Wolnosc a dobrowolnosc
Kontynuacja pewnej dyskusji nt. liberalizmu
Na ile jest on prawdziwy? Otoz - widzimy, ze w spoleczenstwach bardziej czy mnie liberalnych deptanie niedoslowne bliznich ma sie znakomicie: ludzie sa obrazani, ponizani i lzeni na wszelkie mozliwe sposoby.
Doslowne deptanie tez sie zdarza bedac jednakowoz obwarowane jednym warunkiem - wyrazeniem zgody na deptanie przez deptanego. Nie ma zadnych problemow z deptaniem prostytutek lub zawodnikow roznych sportow walki. Dlaczego wiec zgadzaja sie oni na deptanie? Z niskich pobudek materialnych.
Czyli liberalizm nie poluje na swoje ofiary, otwiera tylko paszcze i czeka, az wepchnie je tam koniecznosc ekonomiczna.
Dobrowolnosc nie ma nic wspolnego ani z dobrem ani z wolnoscia.
The author has edited this post (w 10.07.2014)
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
IgnacPunkt 2. w wymiarze praktycznym nie znaczy nic, punkt 3. jest plaska deklaracja wrogosci do instytucji panstwa, ciekawy jest tylko punkt 1.
1. Zasadą podstawową liberalizmu jest założenie, że nie bardzo wypada, ażeby jeden człeń deptał po drugim człeniu.
2. Każdy głupi ma swój rozum.
3. Każdy o swoje potrafi zatroszczyć się lepiej niż pan minister czy nawet pan dyrektor generalny.
Na ile jest on prawdziwy? Otoz - widzimy, ze w spoleczenstwach bardziej czy mnie liberalnych deptanie niedoslowne bliznich ma sie znakomicie: ludzie sa obrazani, ponizani i lzeni na wszelkie mozliwe sposoby.
Doslowne deptanie tez sie zdarza bedac jednakowoz obwarowane jednym warunkiem - wyrazeniem zgody na deptanie przez deptanego. Nie ma zadnych problemow z deptaniem prostytutek lub zawodnikow roznych sportow walki. Dlaczego wiec zgadzaja sie oni na deptanie? Z niskich pobudek materialnych.
Czyli liberalizm nie poluje na swoje ofiary, otwiera tylko paszcze i czeka, az wepchnie je tam koniecznosc ekonomiczna.
Dobrowolnosc nie ma nic wspolnego ani z dobrem ani z wolnoscia.
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
- Zły jest kojtus przed- i pozamałżeński synu, córeczko, jeszcze bardziej te-te z apteki, odradzam, potępiam, ale wiesz, że nie deptam, zabraniam. Nie mogę.
"Pisior? Na mój nos on nie będzie długo dyrektorem" -- Donald Tusk