Skip to content

Kasa z OFE została zniknięta.

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Tak, tak zniknięta. To nie wielbłąd lecz umyślnie uzyta forma bierna. Forma jaką uzywa się gdy nie jest wiadome / wazne "kto" lecz gdy należy się skupić na tym "co" dokonano. Forma ulubiona przez POlityków gdy muszą przyznać się do niecnych POczynań.
No cóz, tytuł trochę na wyrost bowiem jak donosi Rzepa na razie zniknięto 1/3 kasy z OFE ale nie bujta żaby. Do wyborów reszta też zostanie zniknięta. A pytanie "kto" zniknie kasę jest równie niedorzeczne jak pytanie o to "kto" odczuje na swoim tyłku skutki zniknięcia OFE-owej kasy, jedynie odczucia nie będą już w formie biernej........
http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/705501,1134980-Tak-przejadamy-OFE.html
The author has edited this post (w 26.08.2014)

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”

Komentarz

• to nikogo (statystycznie) tu nieinteresuje...
  • Raczej - a co jeszcze można dodać?
    Najwyżej kilka uwag o przecweleniu populacji między Odrą a Bugiem, której to nic a nic nie przeszkadza. Odpowiedzią będzie głośny prych kilku...

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • "A ja emeryturę dostaję, inni też"  - z takim prychem już się zetknęłam. A kiedy pytam co będzie z emeryturą ich pracujących już dzieci - machają lekceważąco reką.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • PO PO najlepiej POtop

• Mania
    "A ja emeryturę dostaję, inni też"  - z takim prychem już się zetknęłam. A kiedy pytam co będzie z emeryturą ich pracujących już dzieci - machają lekceważąco reką.
    A ja pytam co będzie za 5 lat? Co zrobią gdy rząd zniesie emerytury i wprowadzi zasiłek emerytalny.
  • ms.wygnaniec
    A ja pytam co będzie za 5 lat? Co zrobią gdy rząd zniesie emerytury i wprowadzi zasiłek emerytalny.
    Ja też o to pytam - odpowiada mi totalne niedowierzanie. Jak to?! NIEMOŻLIWE!!!
    Koniec dyskusji.
    Ściana.
    Beton.
    Jedyna nadzieja, że po jakimś czasie jednak jakieś ziarenko wątpliwości zakiełkuje.
  • mmaria
    ms.wygnaniec
    :
    Ja też o to pytam - odpowiada mi totalne niedowierzanie. Jak to?! NIEMOŻLIWE!!!
    Koniec dyskusji.
    Ściana.
    Beton.
    Jedyna nadzieja, że po jakimś czasie jednak jakieś ziarenko wątpliwości zakiełkuje.
    Ja to "zapbetonowanie" do pewnego stopnia jestem w stanie zrozumieć.
    O niewydolności ZUS-u słychać praktycznie niemal od początku lat 90-tych. I dopóki emerytury są wypłacane wiele osób traktuje te informacje tak jak okresowe ogłaszanie terminów "końca świata".
    Dlatego rządzący będą robić wszystko, żeby widoczne zmiany w portfelach emerytów nie zaszły za ich kadencji...
    Otrzeźwienie przychodzi dopiero przy zetknięciu się z realiami. Już teraz osoby, które przechodzą na emeryturę z przerażeniem odkrywają, że będą otrzymywać jakieś grosze i dzielą się tym odkryciem z rodzinami i znajomymi....
    Problemem jest to, że tak naprawdę nie ma chyba dobrego sposobu na rozwiązanie tego problemu...
  • Ludziom się też wydaje, że jak zlikwidujemy ZUS to wszystkim się poprawi - bo ta masa kasy nie będzie przejadana w ZUS (co to w ogóle znaczy?) no i trafi do gospodarki a to da taki impuls rozwojowy że ojeny.
  • przemk0
    Ludziom się też wydaje, że jak zlikwidujemy ZUS to wszystkim się poprawi - bo ta masa kasy nie będzie przejadana w ZUS (co to w ogóle znaczy?) no i trafi do gospodarki a to da taki impuls rozwojowy że ojeny.
    Bo redukują się do zwierzęcości. Człowiek jest jedynym bytem materialnym żyjącym w czasie - w każdej chwili niesie w sobie całą swoją przyszłość, zwierzę żyje tylko w teraźniejszości. ZUS (w założeniu a nie tuskowej realizacji) jest deponentem przyszłości, więc dla zwierzęcia jest bezużyteczny.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • No i znów podniosła sie krzywa PO w sondazach - tak sie chwalił jeden z PO. Sprawa najwazniejsza.
    A krzywą podnoszą im obywatelskim wysiłkiem ci okradani przez nich nie tylko z terazniejszosci ale i z przyszłości.
    Ale zabawa.
  • uhr
    No i znów podniosła sie krzywa PO w sondazach - tak sie chwalił jeden z PO. Sprawa najwazniejsza.
    A krzywą podnoszą im obywatelskim wysiłkiem ci okradani przez nich nie tylko z terazniejszosci ale i z przyszłości.
    Ale zabawa.
    Nie mozna okraść kogokolwiek z czegoś co sam oddał dobrowolnie. Co więcej, sam, z chęcią, uczestniczy w procederze wmawiania innym, że jak najszybsze pozbycie się przeszłości jaką pozostawili nam przodkowie, teraźniejszości i przyszłości jest jedyną słuszną drogą życia.
    Cywilizacja śmierci ma niejedno oblicze.

• 7my
    Czy pracodawcy faktycznie całość pieniędzy zaoszczędzonych na składkach ubezpieczeniowych przekazywaliby pracownikom ?
    Sądzę, że wiele trafiło by do gospodarki ale francuskiej w postaci nowych willi na lazurowym wybrzeżu czy niemieckiej w postaci nowych Beemek.
    Oczywiscie ze tak by było. A ludzie skołowani.
    Taki przykład: Firma (średnia, projektowa) nie płaciła pracownikom wypłat zasłaniając sie 'zatorami', a chodziło o to, że boss zamowił se eksluzywne meble a la Mies van der Rohe i na nie poszły pieniądze - do gospodarki holenderskiej czy tam innej dunskiej
    ;)
    Tak fatus, mozna mówić że chcącemu nie dzieje sie krzywda, tylko że ludek jest niesamowicie głupi i dodatkowo całkowicie skołowany. Czy można mówić w tej sytuacji że czegoś chce lub nie chce? Nie wiem.
    - - -
    Jak sobie wyobraze, co by sie działo na ulicach np. we Francji, gdyby hrancuzom podwyzszono z dnia na dzien wiek emeryt. o 7 lat i skręcono kase z kont 'ofe', to... boje sie sobie wyobrazać.
    The author has edited this post (w 26.08.2014)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.