Skip to content

Jeszcze o "sprężynowym logo".

Sprawę bohomaza, który "
odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa
" można oczywiście sprowadzić do wyprowadzenia sporej kwoty na konto zaprzyjażnionego artysty, czyli zwykłego marnowania publicznych pieniędzy. Jednak moim zdaniem ma to jeszcze pewien poważny aspekt. Bo przecież "sprężyna" nie jest pierwszym podejściem pod "nowy znak graficzny kojarzący się z Polską". Było to już przerabiane w przypadku międzynarodowej wystawy, bodajże, w Hannowerze kiedy to polskę miało identyfikować okno z biało czerwonymi motywami, a jakoś na początku bieżącego wieku nasz kraj miał być indentyfikowany biało czerwonym latawcem. W pamięci kolebią mi się jeszcze jakieś bociany i kolorowe strzałki, ale to było chyba dopasowane do bardzo konkretnych imprez (podobnie jak znak "Teraz Polska" związany z konkretną inicjatywą). Wydaje mi się, że to powracające poszukiwanie "loga Polski" w dużej mierze wynika z tego, z podejścia jakie do naszej historii i dziedzictwa ma sporo współobywateli po prostu z dziedzictwem Polski się nie identyfikuje. Chcą być, bliżej niezudentyfikowanymi, "europejczykami" a nie Polakami. A już na pewno nie takimi Polakami jak ci spod tradycyjnych znaków białego orała i biało czerwonej flagi. Bo to przecież ciemnota, zacofanie i w ogóle obciach.
Ludzie określani jako "lemingi" czy "MWzWM" nie chcą aby kojarzono ich z Polakiem-Cebulakiem. A z tradycyjnego godła czy flagi
"jedzie Podkarpaciem" dlatego potrzebne jest logo nowe, lepsze, które nie będzie się kojarzyło z "wąsatym Januszem" tylko metroseksualnym korpo-ludkiem. Niestety mamy w kraju dwie społeczności podzielone stosunkiem do tradycji i dziedzictwa -dla nas godło i flaga, za które przodkowie oddawali życie to świętość, dla nich żenada.
Używając poetyki niektórych z państwa można powiedzieć, że biały orzeł jest godłem Polaków a sprężynowy bohomaz "Odroburzan" czy, jak kto woli
"Tenkrajowców".

Komentarz

• Ich nie ma. Sa plastelina, ktora kazde sprawne palce ugniota w dowolny ksztalt. Nie warto sie nimi przejmowac.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • los
    Ich nie ma. Sa plastelina, ktora kazde sprawne palce ugniota w dowolny ksztalt. Nie warto sie nimi przejmowac.
    Zakładając, że ma pan rację, sadzę jednak, że jest się czym przejmować. Przeformatowanie raz uformowanej "plasteliny" wymaga czasu, chęci (bo to wysiłek), umiejętnosci i narzędzi. Niestey dostrzegam deficyt wszystkich tych elementów. Najbardziej oczywiste narzędzia do formowania czyli media i kultura masowa  ludzi "tradycyjnie patriotycznych" (wiem, że to bardzo nieprecyzyjne określenie ale nic lepszego nie przychodzi mi do głowy) raczej nie promuje. Inne narzędzia formowania - np ostracyzm - na pewnych poziomach też raczej nie działają lub działają na "ich" stronę. Podobni jest z umiejętnościami i chęciami. Mainstream "chów i wypas lemiinga" (określenie mojego kolegi) opanował do perfekcji. Co wiecej wielu działa na tym polu z prawdziwym zaangażowaniem - nieważne czy jego motorem jest poczucie misji, dążenie do zysku, czy strach przed tym cio będzie jak "tradycujni patrioci" dojdą do władzy. No i wreszczie pozostaje kwestia czasu - poziom degrengolady i rozchwiania róznych elementów społecznych jest tak wielki, że na wyjście z dołka potrzeba ni etylko wiele czasu ale i ogromnego wysiłu. Im dłużej będzie on trwał tym bardziej "plastelina" będzie nim dotknięta i wtedy może zareagować niebezpiecznie.
  • Po drodze  był jeszcze bączek na prezydenturę, mniam....
  • Pan?
    pawel.adamski
    los
    :
    Ich nie ma. Sa plastelina, ktora kazde sprawne palce ugniota w dowolny ksztalt. Nie warto sie nimi przejmowac.
    Przeformatowanie raz uformowanej "plasteliny" wymaga czasu, chęci (bo to wysiłek), umiejętnosci i narzędzi.
    Czasu nie trzeba, bo to plastelina ochocza - uprzedzajaca mysli tego, ktory ja ugniata. Narzedziem jest sila, oni dzialaja prosto - dostaja po gebie i im kto mocniej przylozy, tym nizej sie uklonia. Jedynym problemem sa chęci ale jest to problem gigantyczny, bo nasza ambicja jest wystawianie - zaczelo sie oczywiscie od policzkow ale te sie szybko skonczyly, wiec z entuzjazmem wystawiamy pozostale czesci ciala zaczynajac od tych do policzkow najbardziej podobnych. Nie wiem, czy jakies jeszcze zostaly.
    Dlatego wycofalem sie z koncepcji dwu narodow - wydaje sie, ze jestesmy w konflicie ale tak naprawde roznica miedzy nami jest bardzo niewielka: tylko taka, ze oni akceptuja bez problemow bycie cwelami a nam ciagle cos przeszkadza, choc tez bysmy chcieli tak jak oni. To tylko roznica w stadium choroby.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • bym sie nie przejmowal. Chca byc identyfikowalni jako sprezynowcy/czekoladowe orly? Nieche beda. Bedzie ich latwiej rozpoznac.
    Na obrazach Matejki sa Orly Biale. tego sie nie zmieni.

"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
  • Wydaje mi się, że - abstrahując od kategorii ważkich i ważących - idea logo jest konsekwencją wszędobylskiej idei kreowania spójnej identyfikacji graficznej. Co sprawdza się w przypadku firm, zaś w przypadku innych z natury instytucji państwoych - niekoniecznie. Szczerze pisząc, nie wiem, czy jest o co kruszyć kopie, bo też nie wydaje mi się, żeby tego typu loga się przyjęły (vide: latawiec).
  • Bartnik
    Chca byc identyfikowalni jako sprezynowcy/czekoladowe orly? Nieche beda. Bedzie ich latwiej rozpoznac.
    Taka sprezynke latwo sie na czole wypala.

• France
    maja Marianke, koguta, szesciobok i jeszcze jakies inne bohomazy
    Mience
    tez jakies wariacje z fklaga, godlem i konturami.
    Naszym godlem jest Orzel Bialy. Ze Tenkrajowcy chca miec inny? Niech chca. Nie osadzony w zadnej tradycji zczeznie po jednym sezonie.

"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
  • Nu, ale mnie się zdaje, że to nie tyle Tenkrajowcy, co co i rusz jakieś typki z wolnymi środkami publicznymi i bólem pupki, mają pragnienie loga. Tenkrajowiec ma na takie akcje centralnie wy***ane. Jemu styknie biało czerwony szalik i kogutek pluszowy, orłopodobny. I jeśli mnie pamięć nie myli, to chyba tylko wizerunek husarza na koszulce piłkarskiej przyjął się na dłużej, spośród wszystkich log itp.
  • agent
    chyba tylko wizerunek husarza na koszulce piłkarskiej przyjął się na dłużej, spośród wszystkich log itp.
    przyjal sie przyjal. W moim przypadku na dwu koszulkach. Obok koszulki z logo wąsacza w maciejowce.  O tą ostatnią zona spytala "why the heck did you get Stalin?"
    ;)

• Bartnik
    agent
    :
    chyba tylko wizerunek husarza na koszulce piłkarskiej przyjął się na dłużej, spośród wszystkich log itp.
    przyjal sie przyjal. W moim przypadku na dwu koszulkach. Obok koszulki z logo wąsacza w maciejowce.  O tą ostatnią zona spytala "why the heck did you get Stalin?"
    ;)
    Nu, jak kiedyś oprowadzałem Mołdawian po Warszawie, to też biust Stalina przyuważyli w antykwariacie na Krakowskim. Ale i tak lepsze było jak przy kościele Świętego Krzyża pytali, kto to jest ten kolo nazwiskiem Sursum Corda.
    Ale nie o tem chciałem tylko nowem logosie.
    Owoż, Matka moja take uwage zrobiła, że się ona prężynka dobrze wpisywa w mapkie Polski, i że jak się ją nałoży na mapkie Europy, to wygląda jakoby Polskie kto grubem flamastrem zamazał.
  • Matka Szturmowca słusznie prawi.
  • Szturmowiec.Rzplitej
    [quote="Bartnik"]em logosie.
    Owoż, Matka moja take uwage zrobiła, że się ona prężynka dobrze wpisywa w mapkie Polski, i że jak się ją nałoży na mapkie Europy, to wygląda jakoby Polskie kto grubem flamastrem zamazał.
    ja mam skojarzenie z oknem zabitym deskami w domu-widmo przeznaczonym do wyburzenia. W mojej miejscowości jest taki niszczejący budynek, w którym wybite szyby zabito dechami. Ponury widok.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • agent
    idea logo jest konsekwencją wszędobylskiej idei kreowania spójnej identyfikacji graficznej
    Ale przecież mamy orła, bociana, husarza, Matkę Boską i wiele innych. Tu chodzi o kompleksy, o kreowanie NOWEJ identyfikacji. Która oczywiście nie ma szans bo aby w ogóle miała potrzebna jest marka i dobra firma, takim tworzy się identyfikację na lata dekady, jest pomysł, realizacja no i sama firma jest poważna. III RP nie tylko nie ma pomysłu na siebie ale nawet nie wie po co istnieć więc to wszystko, jak piszecie, na sezon. O kompleksy i jumę, nie można niedoceniać jumy, ktoś ładny grosz przytulił za tę sprężynę, na dodatek jakże onażartobliwie ironiczna z tym zamazaniem Polski mazakiem, normalnie tak samo żartobliwa jak wykreowanie na nowym stadionie narodowym w czasie Euro2012 cwelebrytki nazwiskiem Siwiec. Boki zrywać.
    The author has edited this post (w 22.10.2014)
  • a jak to wygląda w Państwa miastach? Nasz prezydent Grobelny wygląda na całkiem zaprzyjaźnionego z nurtem postępu swiatowego. Kilkanaście lat temu ogłosił konkurs na nowy herb Poznania, konkurs sie odbył, wygrał ładnie wyrysowany herb znany od wieków, że świętymi Piotrem i Pawłem, z murami miejskim, kluczami, bramą i orłem.
    http://4.bp.blogspot.com/_6tGJrZ-y5aU/TUCSJqsCPWI/AAAAAAAABEo/63drCD8lXjE/s1600/Herb_Poznania.png
    Po paru latach ogłoszono konkurs na logo. Powstało takie niebieskie coś z gwiazdeczką
    http://img1.wikia.nocookie.net/__cb20121011101509/poznan/pl/images/4/4d/Poznan-miasto-know-how-logo.jpeg
    Ciekawostką jest to, że wśród oficjalnych pamiątek z Poznania dostępnych na przykład tu
    http://wmsklep.home.pl/pl/c/Pamiatki-i-gadzety/28
    nie ma ani jednej z herbem. Dla mnie to chęć wymazania jedności dziejowej wspólnoty, jedności z wczesniejszymi pokoleniami.
    Teraz taki scenariusz z podmianą znaków jest rpzerabiany dla większej wspólnoty- dla całego kraju.
  • To nie "tenkrajowcy" - jak już ktoś przytomnie zauważył.
    Ta akcja idzie "z góry" i konkretne osoby nią kierują - a celem jest wyparcie polskich świętości: Orła i biało-czerwonej flagi.
    Zabawa z kotylionami (początkowo indonezyjskimi) zaczęła się tak około smoleńska i bronkowania, potem było już coraz gorzej. Jest to walka przez rozpoznanie bojem - na ile można sobie pozwolić.
    Przykładem mogą być akcje typu zamiana godła na koszulkach sportowców, próba odebrania godła leśnikom i wszystkie już tu wcześniej wymienione.
    Mnie najbardziej denerwuje i niepokoi każda ponawiana próba podmiany koloru - z czerwonego na amarantowy. Bo kształt graficzny jest wyraźny i rozpoznawalny - każdy widzi, co orzeł, a co nie. Natomiast zamiana koloru dokonuje się stopniowo, niezauważalnie.
    Innym znakiem, który jest zwalczany - identyczną metodą - jest znak "Solidarności".
    Najczęściej stosowaną metodą jest podmiana treści. Czcionka pozostaje ta sama, ale hasło jest już inne: "30 lat wolności", "nie ma wolności bez przedsiębiorczości" itd.
    NIGDY nie pojawia się słowo Solidarność. Chodzi o przyzwyczajenie i zapomnienie o solidarności, o więziach narodowych. o polskim zwycięstwie nad komuną - z wykorzystaniem podstępnej metody oddziaływania na psychikę. Pozytywne skojarzenie z czcionką zostaje wykorzystane dla zupełnie innych treści.
    Podstępna kradzież.
  • kania.zu.kurz
    NIGDY nie pojawia się słowo Solidarność. Chodzi o przyzwyczajenie i zapomnienie o solidarności, o więziach narodowych. o polskim zwycięstwie nad komuną - z wykorzystaniem podstępnej metody oddziaływania na psychikę. Pozytywne skojarzenie z czcionką zostaje wykorzystane dla zupełnie innych treści.
    Podstępna kradzież.
    diabeł to przedrzeźniacz

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Mania
    kania.zu.kurz
    :
    Podstępna kradzież.
    diabeł to przedrzeźniacz
    Dlatego też, po czarno-niebiesko-czerwonym szamotaniu się z różnymi wariantami, obecna flaga "Duporosji" jest identyczna z amerykańską flagą Konferderacji- tyle, że bez gwiazdek.
  • qiz
    flaga "Duporosji" jest identyczna z amerykańską flagą Konferderacji- tyle, że bez gwiazdek.
    Macie no jaki fotogram, kmotrze?
  • Szturmowiec.Rzplitej
    że jak się ją nałoży na mapkie Europy, to wygląda jakoby Polskie kto grubem flamastrem zamazał.
    Takie cuś
    evropa
    W jedności siła!

"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
  • To po prawej to kopana. A po lewej to co? Jajko sadzone?

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • Co też Koledze kondoniarstwo w głowiznie?
    W Łajce sprawdziłem, i co ja widzę? Owoż, od lat już cały radziecki flot używa flagi południowców jako "jack" (pol. "jasiek"):
  • Szturmowiec.Rzplitej
    Co też Koledze kondoniarstwo w głowiznie?
    W Łajce sprawdziłem, i co ja widzę? Owoż, od lat już cały radziecki flot używa flagi południowców jako "jack" (pol. "jasiek"):
    Kolega sprawdził, ale nie doczytał, że ta flaga to flaga Rosji, Krymu i Pribałtiki (taka unia Jakuba w wersji ost)

W jedności siła!

"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
  • Nowe loga:
    Kopacz
    kopaczSikora
    sikorai Tusk (kieł)
    tusk
    W jedności siła!

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.