Skip to content

30 rocznica zamordowania ks. Alka

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
+++
Choć Sumliński twierdzi że nie.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.

Komentarz

• Pamiętam tamte straszne dni
    +++

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • dlaczego wracasz do starego imienia, skoro ks. Jerzy sam wybral sobie nowe imie?
    +

"Nie myslcie, ze przynioslem na ziemie pokoj. Nie, ale miecz."
    Pan Jezus
  • Bo tak się do niego i na niego mówiło i tak jakoś mi zostało. Nie widzę powodu, by sie tego wstydzić.
    The author has edited this post (w 19.10.2014)

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • los
    Bo tak się do niego i na niego mówiło i tak jakoś mi zostało. Nie widzę powodu, by sie tego wstydzić.
    nie wiem z jakich powodow ks. Popieluszko zmienil imie. Koledzy z seminarium przyznali, ze byl wysmiewany z powodu A.
    Czy to byl powod? Moze tak, moze nie.
    Mnie np. podoba sie Alek, a Jerzy, to imie, ktore nigdy mi sie nie podobalo.
    Ks. Popieluszko podjal jednak decyzje o zmianie imienia i tego nalezaloby sie trzymac.

"Nie myslcie, ze przynioslem na ziemie pokoj. Nie, ale miecz."
    Pan Jezus
  • davenia
    Ks. Popieluszko podjal jednak decyzje o zmianie imienia...
    ..wobec obcych. Wszyscy z jęgo kręgu mówili do niego Alku albo księże Alku.

• Czy kulega był zatem z kręgu ks. Jerzego?
  • Dość odległego ale zawsze. To było całkiem wielu ludzi.

• Również pamiętam te straszne chwile. Bardzo dokładnie pamiętam. I to wcześniejsze łudzenie się, że może się jednak nie odważą, może Pan Bóg Go ochroni. Bo przecież z rzymskiej furtki nie chciał skorzystać, to nie było w Jego stylu.
    +++
    Kochani, mam prośbę. Odpuśćcie. Dla niektórych Ks Jerzy, dla niektórych ks. Alek, a jeszcze dla innych Aluś. Tych ostatnich też jest spora gromadka. A to nie jest czas na prztyczki i wytyczki.
  • +++

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• Błogosławiony Jerzy, módl się za nami! Wstawiaj się za Polską!
  • davenia
    dlaczego wracasz do starego imienia, skoro ks. Jerzy sam wybral sobie nowe imie?
    +
    Śp. Ks. Malacki, rektor Kościoła św. Anny, a potem proboszcz parafii św. Stanisława Kostki na Żoliborzu, zawsze w rozmowach o Ks. Popiełuszce mówił imię "Jurek". O "Alku" powiedział tylko raz, stwierdzając, że Ks. Jerzy otrzymał takie imię na chrzcie, a "Jerzy" to było imię z bierzmowania.

W jedności siła!

"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
  • To chyba taka zasada była - starsi mówili ks. Jerzy a młodsi ks. Alek. O ks. Jurku chyba nikt nie mówił. Ale to już dawno temu i szczegóły się zacierają.
    The author has edited this post (w 20.10.2014)

• los
    To chyba taka zasada była - starsi mówili ks. Jerzy a młodsi ks. Alek. O ks. Jurku chyba nikt nie mówił. Ale to już dawno temu i szczegóły się zacierają.
    Śp. ks. Malacki mówił o "Jurku", swoim koledze z seminarium duchownego, z którym przez rok mieszkał we wspólnym pokoju.
    http://xj.popieluszko.pl/xjp/filmy-dokumentalne-rel/8470,Relacja-ks-Zygmunta-Malackiego.html

W jedności siła!

"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.