Skip to content

Donoso Cortes, Bakunin, Stalin i Bałwan

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
Tak, pszepanstwa, nie tylko Cezi zna duzo nazwisk.
Maja te nazwiska z soba wiele wspolnego. Zaczyna sie od Bakunina, ktory twierdzi co nastepuje: kazda wladza jest zla, formuluje nawet efektowy aforyzm: Jest moim wrogiem kazdy, kto ma nade mna jakakolwiek wladze.
Tekst ten wzburza bardzo Donoso Cortesa, ktory przyjmuje odwrotna perspetywe - jedynie istnienie wladzy czyni zycie ludzkie mozliwym. Najwyzej ceni Donoso europejska monarchie ale dostrzega jej zmierzch, wiec uznaje, ze ludzkosc uratowac jest w stanie tylko dyktatura.
Poglady Donoso realizuje Jozef Stalin ale historia nie ma litosci dla teoretykow - Stalin powoluje sie na Bakunina a nie na Donoso, co bylo pomyslem genialnym z funkcjonalnego punktu widzenia: rozbrajalo zwolennikow Bakunina haslem "no przeciez realizujemy wasze postulaty." Poniewaz anarchisci nie organizuja sie wokol wladzy tylko wokol hasla, pozbawialo to ich osrodka oporu. A dla samego dyktatora i jego niewolnikow hasla juz nie maja znaczenia. W sensie Donoso Stalin byl reakcjonista.
Zygmunt Bałwan opisywal stan funkcjonalnej anarchii jako plynna nowoczesnosc - organizacje spoleczna o nieustalonej strukturze. Zygmunt Bałwan stara sie pisac belkotliwym i niejasnym jezykiem socjologa ale jasno to widac - plynnej nowoczesnosci nienawidzi, przedklada nad nia wyrazista strukture dyktatury.
I zanim rzecz sformulowal na papierze, z plynna nowoczesnoscia walczyl z bronia w reku. To spojna osobowosc.
The author has edited this post (w 22.05.2014)

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.

Komentarz

• No fajne cytaty tego pana znalazłem na wiki, Jak na wiki to bardzo fajne...
    • Widziałem i znałem wprawdzie wiele osób, które powracały do wiary raz ją porzuciwszy, niestety jednak nie widziałem nigdy ludu, który, gdy już raz stracił wiarę, ponownie by się na nią nawrócił.
    • Wszyscy wariaci są racjonalistami.
    Ergo każdy racjonalista to wariat?  JKM.......nosz kurzasz twasz
    The author has edited this post (w 22.05.2014)

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.