7% i 32%
Ktora z tych liczb to sukces, ktora kleska i dlaczego?
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
po drugie, nieprzyjemność z powodu utraty 100 zł jest zupełnie inna dla kogoś, kto musi przeżyć miesiąc za 500-700 zł, od tego, kto ma miesięcznych dochodów dwa razy albo wielokrotnie więcej - są to zupełnie inne światy, wzajemnie niepoznawalne
The author has edited this post (w 02.06.2014)
Nie odczuwam generalnie potrzeby pouczania innych. Ale jesli mnie czasem cos takiego napadnie, to pouczam ludzi w oczy a nie za plecami tak, by bron Boze nic nie uslyszeli. Bo wiesz, ze zaden z nas sie nie nazywa Krauze?
Jeśli jedyny syn milionera (wartość spadku załóżmy 20 mln zł) na koniec własnego życia dysponuje sumką 1 mln to znaczy, że 19 mln przefyrtał i trudno to uznać za sukces finansowy.
Jeśli na koniec własnego życia sumką 500 tys. zł dysponuje ktoś, kogo rodzice mieli 2 pensje minimalne to jest to bardzo duży sukces finansowy.
Więc nie wchodząc w szczegóły samo zestawienie procentów to prostu tandeta. Dobre na ciętą ripostę w programie publicystycznym dla idiotów, a nie do tematu na forum dyskusyjne.
Zbiorki publiczne chwilowo interesuja mnie mniej.
Co do twojej specjalnosci to jest bardzo hermetyczna. Krąg specjalistów jest dość wąski i przeciętni ludzie, nawet wykształceni nie ogarniają tej dziedziny, nie interesują się nią ,stąd i nie wypowiadają się na ten temat. Jest jednak masa specjalności mniej hermetycznych, łatwiejszych do ogarnięcia, interesujących wielu i komentowanych przez wielu. W tych dziedzinach nawet niespecjaliści mogą mieć coś interesującego i ważnego do powiedzenia. Dotyczy to szczególnie dziedzin w ktorych wystepują relacje typu klient - dostawca, petent - urząd, podopieczny - patron itd. W tych dziedzinach występuje zwykle nierównowaga kompetencji pomiędzy specjalistą i tym drugim -klientem laikiem. Laik ma jednak pelne prawo się wypowiadać, gdyż te dziedziny są dla takich jak on - specjalisci w nich swiadczą mu usługi. Tak jest na przykład w polityce i w sztuce. Dlatego matoły mogą się o nich wypowiadać. Film Krauzego jest robiony dla polskich matołów i ja jako polski matoł mam pełne prawo się wypowiadac o sposobie jego przygotowywania.Mam prawo i interes bo chcę go obejrzeć i uważam że jest na ważny temat. Nie wypowiadam sie o wycenie spreadów. Jak poczytam to może sie o tym wypowiem bo mnie one też dotyczą. Mam kredyt hipoteczny do spłaty. Ty wyceniasz dla banków,a ja zastanawiam się kto wyceni dla mnie abym wiedział czy nie robisz mnie w bambuko. Na razie nie wiem o co pytać, bo to dla mnie za trudne. Na zbiórkach pieniędzy znam się lepiej i znam takich którzy są w tym specjalistami.Prócz tego mam trochę grosza i lekką rekę do rozdawania go na cele które uważam za słuszne. Mam pewne zasady w tej mierze - to muszą byc sprawdzalne konkrety. Dlatego moja hojność jest bardzo selektywna. Warto się mną zainteresować jak kto jest w potrzebie. Moja kasa - moja decyzja. Prymitywne, ale skuteczne podejście.
JORGE>