Skip to content

O tym żeby nie dawać wiary autorytetom

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Wpadłem dzisiaj do Wilanowa aby zobaczyć jak Jan III Sobieski, król nasz wielki (bardzo ważne!!!) ulokował swoją żonę ukochaną, Marysienkę. Wpuścili mnie pomimo mojego prawdopodobnie plebejskiego pochodzenia na królewskie komnaty i łażę sobie to tu to tam z gębą ze zachwytu otwartą gdy nagle mi szczęka o podłogę gruchnęła gdy zobaczyłem to co mieszkańcy Wielkiej Brytfanny zwą King Size Bed, czyli królewskie łoże.
Patrzę więc na to gdzie król Nasz się wysypiał i wychodzi mi, że albo był no ten, tego, jakby tu powiedzie,ć kurduplem albo spał na siedząco. Królewskie łożeczko ma max 1,6m długości. Biorąc po uwagę że mu giry z pod pierzyny nie dyndały....myślę sobie jest krótko.
Oczywiście, myślę sobie, to było 350 plus lat temu i ludziska wielkie nie byli. Ale gdy wróciłem do domu postanowiłem sprawdzić. Wrzucam więc w Internety Jan III Sobieski + wzrost i wyskakuje mi opis króla dokonany prze zjego własnego cyrulika:
http://www.wilanow-palac.pl/dosc_wysoki_z_lekka_nadwaga.html
z którego wynika ze Jan III był "słusznego wzrostu" itd.
I tak sobie teraz myślę. Że czasem czytamy autorytety i dajemy im wiarę nie zadając sobie trOOdu by samemu sprawdzić. A tu się okazuje, że autorytety a to mylić się mogą, a to przypodobać się pragną, a to ich punkt odniesienia się zmienił ........
A w oku kule to Turki pomimo łupnia jaki im Jan III dał pod Wiedniem doszły jednak pod Wilanów by brawa gawiedzi zdobywać.
Turcy dotali pod WilanówThe author has edited this post (w 28.07.2014)

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”

Komentarz

• Jaki cel przyświecał Koledze w momencie dokonywanie w/w wpisu?
    The author has edited this post (w 27.07.2014)
  • W podziemiach na Świętym Krzyżu znajdują się rzekome szczątki Jaremy Wiśniowieckiego i dwóch powstańców styczniowych. Malutcy oni wszyscy, wyspaliby się na wilanowskim łozu bez potrzeby wystawiania nóg za obrys.
    Ludzie przez wieki niskie były. Barzo niskie. Pigmeje takie. Krótsze niż rzeczone łoże. Wystarczy w byle jakim zamkowym muzeum uwaznie obadać średniowieczne łoża ale również śmiszne, malutkie zbroje z epoki. Wielkie karety w Łańcucie. Zasiadając w nich dzisiaj - uszy wypada trzymać między kolanami.
    Dopiero ostatnie stulecie przyniosło stałe zmiany w górę.
    Doskonałego materiału porównawczego dostarczają archiwalne zdjęcia z dwudziestolecia przedstawiające powstańców styczniowych w otoczeniu międzywojennych obywateli RP. Ci ostatni na zdjęciach wyraźnie górują wzrostem.  A kiedy już obejrzymy zdjęcia, warto zajrzeć do dowolnego muzeum gdzie wyeksponowane są mundury Polaków z czasów drugiej wojny światowej. Małe, ciasne, krótkie.
    Fiat pięćset osiem z międzywojnia. Dziś śmiszny i malutki, wtedy czałkiem spory. Wikipedia publikuje zdjęcie rzeczonego auta z właścicielem na pierwszym planie, a powyżej zdjęcie ze współczesnego muzeum. Bryła samochodu projektowana była na innych ludzi niż współcześni.
    The author has edited this post (w 27.07.2014)
  • fatuswombatus
    albo był no ten, tego, jakby tu powiedzie,ć kurduplem albo spał na siedząco
    Chyba to drugie.
    "Czy zauważyliście, jakie krótkie jest łózko wielkorządcy? Czy oznacza to, że kiedyś ludzie byli niżsi niż dziś? Raczej nie. Powód był inny - dawno temu ludzi bardzo bali się śmierci i wierzyli, że kiedy leżą to bardziej narażają się na śmierć. Układali na łóżku bardzo dużo poduszek i spali prawie na siedząco, wierząc, że wtedy są bezpieczni i śmierć do nich nie przyjdzie - dlatego wystarczyło im takie krótkie łóżko!"
    http://trasadlabobasa.pl/legenda/28

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • randolph
    Fiat pięćset osiem z międzywojnia. Dziś śmiszny i malutki, wtedy czałkiem spory. Wikipedia publikuje zdjęcie rzeczonego auta z właścicielem na pierwszym planie, a powyżej zdjęcie ze współczesnego muzeum. Bryła samochodu projektowana była na innych ludzi niż współcześni.
    wysokość 1855mm czy to jest mało?
  • Nu ale z drugiej strony.... Łoże królowej, ukochanej, Marysieńki, to już pole do popisów małżeńskiech. Z jego nie tylko szerokości (tak się zastanawiałem kto kogo nocą odwiedzał na małzeńskie spotkania i wyszło mi jednak że to król chadzał do królowej) ale i długości widać że królowa była w rzeczy samej osobą słusznej postOOry. Ba! Nawet dzisiaj zwróciłaby uwagę wzrostem (biorąc pod uwagę długość łoża).
    ella
    "Czy zauważyliście, jakie krótkie jest łózko wielkorządcy? Czy oznacza to, że kiedyś ludzie byli niżsi niż dziś? Raczej nie. Powód był inny - dawno temu ludzi bardzo bali się śmierci i wierzyli, że kiedy leżą to bardziej narażają się na śmierć. Układali na łóżku bardzo dużo poduszek i spali prawie na siedząco, wierząc, że wtedy są bezpieczni i śmierć do nich nie przyjdzie - dlatego wystarczyło im takie krótkie łóżko!"
    http://trasadlabobasa.pl/legenda/28
    Z tym spaniem na siedząco może być. Nie tyle że się król nasz bał tak bardzo spotkania ze swym stwórcą (wtedy by na wojny nie jeździł) ale miał ponoć przypadłość paskudną, co mu podobno zama Marysienkaprosto z francy ze sobą importowała, którą leczył standartowo rtęcią, a tym samym tak sobie nerki spaskudził, że być może .....spał na siedząco.

• randolph
    W podziemiach na Świętym Krzyżu znajdują się rzekome szczątki Jaremy Wiśniowieckiego i dwóch powstańców styczniowych. Malutcy oni wszyscy, wyspaliby się na wilanowskim łozu bez potrzeby wystawiania nóg za obrys.
    Ludzie przez wieki niskie były. Barzo niskie. Pigmeje takie. Krótsze niż rzeczone łoże. Wystarczy w byle jakim zamkowym muzeum uwaznie obadać średniowieczne łoża ale również śmiszne, malutkie zbroje z epoki. Wielkie karety w Łańcucie. Zasiadając w nich dzisiaj - uszy wypada trzymać między kolanami.
    Ale czemusz to? Dieta? OK dieta kmiecia lub biednego mieszczana mogła być uboga. Ale król? Wielmoża? OCB? A może staranna selekcja genetyczna w postaci małżeństw wśród swoich sobie równych?

• @wombat
    Nie mam pojęcia.
    Wpadła mię kiedyś w ręce książka protestanckiego fundamentalisty z USA, który dowodził, że Adam i Ewa mieli po mniej więcej 2,5 metra wzrostu, a potem to już tylko zjazd, zjazd, zjazd ... aż do czasów ostatecznych, w których ludzie zaczną na powrót nabierać wzrostu. Ksiązka była mniej więcej z 1920 roku.
    Nie wiem czy warto przywiązywać wagę do jego szczegółowych tez, ale  samo wychwycenie ogólnego trendu w drugą stronę, na początku XX w. było uderzające.
  • fatuswombatus
    ale miał ponoć przypadłość paskudną, co mu podobno zama Marysienkaprosto z francy ze sobą importowała, którą leczył standartowo rtęcią, a tym samym tak sobie nerki spaskudził, że być może .....spał na siedząco.
    Dolegliwość była wynikiem turne po europie które przyszły król wraz z bratem w młodości odbył.
  • pantelej
    Dolegliwość była wynikiem turne po europie które przyszły król wraz z bratem w młodości odbył.
    A być może. Ale to potwierdza problem dawania wiary w opinię autorytetów
    :)
    które twierdzą że Marysieńka była "doświadczoną młodą.....damą dworu"

• fatuswombatus
    A być może. Ale to potwierdza problem dawania wiary w opinię autorytetów
    które twierdzą że Marysieńka była "doświadczoną młodą.....damą dworu"
    To być mogło, np. by przeciągnąć Sobieskiego do obozu królewskiego, zainscenizowano intrygę w której przyłapano go z Marysieńką w sytuacji niedwuznacznej. Natomiast przyszły król cierpiał na rzeczoną chorobę niezależnieod od tego  i dużo wcześniej. Jak czytałem sama M. równierz nie przywiozła choroby z Francji, zarazić ją miał pierwszy maż w Polsce.
    The author has edited this post (w 28.07.2014)
  • randolph
    Wpadła mię kiedyś w ręce książka protestanckiego fundamentalisty z USA, który dowodził, że Adam i Ewa mieli po mniej więcej 2,5 metra wzrostu, a potem to już tylko zjazd, zjazd, zjazd ... aż do czasów ostatecznych, w których ludzie zaczną na powrót nabierać wzrostu. Ksiązka była mniej więcej z 1920 roku.
    Nie wiem czy warto przywiązywać wagę do jego szczegółowych tez, ale  samo wychwycenie ogólnego trendu w drugą stronę, na początku XX w. było uderzające.
    Nu, to są sprawy oczywiście głupie i bessensowne, godne naszego forumkowego mj, ale mie się też zdaje, że paleolit to był właśnie ogród rajski, gdzie żyło się bez trosk i przyodziewsku, pożywało antylopy, nie chodziło się do pracy ani do kościoła, a ino na polowania.
    Natomiast potem przyszło przeklęstwo neolitu, trudzenie się w pocie czoła na roli, rolnikiem przypomnę był Kain, a nie Abel, zasię ostatecznym przeklęstwem było przeniesienie się do miast z wieżą Bąbel na czele.
    I tylko arystokracja żyła sobie jak ludzie, czego skutkiem był fakt, że XIX-wieczni angielsy arystokraci byli od okolicznej ludności wyżsi o ileś tam cali, bodaj czy nie osiem, vulgo 20 cm. Źródło - Barbara Tuchman, Wyniosła wieża. Królowa Jadwiga miała zasię 180 cm wzrostu, źródło:
    Zbigniew
    Święch
    , Klątwy, mikroby i uczeni.
    Tagwięc, bym rzekł, że dzisiejsze czasy mają w sobie wielki impuls wpychania się na siłę z powrotem do raju, czego dowodem w latach 70. kurczaki od Reagana, a dzisiej dyeta Kwaśniewskiego. Nawet Japończycy mają już wzrost normalny.
    No i oczywiście przemysłowa produkcja żywności, dzięki której już nikt nie musi uprawiać ziemi w pocie czoła, bo w neolicie pociło się w branży spożywczej 99% ludności, a dziś nikt, bo większość roboty została zmechanizowana, a nowoczesne traktory mają klimatyzację, więc pocić się nie ma jak.
    Nadto, powszechnie wiemy, że Jerozolima będzie pod butem pogan aż czasy pogan się wypełnią. Jak z tego wynika, czasy pogan wypełniły się w roku 1967.
  • Szturmowiec.Rzplitej
    Nu, to są sprawy oczywiście głupie i bessensowne, godne naszego forumkowego mj, ale mie się też zdaje, że paleolit to był właśnie ogród rajski, gdzie żyło się bez trosk i przyodziewsku, pożywało antylopy, nie chodziło się do pracy ani do kościoła, a ino na polowania.
    Oj, Ignac, znowu marzysz. Uwazaj, bo podrzuca ci
    hrabine Tylbaczewska.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Z tym wzrostem to różnie na przestrzeni dziejów bywało, zależnie też od klimatu. Pan nasz Jezus Chrystus, szacują naukowcy od całunu turyńskiego, miał na ten przykład 185 cm wzrostu i ważył 65 kilosów. No ogólnie kiedyś ludzie byli drobniejsi i silniejsi jednoczesnie, taka to jest jak się ciężko na jedzenie musi zapracować. Dziczyzna też chudziutka, nieprawdaż.
  • marcin.oczywiscie
    randolph
    :
    Fiat pięćset osiem z międzywojnia. Bryła samochodu projektowana była na innych ludzi niż współcześni.
    Kolega sobie wpierw zrobi eksukrsję do podwarszawskich Otrębusów i potem podzieli się wrażeniami.
    Kiedyś wał pędny był mocowany wysoko, buda nakładana na ramę, podłoga płaska, więc centymetry wysokości onegdaj i dziś - są całkowicie nieporównywalne. Buda pięćsetósemki jest wąska wewnątrz, podobnie jak wszystkie auta z tamtej epoki.
  • " No ogólnie kiedyś ludzie byli drobniejsi i silniejsi jednoczesnie, taka to jest jak się ciężko na jedzenie musi zapracować. Dziczyzna też chudziutka, nieprawdaż."
    Chudziutka może i była lecz autorytety twierdzą że możni zjadali 5000 kal dziennie.

• Mogło tak być, przy tym trybie życia, jeździe konnej, zimnie, dźwiganiu zbroi itd. I teraz proszę sobie wyobrazić jak to jest zeżreć i strawić tyle kalorii w chudym mięsie, chlebie razowym, bez cukru, hehe. W wieku XVI (a może i wcześniej?) dziki zaczęto krzyżować ze świnią domową by mięso bardziej tłuste było.
  • przemk0
    Mogło tak być, przy tym trybie życia, jeździe konnej, zimnie, dźwiganiu zbroi itd. I teraz proszę sobie wyobrazić jak to jest zeżreć i strawić tyle kalorii w chudym mięsie, chlebie razowym, bez cukru, hehe. W wieku XVI (a może i wcześniej?) dziki zaczęto krzyżować ze świnią domową by mięso bardziej tłuste było.
    OK to jeszcze w takim średnim wieczu się da przyjąć. Ale w XVII do XIX wieku? Jaka zbroja? Jaka jazda konna u "arystokracji"? Jedz pij i popuszczaj pasa za króla Sasa.
    Swoją szosą 5000kal w nie-przerobionym na dzisiejszą modłę papu to w rzeczy samej wyczyn ...strawić tyle!!!

• randolph
    marcin.oczywiscie
    :
    randolph
    :
    Fiat pięćset osiem z międzywojnia. Bryła samochodu projektowana była na innych ludzi niż współcześni.
    Kolega sobie wpierw zrobi eksukrsję do podwarszawskich Otrębusów i potem podzieli się wrażeniami.
    Kiedyś wał pędny był mocowany wysoko, buda nakładana na ramę, podłoga płaska, więc centymetry wysokości onegdaj i dziś - są całkowicie nieporównywalne. Buda pięćsetósemki jest wąska wewnątrz, podobnie jak wszystkie auta z tamtej epoki.
    A wzrost tego Pana stojącego przy samochodzie to liczy kolega od  wału pędnego, ramy czy może siedziska?
    Dla ułatwienia - samochód ma wysokość 1855 mm, podał go kolega jako przykład, że ludzie wtedy byli niżsi, więc jak jest z tym człowiekiem stojącym przy samochodzie? jest niski? ile może mieć wzrostu? 150 cm?
    i jeszcze kilka fotek:
  • Już kilka razy słyszałem
    dementi
    , że z tą niskością wzrostu w dawnych wiekach to trochę pomyłka dedukcji naukowców.
    Słyszałem - na ten przykład - że bardzo niskie stropy i niskie drzwi, małem okienka w wiejskich chałupach (jeszcze z XIX wieku!) to po prostu oszczędzanie na ogrzewaniu pomieszczeń.
  • All authority should be questioned!
  • Spali na siedząco.
    To przecież elementarne.
  • A jak tam ten tego?

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Łóżko Ludwika XII, muzeum w Blois. XV wiek. Nie wygląda na krótkie.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Szturmowiec.Rzplitej
    Nadto, powszechnie wiemy, że Jerozolima będzie pod butem pogan aż czasy pogan się wypełnią. Jak z tego wynika, czasy pogan wypełniły się w roku 1967.
    Ten 1967 rok zbyt pochopnie chyba jednak ustanowion. Obecnie Jerozolima jak nic ugina się pod butem pogan (40% bezbożników - żaden naród nie ma tak licznego odsetka przyznających się do ateizmu) i raczej końca tego uścisku nie widać.
    The author has edited this post (w 29.07.2014)
  • lupus71
    Spali na siedząco.  To przecież elementarne.
    los
    A jak tam ten tego?
    SPanie na siedząco to jednak niezbyt powszechna opcja (moim zdaniem) patrząc na bogato zdobione węzgłowia łóż (wiem poduszki, ale i tak by uwierało niemiłosiernie i do tego brak stabilności), które są także za niskie aby dać odpowiednie oparcie dla placów. Chyba że jest się niskim wzrostem ale wtedy po co spać na siedząco
    Losie, nosz kurza stopa. Przecie napisałem że łoże Marysieńki to istne pole do popisu
    The author has edited this post (w 29.07.2014)

• meo.lassie
    All authority should be questioned!
    U r right comrade! But some of them should be questioned a little longer & harder!

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.