Prośba do mieszkających na południu Polski
W mediach od zeszłego tygodnia POmpuje się atmosferę grozy i nadciągającej totalnej zagłady. Wieszczone sa wprost katastroficzne opady wywołujące iście bibliją powódź. Znaczy się w bugoodrzańskich mediach. Pisze się o opadach powyżej 60mm dziennie. Jednak prognozy pogody z serwisów zagranicznych są o wiele bardziej stonowane. Najwyżej 20 mm na m2 i o powodzi raczej cicho.
A więc:
Czy jest to uwertOORa chOOru wujów przed ogłoszeniem niebywałego sukcesu żondu jakim będzie brak POwodzi?
czy też
Urabianie POspOOlstwa na ewentualne wypadek spływu na bele czym w stronę Bałtyku (spowodowanym w dalszym ciągu fatalnym stanem wałów przeciwpowodziowych)
I w okOOle czy na południu leje? W Warszawie na razie sucho, choc dość pochmOOrnie.
“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
A więc:
Czy jest to uwertOORa chOOru wujów przed ogłoszeniem niebywałego sukcesu żondu jakim będzie brak POwodzi?
czy też
Urabianie POspOOlstwa na ewentualne wypadek spływu na bele czym w stronę Bałtyku (spowodowanym w dalszym ciągu fatalnym stanem wałów przeciwpowodziowych)
I w okOOle czy na południu leje? W Warszawie na razie sucho, choc dość pochmOOrnie.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
The author has edited this post (w 15.05.2014)
Na razie wieszczą nawałnicę na noc.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
*
*
Owszem, leje w górach, w Tatrach nawet do 70 mm. W Krakowie ok. 7-8 mm na dobę, ale ważniejsze jest to, ile pada wyżej, bo woda ma to do siebie, że spływa.
Edytowano w 15.05.2014
W Katowicach spokojnie. Czasem pokropuje. Niebo jasnoe, stalowe, wcale nie czarne.
Raczej strachy na Lachy. Niezła ściema. Mam nadzieję, że Kaczyński zdemaskuje tę zagrywkę.
Popatrzcie tu:
http://katowice.infometeo.pl/
*
*
Jak Kaczyński będzie "demaskował" rzekomy fałsz, a potem faktycznie będzie choćby mała powódź, to PiS zjedzie poniżej 20%. Chyba że o to chodzi?
http://katowice.infometeo.pl/
------------------------------
Na co mamy patrzeć jak nawet nie podają wielkości opadów? Z takiej "prognozy" to można się dowiedzieć najwyżej czy brać parasol, pomijając, że wielkość opadów na obszarach niżej położonych, w tym w wielkich miastach, ma niewielkie znaczenie dla powodzi, znaczenie ma, czy leje wyżej. Wyżej leje, ponadprzeciętnie, pytanie tylko jak długo zamierza.
Tu patrzę:
http://meteo.icm.edu.pl/php/meteorogram_list_coamps.php?ntype=2n&fdate=2014051500&row=150&col=85&lang=pl&cname=Katowice
*
*
*
*
Pytanie tylko, co urwy i złodzieje chcą wygrać medialną nakrętką? Mam przeczucie, że wycieczka Jarra na południe to kontratak propagandowy albo ucieczka do przodu przed jakąś zasadzką...
*
*
W tomacie - u nas na Sądecczyźnie leje że hej, a i woda sroga leci rzeczką. Może być grubo dla tych poniżej, jeśli deszcz wkrótce nie ustanie.
A tak Ryży Wuj robi sobie polewkę....
http://wybory.gazeta.pl/ParlamentEuropejski2014/1,137162,15966882,Kaczynski__Rzadowi_latwiej_sie_pochwalic_autostrada.html#BoxWiadTxt
Syszałem, że szpieg z krainy deszczowców grasował na wałach dzisiaj, szukał powodzi i nie znalazł. Bardzo mi przykro z tego powodu - tak Donald Tusk skomentował wizytę Jarosława Kaczyńskiego w woj. podkarpackim.
Systemu tak do końca nie da się rozmontować. System to zbiorniki wodne, wały, system ostrzegania. System ostrzegania jest taki, że na podanej przeze mnie stronie może to śledzić kto chce. Wały stoją. Ale Świnna Poręba ciągle nie jest skończona, dobrze, że chociaż może łapać wodę.
w sumie woda w piwnicach to standard, u mnie ogródek pod wodą, w piwnicy woda stoi, wszystko zależy od ukształtowania terenu, sa miejsca gdzie sasiad ma wody po kolana, a drugi sucho, najgorzej jest z rowami melioracyjnymi, ten najbliżej mnie jest a jakby go nie było, bo gdy wokól wody mnóstw to w nim płynie letni strumyczek, sasiad ma rowy odwadniajace porobione i studzienki a wszystko stoi, nic nie spływa
ludzie narzekają na systemt odwadniajace, nie znam sie na tym ale te studzienki nie spełniaja swojej roli chyba, wszystko sie cofa albo stoi i przez to piwnice pozalewane, kiedys - mówią - jak tego systemu nie było to i podtopień nie było (inna sprawa czy opadów tak intensywnych też)
w Węgierskiej Górce straz co chwila wypompowywała wode, cały czas się uwijaja
dzisiaj z powrotem jadę doglądac co i jak, pocieszajace jest to że od niedzieli ma sie pojawic słońce i może wreszcie dywan mi wyschnie trzeci dzień jak na trzepaku wisi i takiego prania jek teraz to nigdy nie miał - zachciało mi sie porządków i trzepania dywanów to teraz mam, chwila nieuwagi i klops....
Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
*
*
co do zagrożenia które było w zeszłym tygodniu to praktycznie zaraz w sobotę 17 maja było juz po "fali powodziowej" na żywieczcyźnie, wracając widziałem o połóowe mniejsze stany wody czyli praktycznie w dwa dni spadło i w jeden dzień spłynęło, szybko i gładko poza w sumie nielicznymi zalaniami
Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.