Wie Pan, jestem kobietą. Ja sobie wyobrażam, co bym zrobiła, gdyby na ulicy pokazał się człowiek wymachujący ostrym narzędziem, albo trzymający w ręku pistolet. Pierwsza moja myśl, tam za moimi plecami jest mój dom i moje dzieci. Więc wpadam do domu, zamykam się i opiekuje się moimi dziećmi.
(...)
Polska powinna się zachowywać jak polska rozsądna kobieta. Nasze bezpieczeństwo, nasz kraj, nasz dom, nasze dzieci! To jest najważniejsze!
(...)
Co nie znaczy wcale, że powinniśmy dzisiaj mówić głosem odrębnym od Unii. Jest wręcz przeciwnie. (…) Powinniśmy, jeśli tylko zdecyduje ta duża rodzina europejska, że chcemy pomagać, wtedy powinniśmy brać udział w tej pomocy, ale razem z innymi krajami uczestniczyć
Padł mit suwerennej Polski. Prapremiera czekać będzie na dyrektywy UE.
Prezentuje swój rząd
Od początku chciałam stworzyć silny rząd, który daje gwarancję poparcia całej Platformy Obywatelskiej i odpowiedzialnego koalicjanta. Dokonałam wyboru ludzi, którzy bardzo dobrze wiedzą, że ich codzienna praca jest wyjątkową służbą dla Polaków.
Cytat: |
Najważniejszym zadaniem nowej ekipy będzie odbudowanie zaufania Polaków
|
Panie i panowie ministrowie. Będę ostrym recenzentem i uważnym obserwatorem waszych działań.
|
Prezentacja gabinetu
Tomasz Siemoniak – wicepremier, szef MON
Chcę, żeby był jednym z moich najbliższych współpracowników, nie tylko dlatego, że czas jest niebezpieczny i niepewny.
|
Janusz Piechociński – wicepremier i minister gospodarki
Stawiam na sprawdzony zespół w gospodarce. Janusz Piechociński jest jego gwarantem.
|
Joanna Kluzik – Rostkowska – minister edukacji
Połączenie profesjonalizmu i otwartego serca.
|
Małgorzata Omilanowska – minister kultury
Jej plan i wizja są godne zrealizowania.
|
Lena Kolarska Bobińska – minister szkolnictwa wyższego
Jest „silna i merytoryczna”. Szukałam takiej osoby od dawna.
|
Władysław Kosiniak Kamysz – minister pracy i polityki społecznej
Pełen dobrych pomysłów, dobry i energiczny.
|
Marek Sawicki – minister rolnictwa
Człowiek, który zna polską wieś jak nikt w naszym kraju.
|
Włodzimierz Karpiński – minister skarbu
Sprawny menadżer, bardzo doceniany przez wielu ekspertów, strażnik polskiego skarbu.
|
Andrzej Biernat – minister sportu
Człowiek który nie boi się odważnych decyzji, w polskim sporcie trzeba dobrej energii.
|
Maciej Grabowski – minister środowiska
Na tym trudnym obszarze potrzeba nam doświadczonego ministra.
|
Bartosz Arłukowicz – zostaje w fotelu ministra zdrowia
Kilka tygodni temu przedstawił bardzo ważny plan dla Polaków, dla chorych Polaków, tych najbardziej chorych na nowotwory. Czekamy na realizację.
|
Jacek Cichocki – szef kancelarii Prezesa Rady Ministrów.
Człowiek, którego zadaniem jest płynna praca całego gabinetu
|
Małgorzata Fuszara – pełnomocnik ds. równego traktowania.
Nie jest ministrem konstytucyjnym, ale jest z nami, będzie zaskakiwać państwa umiarem, ale też bardzo mocnym zdaniem.
|
Teresa Piotrowska – minister spraw wewnętrznych.
Była wojewoda kujawsko — pomorska. Znam ją, zauważyliście, że dzisiaj w Europie resorty siłowe przypisywane są silnym kobietom. Teresa da radę.
|
Andrzej Halicki - minister administracji i cyfryzacji
Ma „dokończyć projekty rozpoczęte w ministerstwie administracji i cyfryzacji”.
|
Mateusz Szczurek – pozostaje ministrem finansów.
Bardzo ważna osoba w moim rządzie, strażnik polskich, naszych finansów publicznych. Ja mu zaufałam, Polacy mu zaufają na pewno, przelicza i mówi jak jest ciężko, że jest ciężko, a nam wyjątkowo potrzeba prawdy.
|
Grzegorz Schetyna – szef MSZ
Nie muszę go przedstawiać, pełnił już w poprzednim rządzie bardzo odpowiedzialną funkcję wicepremiera i szefa MSW. Pytacie państwo czy będzie ciągłość, skoro Radosław Sikorski odchodzi do Sejmu, zatem odpowiadam – będzie ciągłość, panowie już bardzo ładnie współpracowali.
|
Maria Wasiak – minister infrastruktury i rozwoju regionalnego
Związana od lat z projektami w zakresie transportu i komunizacji, obecnie wiceprezes PKP, jej głównym zadaniem będzie dopilnowanie, tego co się dzieje w infrastrukturze. Polakom powiemy, będziecie jeździć szybciej i lepiej, po lepszych drogach, ta drobna ale energiczna kobieta to zagwarantuje.
|
Cezary Grabarczyk – minister sprawiedliwości
Wielki przyjaciel, mój najbliższy współpracownik od wielu lat, kocha ludzi.
|
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Komentarz
http://www.youtube.com/watch
W jedności siła!
"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
I pewnie jest za głupia, żeby mieć tego świadomość.
Gdy pęknie niesprawne już serduszko inseminatora kaszalotów, to preziem zostanie dziwkarz na służbową kartę!
Myslalech ze un zabija sarny w ramach rozladowania napiecia zeksualnego.
"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
The author has edited this post (w 23.09.2014)
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
W jedności siła!
"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
W jedności siła!
Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.