Skip to content

Quiz

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Ja bym obstawiła A...

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.

Komentarz

• Matematyk odpowie, że B, humanista strzeli, a prawnik spyta "a ile trzeba, żeby było".
  • B.
    A potem pomalowalbym drwala.
  • Dlaczego B? Przecież 5x5 nie jest w nawiasie, więc sądziłam, że trzeba liczyć kolejno...;)

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Zasada prawej ręki. Mnożenie zawsze pierwsze, jeżeli nie ma sygnalizacji nawiasowej. Tak ? Bo odgrzebuję w śladach pamięci jeszcze z podstawówki.
    JORGE>
  • Prawej ręki to na fizyce. Coś tam się przykładało jakoś i elektrony przepływały, jak to w życiu.
    No i na drodze, jak masz gościa z prawej, to on ma pierwszeństwo.
  • To dopiero jest fajne
    :)
    Poszczególne litery i symbole użyte we wzorze oznaczają:
    K – numer kolejnej wypłaty raty kredytu;
    K' – numer kolejnej spłaty kredytu lub kosztów;
    A_K – kwota wypłaty raty kredytu K;
    {A'}_{K'} – kwota spłaty kredytu lub kosztów K’;
    \sum – suma;
    m – numer ostatniej wypłaty raty kredytu;
    m' – numer ostatniej spłaty kredytu lub kosztów;
    t_K – okres, wyrażony w latach lub ułamkach lat, między dniem pierwszej wypłaty a dniem każdej kolejnej wypłaty, zatem t1 = 0;
    t_K' – okres, wyrażony w latach lub ułamkach lat, między dniem pierwszej wypłaty a dniem każdej spłaty lub wniesienia opłat;
    i
  • meo.lassie
    Prawej ręki to na fizyce. Coś tam się przykładało jakoś i elektrony przepływały, jak to w życiu.
    No i na drodze, jak masz gościa z prawej, to on ma pierwszeństwo.
    Tak tak, mi chodziło bardziej o to, że jak nie ma znaków to działa zasada. Nie ma naswiasów to zawsze przyjmujemy, że najpierw mnożymy. Ma to chyba nawet jakieś głębsze uzasadnienie, a nie tylko tak bo tak.
    JORGE>
    The author has edited this post (w 05.08.2014)
  • Mania
    ...kolejno...;)
    czyli najsampierw mnożenie...
  • Mania
    Ja bym obstawiła A...
    Mania - A
    Matematyk - B
    Humanista - /strzela/
    Prawnik - "A który powinien być?"
    Polityk -
    PO-lityk -
    TW* - "Nie liczyłem, ale i nie ściągałem."
    *Tajny Współpracownik
    Policjant - "Mam notes, ale długipis juz ma kolega."
    Zbir - "W nawias go!"
    Członek MENSA -
    ..... itd itp
  • CBOS/OBOP/i inne - według sondaży na reprezentatywnej grupie: po 25% na każdej odpowiedzi
    (jakaś sondażownia) - według niezależnych badań: eksperci nie są zgodni, czy zrobiono odpowiednią ilość badań, przy przeanalizować każdą możliwość równania.
  • romeck
    Mania
    :
    ...kolejno...;)
    czyli najsampierw mnożenie...
    Proscizna
    Tu jest prawdziwe rownanie

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • los
    Tu jest prawdziwe rownanie
    Jakiś układ dynamiczny?
  • http://en.wikipedia.org/wiki/LIBOR_market_model

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • los
    http://en.wikipedia.org/wiki/LIBOR_market_model
    Czyli jakiś zaawansowany model probabilistyczny. Trochę nie moja gałązka.
  • los
    http://en.wikipedia.org/wiki/LIBOR_market_model
    Czy takie równania są wykorzystywane m. in. do tego, by kąpjutery mogly zawierać transakcje giełdowe w ilośći tysięcy na sekundę?
    Czytałem o tym w "Czarnych Oceanach" Dukaja (faktycznie jego powieści mają rozpaprane zakończenia) nie wiedząc, że to już rzeczywistość, a nie SF.
    Mnie taka wirtualna ekonomia trochę przeraża, być może niczym dziętnastowiecznego tkacza na widok maszyny włókienniczej. Mydlę się?
  • Niedokładnie ale blisko.

• Losowa gałązka.

• MarianX
    Mnie taka wirtualna ekonomia trochę przeraża, być może niczym dziętnastowiecznego tkacza na widok maszyny włókienniczej. Mydlę się?
    Dokladnie tak. Maszyna nic nie wymysli, powtarza tylko czynnosci tkacza albo tradera. To ta sama koncepcja - dokladnie zrozumiec, jakie decyzje i czynnosci podejmuje czlowiek, i zaprogramowac maszyne, by robila to samo. W sprawie nie ma ludzkich palcow ale jest ludzki umysl.
    The author has edited this post (w 06.08.2014)

• 5+5x5+5=10x10=100
    a tak może być?

Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.