Skip to content

Cytat ze św. Teresy czyli Papież Franciszek znowu miał rację

"Wszedłszy do kościółka, zdumiałam się, widząc wszędzie oznaki żarliwości ducha, jakim Pan napełnił ten nwoy dom: wszędzie na ścianach same tylko krzyże albo trupie głowy. I nie ja jedna odniosłam to wrażenie. Dwaj kupcy z Mediny, moim znajomi, którzy mi towarzyszyli w tej drodze, tak byli tym widokiem wzruszeni, że wciąż tylko rzewnymi łzami płakali. Pamiętam zwłaszcza, i póki żyję będę pamiętać
mały krzyż drewniany przy kropielnicy, z naklejonym na nim, malowanym na papierze wyobrażeniem Chrystusa Pana. Ten papierowy obrazek, głębiej, sądzę, pobudzał do pobożności, niż gdyby był najmisterniej z kosztownego materiału zrobiony
".

Komentarz

• Księga Fundacji, 14, 6-7.
  • Treść zawsze ponad formą. Jedynie nieroztropnym się inaczej wydaje.

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • A to mało było takich, co się oburzali że "patrzta Benedykt to się umiał ubrać a Franciszek nie". Mnie tam Benedykt nie przeszkadzał, żeby nie było.
    Natomiast często są głosy, że brak dbania o formę to "posoborowie". No św. Teresa to faktycznie była "posoborowa" - zaraz po Soborze Trydenckim to pisała.
  • Forma a treść:
    Gdy wsłuchujemy się jak jest wypowiedziane a nie słyszymy co nam jest mówione.

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • no ja nie wiem, od lat na ubrankach dla niemowlat z H&M  same trupie glowy a nie bardzo mam wrazenie, aby lud jakos po Bozemu sie tym wzruszal...

"Nie myslcie, ze przynioslem na ziemie pokoj. Nie, ale miecz."
    Pan Jezus
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.