Skip to content

Czy ktos co wie o Turcji?

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
Bo mi nie bangla.
Przez 80 lat rzadzili dzicy nacjonalisci i wrogowie religii ale od 12 lat jest juz cywilizowany islam w stylu europejskiej chrzescijanskiej demokracji. A najswietszy turecki meczet - dla nich cos jak Jasna Gora nadal jest miuziejem atieizma.
O co tam chodzi?

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.

Komentarz

• Czy sekularyzacja dotyczy tylko Europy?
  • Za proste.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Kilka lat temu uczyłem dr ekonomii spikać w langwydżu bowiem jeździł nad Bosfor kupować szlafroki i kostiumy kąpielowe aby je później, z zyskiem, opychać w Ptaku (niezły odlot....)
    A więc ten gość twierdził, a miał pogląd naświat doś konserwatywno-prawicowy, że Turcja to taka Polska gdzie wygrała opcja lansowana przez GW w sojuszu z Wszechpolakami.
    Gość chyba był prorokiem .... przewidział na swój sposób romance Konia z Myhnekiem.
    The author has edited this post (w 11.08.2014)

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • Pytanie brzmi :Kim są Tureckie Elity?
  • za czasów Turcji ottomańskiej, niczym w Konstantynopolu, były rzekomo żydoskie... :>
  • los
    Bo mi nie bangla.
    Przez 80 lat rzadzili dzicy nacjonalisci i wrogowie religii ale od 12 lat jest juz cywilizowany islam w stylu europejskiej chrzescijanskiej demokracji. A najswietszy turecki meczet - dla nich cos jak Jasna Gora nadal jest miuziejem atieizma.
    O co tam chodzi?
    1. Ustrój się nie zmienił.
    2. "Europejska chrześcijańska demokracja" rządzi zdaje się w Belgii od lat, w Holandii z przerwami, a o ile wiem tam też kościoły się zamienia na inne obiekty. Nie mówiąc o legalizacji aborcji...
    3. Muzeum - ale ateizmu? No ciekawe, trzeba by zobaczyć, ale piesków pewnie nie wpuszczają.
  • meo.lassie
    "Europejska chrześcijańska demokracja" rządzi zdaje się w Belgii od lat, w Holandii z przerwami, a o ile wiem tam też kościoły się zamienia na inne obiekty.
    Ciągle mam wrażenie, że w bazylice św. Piotra jest kościół.

• los
    meo.lassie
    :
    "Europejska chrześcijańska demokracja" rządzi zdaje się
    w Belgii od lat, w Holandii z przerwami
    , a o ile wiem tam też kościoły się zamienia na inne obiekty.
    Ciągle mam wrażenie, że w bazylice św. Piotra jest kościół.
    A w Mekce też jest meczet? Bo o Włoszech nic nie pisałem, a Los nie pisał nic o Arabii Saudyjskiej.
  • No ten meczet to była oryginalnie chrześcijańska bazylika, jeśli o ten sam nam chodzi. Zresztą muslimy sie domagają, aby tam znowu przywrócić meczet. Może lepiej, aby pozostało tam muzeum.
    The author has edited this post (w 14.08.2014)
  • Może praca u podstaw spowodowała, że część środków przymusu znalazła się w rękach mniej wrogich religii?
  • O Turcji wiem tyle co nic, ale tam raz byłem, z byłą narzeczoną. I przed wyjazdem śmy czytali, że nie-małżeństwom niby to nie dają pokoi w hotelach. Zaświadczam, że w 1999 roku dawali; wszędzie - w Stambule, nad morzem, a także w Anatolii - dawali bez głupich pytań. Choć może w Anatolii się głupio pytali, a potem sami z siebie się śmiali, że tak głupio pytają.
    Kol. Agentu był zaś w Turcji z narzeczoną w roku 2011 - i nawet im nie pozwalali siedzieć koło siebie w autobusie! Pilnowali, żeby on z jakimś chłopem siedział, a ona - z jakąś babką.
    Zmiany, zmiany, zmiany. W duchu europejskiej chadecji, rzecz jasna.
  • Szturmowiec.Rzplitej
    O Turcji wiem tyle co nic, ale tam raz byłem, z byłą narzeczoną. I przed wyjazdem śmy czytali, że nie-małżeństwom niby to nie dają pokoi w hotelach. Zaświadczam, że w 1999 roku dawali; wszędzie - w Stambule, nad morzem, a także w Anatolii - dawali bez głupich pytań. Choć może w Anatolii się głupio pytali, a potem sami z siebie się śmiali, że tak głupio pytają.
    Kol. Agentu był zaś w Turcji z narzeczoną w roku 2011 - i nawet im nie pozwalali siedzieć koło siebie w autobusie! Pilnowali, żeby on z jakimś chłopem siedział, a ona - z jakąś babką.
    Zmiany, zmiany, zmiany. W duchu europejskiej chadecji, rzecz jasna.
    No to niebezpieczne, ale i obiecujące zmiany. To by oznaczało, że jak się Turki z Kurdami dogadają to będziem mieć w Azji Mniejszej i na Kaukazie mocarstwo regionalne jak się patrzy. Mogą dać łupnia i Iranowi i Rosji, po drodze rozjeżdżając Hamas i Hezbollach z innymi dzihadystami gąsiennicami czołgów. Na razie wygląda, że się z Kurdamni dogadują. Zachód tylko przyklaśnie bo się będą w interesie Zachodu bić, a umieją. Turcy już są uzbrojeni po zęby a dosłanie im sprzętu nie przedstawia żadnego problemu bo są w NATO i nie trzeba nikogo pytać o zgodę, ani nawet informować. Spokojny Kurdystan i spacyfikowany Irak i Iran to tania i bezpieczna ropa. Jak Turcy pokażą, że są dobrymi muzułmanami i nie ulegają zachodnim miazmatom to muslimy ich wezmą na przywódców, a nie Persów czy któryś z odłamów arabstwa.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.