Skip to content

Legia, wojna obronna 1939 i Powstanie Warszawskie

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
To porównanie może się wydawać przesadzone ale coś jednak pokazuje. Otóż - sekretarka zrobiła głupi i nieważny błąd, więc USFA wyeliminowała Legię z Ligi Mistrzów. Szwajcarski działacz sportowy z liczną ekipą spędzili kilka dni przekopując papiery aż coś znaleźli.
A teraz - jakim durniem trzeba być, by uznawać ten błąd za przyczynę wyeliminowania? Jakby nie znaleźli tego, znaleźliby inny, nie bój jeża, każdy klub sportowy czegoś tam zaniedbał a Szwajcarzy to skrupulanci. Przyczyną nie był błąd sekretarki a decyzja UEFA, by podludzi nie wpuszczać do piaskownicy.
Nie inaczej było z niemieckim zbrodniami. Dlatego, że Hitler się na Becka pogniewał za jedno czy dwa słówka? Zbrodnie na przemysłową skalę wymagają wielkiego przygotowania, więc nie mogą być spontaniczne. Niemcy chcieli mordować Polaków i jak nie ten, to inny pretekst by znaleźli.
Tylko cwele winę zawsze widzą w sobie. To się chyba nazywa syndrom zgwałconej kobiety.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.

Komentarz

• W '97 PSG przegrało na wyjeździe ze Steauą 2:3. Po meczu okazało się, że Laurent Blanc powinien pauzować za żółte kartki, a nie grać z Rumunami. Wynik meczu zweryfikowano z 2:3 na 0:3 dla Steauy. Walkower.
    Spokojniej.
  • Ech, to polskie pragnienie solidnego przyłożenia we własną mordę. Pracowali i pracowali Prusacy i Rosjanie ale w końcu uzyskali co chcieli.
    Polacy powinni się domagać nie sprawiedliwości ale rekompensat. Od wszystkich.
    The author has edited this post (w 09.08.2014)

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • 70% amerykańskich studentów jest przekonanych, że to Polacy byli nazistami.
    Kara tak absurdanie niewspółmiernie wysoka do winy (przypadek Legii) dowodzi wyłącznie tezy - jesteśmy traktowani jak śmieć.
  • Ja bym jednak prosił o nieporównywanie ze sobą środowiska PW z takim, które zachowuje się wobec siebie w taki sposób:
    http://www.weszlo.com/2014/08/09/slask-wpadl-na-pomysl-jak-ograbic-cracovie-ze-150-tysiecy/
    Zestawianie ich ze sobą jest nadużyciem.
    To raz. Dwa: przepisy UEFA w tym zakresie są jasno i zwięźle opisane. Są wszem i wobec ogłoszone. Ich spełnienie nie jest kosztowne. Ze sportem i poczuciem sprawiedliwości one nie mają nic wspólnego. Są parszywe. Są okrutne. Ale obowiązują. Casus PSG wskazuje, że wszystkich. Legia przystępując do tych rozgrywek zgodziła się na ich przestrzeganie.
    Dorosłego można poznać m.in. po tym, że akceptuje konsekwencje podejmowanych przez siebie decyzji. W tym błędów.
  • histeria

Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
  • Będę pamiętać z kim niczego nie należy razem robić.

• yanusson
    W '97 PSG przegrało na wyjeździe ze Steauą 2:3. Po meczu okazało się, że Laurent Blanc powinien pauzować za żółte kartki, a nie grać z Rumunami. Wynik meczu zweryfikowano z 2:3 na 0:3 dla Steauy. Walkower.
    Spokojniej.
    podobny przypadek był w 2001
    upupieni zostali żydzi - pewnie ta gorsza ich część, z tych co nie rządzą światem - a skorzystali Finowie
    Maccabi wygrało 1:0 z Haka Valkeakoski w pierwszym meczu, a w drugim wpierniczyło im 4 do nula, znaczy sie tym Suomi
    po weryfikacji wyszło że zawodnik z izraelskiego klubu miał pauzowac za czerwona kartke 3 a nie 2 mecze i walkower poszedł na korzysć Finów
    w dwumeczu wyszło 4:1 dla Haka  i przeszli dalej

Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
  • Myślę, że coś jest na rzeczy. Ukarali Legię, ukarali PSG ale nie jestem pewien czy by ukarali Real Madryt, Barcelonę, Juventus, Bayern czy Chelsea. Wątpię aby Szwajcarzy czy ktokolwiek w europejskiej czy światowej federacji piłki noznej  tak samo skrupulatnie przegladał ich paipery. Jestem dziwnie przekonany, ze gdyby to zrobił coś by znalazł zważywszy restrykcyjność i anbsurdalność tych przepisów. Wymienieni to jednak zbyt bogate kluby ze zbyt bogatych lig.
    Chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze na jeden aspekt sprawy. Absurdalność i restrykcyjność przepisów nie jest bynajmniej przypadkowa i mimowolna. Nie jest tak w szczególności w połączeniu z dużą swobodą organów je kontrolujacych w ich interpretacji i stosowaniu. Takie przepisy służą budowaniu siły takiej władzy i strachu przed nią służących podporządkowaniu i brakowi oddolnej kontroli. Tak zawsze działała komuna i tak działa większość biurokracji nie poddanych kontroli społecznej czy klienckiej, jeśli m na to pozwolić. Federacje sporowe, a piłkarskie w szczególności, są to międzynarodowe organizacje monopolistyczne które zbudowaly swoją siłę dzięki skrajnej komercjalizacji i globalizacji sportu. Są one praktycznie niezależne od jakiejkolwiek innej władzy i społeczeństw, w tym w szczególności od kibiców z których żyją. Paradoksalnie za komuny jeszcze się bały bo komuna potrafiła je wziąć za pysk lub po prostu przekupić. Do pewnego stopnia jej pogrobowcy nadal to robią - vide Pekin i Soczi.
  • Nienie, kochani, zaraz. Rozmawiamy o różnych chyba sprawach.
    Otóż, problemem Legii nie jest to, że złamali zasadę pauzowania zawodnika za czerwoną kartkę.
    Problemem jest to, że pauzował niefachowo, tj. co prawda pauzował, ale jego nazwisko nie zostało wpisane w jakąś tam rubryczkę.
    TO jest problem. Otóż, przywalają nam z całą surowością gigantyczną karę 30 mln eurosów za jakieś biurokratyczne niedopatrzenie. Bo kolo, który miał nie grać - nie grał.
  • marniok
    yanusson
    :
    W '97 PSG przegrało na wyjeździe ze Steauą 2:3. Po meczu okazało się, że Laurent Blanc powinien pauzować za żółte kartki, a nie grać z Rumunami. Wynik meczu zweryfikowano z 2:3 na 0:3 dla Steauy. Walkower.
    Spokojniej.
    upupieni zostali żydzi - pewnie ta gorsza ich część, z tych co nie rządzą światem - a skorzystali Finowie
    Maccabi wygrało 1:0 z Haka Valkeakoski w pierwszym meczu, a w drugim wpierniczyło im 4 do nula, znaczy sie tym Suomi
    po weryfikacji wyszło że zawodnik z izraelskiego klubu
    miał pauzowac za czerwona kartke 3 a nie 2 mecze
    i walkower poszedł na korzysć Finów
    Gdzie tu podobieństwo?
    Polak miał pauzować 3 mecze i pauzował ....3 mecze.
    Napisze wielkimi literami:
    PAUZOWAŁ TRZY MECZE.
  • Na ja. Pełna zgoda. Z tym, że przepisy też są w tym zakresie bezwzględne i oczywiste. Cytowałem je w innym wątku. Zero pola manewru. Masz termin zawity. Nie zgłaszasz zawodnika? Nie może odbębnić kary.
    Przepis wujowy. Rodzący tak niesprawiedliwe sytuacje. Z drugiej strony jednak... Zwolennikami przyznania UEFA prawa do decydowania, której z drużyn może ujść płazem wystawianie zawieszonego zawodnika, są w pierwszym rzędzie Barcelona, MU, Bayern. A nie żuczki jak Legia.
  • A że zapytam za klasykiem - a cóż to jest prawda? Wróć - a cóż to jest prawo? Prawo pszepaństwa jestto wola suwerena, której nadano formę pisemną, taka definicja obowiązuje od czasu wynalezienia pisma a więc dawno.
    Suweren miał wolę udupić wschodnioojropejskich podludzi (tfu...) i ją zrealizował znajdując odpowiednią linijkę tekstu. O prawie wiele nie wiem ale tę zasadniczą rzecz wiem - jak jest rzeczona wola suwerena, to znajdzie się papugę, by ją uzasadnił. A średniowyszkolona papuga potrafi się jeszcze lepiej wykazać - zrobi wymyk wokół drążka i
    dowolną
    decyzję uzasadni
    dowolnym
    tekstem, nawet dla takiego pospolitego logika jak ja stojącym z nią w logicznej sprzeczności wprost.
    A wschodnioojropejscy podludzie (tfu...) mieli tylko wolę, by sobie samym dać po gębie.

• los
    Nie inaczej było z niemieckim zbrodniami. Dlatego, że Hitler się na Becka pogniewał za jedno czy dwa słówka? Zbrodnie na przemysłową skalę wymagają wielkiego przygotowania, więc nie mogą być spontaniczne. Niemcy chcieli mordować Polaków i jak nie ten, to inny pretekst by znaleźli.
    Wtrące tylko, że jezeli chodzi o przemówienie Becka o którym kolega Los wspomina w innym temacie, to wyłączając ostatnie zdanie, miało sens bardzo dyplomatyczny i bynajmniej nie zaczepny i podobno w takim też kontekście  zostało odebrane w Niemczech.
  • Szturmowiec.Rzplitej
    Nienie, kochani, zaraz. Rozmawiamy o różnych chyba sprawach.
    Otóż, problemem Legii nie jest to, że złamali zasadę pauzowania zawodnika za czerwoną kartkę.
    Problemem jest to, że pauzował niefachowo, tj. co prawda pauzował, ale jego nazwisko nie zostało wpisane w jakąś tam rubryczkę.
    TO jest problem. Otóż, przywalają nam z całą surowością gigantyczną karę 30 mln eurosów za jakieś biurokratyczne niedopatrzenie. Bo kolo, który miał nie grać - nie grał.
    Idę o zakład, że rzadko kiedy wszystkie rubryczki są wypełniane jak UEFA przykaże. Ale Realowi się nie sprawdza.

• Jeszcze parę wypowiedzi w tym temacie i zacznę się czuć jak Kreon.
  • Na Mundialu w USA w 1994 r. był pierwszy raz przepis, że żółta kartka (JEDNA) z fazy grupowej jest anulowana w fazie pucharowej. Amerykańce nie skumali przepisu i pomocnik John Harkes, z dwoma żółtymi kartkami w fazie grupowej, zagrał w 1/8 finału.
    Dlaczego nie przyznano walkowera ???
  • MarianX
    marniok
    :
    yanusson
    :
    Spokojniej.
    po weryfikacji wyszło że zawodnik z izraelskiego klubu
    miał pauzowac za czerwona kartke 3 a nie 2 mecze
    i walkower poszedł na korzysć Finów
    Gdzie tu podobieństwo?
    Polak miał pauzować 3 mecze i pauzował ....3 mecze.
    Napisze wielkimi literami:
    PAUZOWAŁ TRZY MECZE.
    pauzować trzy to znaczy trzy - nie 2,5 czy 2,9 mecza ale trzy
    izraelski zawodnik zagrał w trzecim meczu i dostali walkowera
    Bereszyński TEŻ zagrał w trzecim meczu i dostali walkowera
    mysle ze małe litery wystarczą..
    "Wiadomo, że chodzi o karę 3 meczów, którą miał odcierpieć Bartosz Bereszyński za czerwoną kartkę otrzymaną w ubiegłym sezonie w meczu z Apollonem Limassol. Formalnie jednak "Bereś" kary nie odbył, bowiem Legia zgłosiła go do rozgrywek UEFA dopiero od 3. rundy eliminacyjnej, a nie od 2. rundy, więc, zgodnie z regulaminem UEFA, mecze z Saint Patrick's Athletic nie mogą być zaliczone jako pauza."
    http://legionisci.com/news/59120_UEFA_wszczela_postepowanie_ws_wystepu_Bereszynskiego_Celtic_chce_walkowera.html

• Idiota.
    JORGE>
    The author has edited this post (w 10.08.2014)
  • Pax, pax.
    Panowie, nie róbmy liberyi. Co o sobie nawzajem myślimy, to myślimy, ale jak nie będziemy przestrzegać form, to będzie koniec forum. A chcemy móc sobie porozmawiać, nie?

• JORGE
    Idiota.
    JORGE>
    Jorge
    swoje zdanie na mój temat możesz miec ale wyzywaj sobie działaczy Legii
    zalinkowałem ci z oficjalnej strony zespołu a ty do mnie masz wąty?
    zgłos sie do nich że bierzesz na siebie odwołanie do UEFA i zobaczymy jakiś chojrak

• Zamykam wątek. Dosyć.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.