • starybelf
    Była kiedyś taka Partia Chrześcijańskich Demokratów ze Steihoffem i chyba Balazsem.
    Balazs - to było "Stronnictwo Ludowo-Chrześcijańskie" zdaje się że z Józefem Śliszem. Swoją drogą - gdzie ten Balazs nie był
    Jan Olszewski kiedyś powiedział w wywiadzie-rzece o swoich doświadczeniach z czasów premierowania, że miał kłopot próbując dogadać się ze wszystkimi licznymi wówczas i skłóconym ze sobą nazwzajem stronnictwami mającymi w nazwie słowo "ludowe". Były one zgodne tylko w jednym punkcie: wszystkie uważały Balazsa za typa spod ciemnej gwiazdy.
    Być może ze Steinhoffem krótko byli razem w SKL które weszło później do AWS.
  • starybelf
    Szturmowiec.Rzplitej
    :
    starybelf
    :
    Poczułem się trochę niezrozumiany przez współczesnych, a więc się powtórzę barziey detalicznie:
    W ciągu całego mego życia widziałem w naszym kraju tylko dwie partie. Partię polską i antypolską, ludzi godnych i ludzi bez sumienia, tych, którzy pragnęli ojczyzny wolnej i niepodległej, i tych, którzy woleli upadlające obce panowanie.
    Adam Jerzy Czartoryski
    http://www.legitymizm.org/nekrologium-adam-jerzy-czartoryski
  • Odkąd wstapił na tron niekoronowanego króla Polski w przedrozbiorowych granicach tyle, że na uhodźstwie (legitymizowanym Giedyminów rodem) nie można miec chyba zastrzeżeń do jego panowania ...
  • Szturmowiec.Rzplitej
    Poczułem się trochę niezrozumiany przez współczesnych, a więc się powtórzę barziey detalicznie
    Nocusz, czasem trzeba, albowiem nie wszyscy od razu strzelają z pamięci fajnemi cytatami z Adama Jerzego.
  • Adam Jerzy Czartoryski
    W ciągu całego mego życia widziałem w naszym kraju tylko dwie partie. Partię polską i antypolską, ludzi godnych i ludzi bez sumienia, tych, którzy pragnęli ojczyzny wolnej i niepodległej, i tych, którzy woleli upadlające obce panowanie.
    I od tej dyskryminacji powinna zaczynac sie kazda analiza sytuacji w Polsce - ktora partia jest polska a ktora antypolska.
    A tym watku Gawin sie strasznie madrzy.
    Cytuje roznych ludzi ale z sobie znanych przyczyn ale jego erudycja do tej cycaty nie siega. Ciekawe123 dlaczego.
    The author has edited this post (w 27.10.2014)

• Szturmowiec.Rzplitej
    starybelf
    :
    Szturmowiec.Rzplitej
    :
    starybelf
    :
    Poczułem się trochę niezrozumiany przez współczesnych, a więc się powtórzę barziey detalicznie:
    Adam Jerzy Czartoryski
    http://www.legitymizm.org/nekrologium-adam-jerzy-czartoryski
    Znaczy się istnieje jeszcze trzecia partia - masońska, która była w domyśle Adama George'a.

W jedności siła!

• los
    Adam Jerzy Czartoryski
    :
    I od tej dyskryminacji powinna zaczynac sie kazda analiza sytuacji w Polsce - ktora partia jest polska a ktora antypolska.
    A tym watku Gawin sie strasznie madrzy.
    Cytuje roznych ludzi ale z sobie znanych przyczyn ale jego erudycja do tej cycaty nie siega. Ciekawe123 dlaczego.
    Karłowicz, Cichocki i Gawin - KarCiGa. Jak zabrakło Lecha Kaczyńskiego, to oni się strasznie pogubili
    :(
    Szkoda....

W jedności siła!

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.