Skip to content

A mój kościół parafialny ma protestancką ambonę

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Odnawiano ją kilka lat, była zakryta i w ogóle otoczona nimbem wielkiego zabytku. W końcu miałem okazję obejrzeć - a tam niemieckie napisy... a z tyłu jakichś dwóch smutnych panów. Patrzę na tablicę informacyjną a tam...
http://www.parafiaporeba.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=195&Itemid=82

Komentarz

• Z tą amboną mam ciekawe wspomnienie. 5 lat temu jesienną porą wracałem omijając główne szlaki z Podlasia i zatrzymałem się w Porębie celem zwiedzenia kościoła. Wchodzę, patrzę, przy starej ambonie uwija się sympatyczny z wyglądu końserwator. Mówię dziendobry. Coś tam odburknął nie podnosząc wzroku. Ja nie daję za wygraną. Połowa XVII wieku? -mówię. Ten zdziwiony utkwil we mnie okulary: pan jest historykiem sztuki?  hehe, odpowiedzialem, po prostu lubie zwiedzac. Okazalo sie ze gosc pochodzil z Pilzna. z tego samego powiatu dawnego moja mama pochodzi. i takie tam. w bocznej kaplicy przykula moją uwagę jeszcze piękna gotycka pieta, a nieopodal świątyni mogiła powstańcza z 1863. niedaleko jest wioska Kaczyn. Miałem sprawdzić czy przypadkiem nie stamtąd Jaro się wywodzi, ale zapomniałem
    :)
  • E, jak najbardziej katolicka, po stronie Ewangelii
    (z lewej strony, patrząc na prezbiterium; w rycie-który-ma-początek-w-Wieczerniku kapłan czyta czytania po prawej stronie/południowej ołtarza, a na Ewangelię przechodzi na lewą stronę/północną ołtarza).
    Kościół erygowany jako katolicki w 1639 roku, więc raczej ambona prze lutrzyków tylko lekko przerobiona.
    Ale dziwne, żę w rysie historycznym nie mam nic o tym...
    image
  • Tam jest Luter z Melachtonem namalowany, a cytaty na niej są z biblii w tłumaczeniu Lutra. Poza tym jest katolicka, wiadomo, ot po prostu przyjechała tu w jakichś ciekawych okolicznościach z Prus po IIWŚ. Na tablicy informacyjnej w kościele jest trochę więcej informacji niż na stronie parafii.
  • przemk0
    Tam jest Luter z Melachtonem namalowany
    Nie dałoby się jakiegoś stosiku domalować?
    :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.