Skip to content

Arcybiskup Wojciech Polak – Prymasem Polski

edytowano March 2015 w Forum ogólne
W sobotę, 17 maja 2014 roku, w samo południe Papież Franciszek mianował J. E. Księdza Biskupa dra Wojciecha Polaka, nowym arcybiskupem metropolitą gnieźnieńskim i 60. Prymasem Polski. Ksiądz Prymas Wojciech Polak kilka dni temu, obchodził Srebrny Jubileusz Kapłaństwa i zostaje prymasem w wieku 49 lat.
Arcybiskup Nominat będzie Prymasem Polski przez kolejne ćwierćwiecze, co nawiązuje do najlepszych tradycji stolicy prymasowskiej w Gnieźnie. Wielcy poprzednicy, prymasi: August kard. Hlond i Stefan kard. Wyszyński także byli powołani na ten zaszczytny Urząd przed 50. rokiem życia.
Ksiądz Arcybiskup Wojciech Polak, urodził się 19 grudnia 1964 roku w Inowrocławiu. Studia filozoficzno-teologiczne ukończył w Prymasowskim Wyższym Seminarium Duchownym w Gnieźnie. Magisterium obronił w 1988 roku na Papieskim Wydziale Teologicznym w Poznaniu w zakresie teologii moralnej. Święcenia kapłańskie przyjął 13 maja 1989 roku w Bazylice Prymasowskiej w Gnieźnie z rąk J. Em. ks. kard. Józefa Glempa, ówczesnego Prymasa Polski. W latach 1989 - 1991 był wikariuszem parafii farnej w Bydgoszczy i jednocześnie pełnił funkcję kapelana i sekretarza ks. bpa Jana Nowaka, Wikariusza Prymasa Polski dla miasta Bydgoszczy. Ksiądz abp Wojciech Polak po latach wspominał ś.p. ks. bpa Jana Nowaka: „Muszę przyznać, że wiele zawdzięczam jego osobie - był dla mnie wzorem i nauczycielem wtedy, gdy stawiałem pierwsze kroki w kapłaństwie”.
Po dwóch latach pobytu w Bydgoszczy ks. prymas Józef Glemp skierował księdza Wojciecha Polaka na specjalistyczne studia uniwersyteckie do Rzymu, w zakresie teologii moralnej na Uniwersytecie Lateraneńskim. Odbył tam studia licencjackie
i doktorskie. Obronił pracę na temat eklezjalnego wymiaru grzechu i pojednania w posoborowym nauczaniu Kościoła.
Po powrocie do Polski w 1995 roku podjął wykłady w PWSD w Gnieźnie i pełnił funkcję prefekta w seminarium. Wykładał także w Wyższym Misyjnym Seminarium Duchownym Zgromadzenia Ducha Świętego i na Prymasowskim Instytucie Kultury Chrześcijańskiej w Bydgoszczy.
W dniu 1 sierpnia 1999 roku ks. dr Wojciech Polak został mianowany rektorem Prymasowskiego Wyższego Seminarium Duchownego w Gnieźnie. Był także adiunktem w Zakładzie Teologii Moralnej i Duchowości Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu. Na seminarium naukowym u ks. prof. Jerzego Trzoski, kierował ponad 30. pracami magisterskimi z zakresu teologii moralnej. Jest autorem wielu książek i artykułów naukowych nt. teologii moralnej i etyki sakramentu pojednania i pokuty.
Dnia 8 kwietnia 2003 roku Ojciec Święty Jan Paweł II mianował wówczas 38-letniego rektora Prymasowskiego Wyższego Seminarium Duchownego w Gnieźnie, biskupem pomocniczym Archidiecezji Gnieźnieńskiej.
Sakrę biskupią ksiądz Wojciech Polak otrzymał w dniu 4 maja 2003 roku w Bazylice Prymasowskiej w Gnieźnie z rąk ks. abpa Henryka Muszyńskiego, ówczesnego metropolity gnieźnieńskiego, a współkonsekratorami byli ks. abp Stanisław Gądecki, metropolita poznański oraz ks. bp Bogdan Wojtuś. Jako swoje zawołanie biskupie wybrał słowa: „Dominum confiteri Iesum” – Jezus jest Panem. Od 15 października 2011 r. pełni funkcję Sekretarza Generalnego Konferencji Episkopatu Polski
Z chwilą otrzymania sakry biskupiej, ksiądz Wojciech Polak był najmłodszym wówczas biskupem na świecie.
Tuż po swojej nominacji powiedział: „(...) za najważniejszą rzecz uznaję to, by być biskupem świętym, pokornym, dostrzegającym sytuację ludzi i modlącym się za nich. (...) Jestem świadomy zadań stojących przede mną. Nie chcę być tym, o którym powiedzą, że po sakrze zbiskupiał.
Z drugiej strony jednak trzeba też mieć pewien kręgosłup i umieć stawiać wymagania. W posłudze biskupa ważne jest to, by zawsze mówić prawdę o miłości”.
W dniu święceń biskupich podkreślił także: „Gnieźnieńska Bazylika Prymasowska zajmuje w moim życiu miejsce szczególne i w tym właśnie miejscu pragnę po raz kolejny przywołać wstawiennictwa Matki Chrystusa (...) i Jej zawierzyć raz jeszcze swe życie i posługę biskupią, zawierzenie to wypowiadam zapisanymi i noszonymi po dziś dzień w kapłańskim brewiarzu, słowami: Najświętsza Panno niepokalana Maryjo, Tobie oddaję to wszystko czym jestem. Powierzam się Twojej matczynej miłości, pragnę byś była zawsze ze mną, zawsze blisko na mej drodze, gdziekolwiek będę posługiwał. Ciebie proszę Maryjo abym czerpał z tego Boskiego Serca, w które zostałem wszczepiony. Niech zawsze ożywia mnie Duch Święty, Duch żyjącego we mnie Chrystusa” (w dniu sakry biskupiej w Gnieźnie, 04.05.2003r.).
Ksiądz abp Wojciech Polak jest wzorem gorliwego kapłana, szlachetnego, dobrego pasterza i prawdziwego przyjaciela.
Jest człowiekiem bardzo skromnym, wyjątkowo inteligentnym, znającym języki obce, potrafiącym słuchać drugiego, zawsze gotowym pomagać i pochylać się nad potrzebującymi.
Wspólnota parafialna w Cielądzu, jako cząstka Kościoła Łowickiego, miała szczęście i zaszczyt kilkakrotnie gościć w progach swej świątyni Prymasa Nominata. Tym goręcej więc włączamy się w serdeczną modlitwę we wszystkich Jego intencjach.
Niech Dobry Bóg zachowuje Go w zdrowiu i siłach na długie lata prymasowskiej posługi. We wszystkich codziennych zmaganiach
i troskach, niech wspiera Go bliskość i orędownictwo Maryi, a Święty Wojciech – Główny Patron Polski, Kościoła Gnieźnieńskiego i imiennie Księdza Prymasa, niech wyprasza dla Niego wszelkie potrzebne łaski.
o. Dariusz W. Andrzejewski CSSp
(nadesłane)

*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."

Komentarz

• Z zapewnieniem o modlitwie
    +++

*

*

• Zdaniem Adama Szostkiewicza bp. Polak to jeden ze zdolniejszych przywódców kościelnych, człowiek stosunkowo umiarkowany, spokojny, nieobciążony żadnymi zaszłościami.
    - Wydaj mi się, że tę nominację należy przyjąć z umiarkowanym optymizmem. Pracując w centralnej administracji kościelnej, gdzie przez 2,5 roku był sekretarzem KEP, niczym złym - mówiąc w skrócie publicystycznym - się na szczęście nie wyróżnił. Raczej przeciwnie, w momentach, jak kryzysy np. wokół konfliktu abp. Henryka Hosera z ks. Wojciechem Lemańskim czy nieszczęsnych wypowiedzi abp. Józefa Michalika o pedofilii, bp Polak starał się być tym, który gasi pożar. Moim zdaniem robił to dość skutecznie i przekonująco, spokojnie, rzeczowo, niekonfrontacyjnie, chociaż właśnie to doświadczenie "menedżera kościelnego z wyższej półki" zdobywał akurat w okresie w mojej ocenie niezbyt ciekawym, tzn. za czasów arcybiskupa Michalika jako przewodniczącego KEP - podkreślił.
    W ocenie publicysty ta nominacja to dobra decyzja dla Kościoła w Polsce. Szostkiewicz ma nadzieję, że abp Polak jako prymas pozostanie w episkopacie rzecznikiem nurtu środkowego, umiarkowanego, niekonfrontacyjnego.
    - Mam nadzieję, że nurt konfrontacyjny będzie schodził w naszym Kościele na dalszy plan, także z powodu wymiany pokoleniowej. Wiemy, że niektórzy biskupi nastawieni konfrontacyjnie wkrótce będą przechodzili na emerytury - dodał.

Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
  • extraneus
    Zdaniem Adama Szostkiewicza bp. Polak to jeden ze zdolniejszych przywódców kościelnych, człowiek stosunkowo umiarkowany, spokojny, nieobciążony żadnymi zaszłościami.
    - Wydaj mi się, że tę nominację należy przyjąć z umiarkowanym optymizmem. Pracując w centralnej administracji kościelnej, gdzie przez 2,5 roku był sekretarzem KEP, niczym złym - mówiąc w skrócie publicystycznym - się na szczęście nie wyróżnił. Raczej przeciwnie, w momentach, jak kryzysy np. wokół konfliktu abp. Henryka Hosera z ks. Wojciechem Lemańskim czy nieszczęsnych wypowiedzi abp. Józefa Michalika o pedofilii, bp Polak starał się być tym, który gasi pożar. Moim zdaniem robił to dość skutecznie i przekonująco, spokojnie, rzeczowo, niekonfrontacyjnie, chociaż właśnie to doświadczenie "menedżera kościelnego z wyższej półki" zdobywał akurat w okresie w mojej ocenie niezbyt ciekawym, tzn. za czasów arcybiskupa Michalika jako przewodniczącego KEP - podkreślił.
    W ocenie publicysty ta nominacja to dobra decyzja dla Kościoła w Polsce. Szostkiewicz ma nadzieję, że abp Polak jako prymas pozostanie w episkopacie rzecznikiem nurtu środkowego, umiarkowanego, niekonfrontacyjnego.
    - Mam nadzieję, że nurt konfrontacyjny będzie schodził w naszym Kościele na dalszy plan, także z powodu wymiany pokoleniowej. Wiemy, że niektórzy biskupi nastawieni konfrontacyjnie wkrótce będą przechodzili na emerytury - dodał.
    Kościół niekonfrontacyjny to chyba logiczna sprzeczność. Chrześcijaństwo jest znakiem sprzeciwu.
  • Też tak uważam.
    Ale przedstawiona powyżej opinia Szostkiewicza, to nie jest opinia prymasa. Na szczęście. Prymasa poznamy po owocach.

*

*

• AnnaE
    Też tak uważam.
    Ale przedstawiona powyżej opinia Szostkiewicza, to nie jest opinia prymasa. Na szczęście. Prymasa poznamy po owocach.
    Jasne.
  • Pochwały p.Szostkiewicza są jak najgorszą rekomendacją. Gdyby p.Szostkiewicz żyl w czasach Dioklecjana, to z pewnością też propagowalby niekonfrontacyjny nurt chrześcijaństwa prowadzący do pojednania z cezarem.
    Jakie to zresztą ma znaczenie, Prymas Polski to dzisiaj blask bez władzy.
    The author has edited this post (w 17.05.2014)

Wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły.
  • Modlitwa się należy +++
    Posłuszeństwo też.
    A zaufanie zawieszam do czasów, gdy pokaże, że ma pastorał.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Chciałbym przypomnieć że ksiądz arcybiskup jest jednym z głównych architektów całkiem cudacznego "pojednania" z cerkwią płk Putina. A przy okazji był i przewodniczącym d/s kontaktów z rosyjskim kościołem prawosławnym.
    Wróży to że koncept wzajemnego przebaczenia między Polakami a Rosjanami nabierze tempa. Btw, czy userzy tego forum przeprosili już (chocby w sercu) braci Rosjan za krzywdy jakich ci od Polaków doznali? Bez tego moi mili to z pojednania będzie kiszka.
    Modlitwa jak najbardziej wskazana, ale za Kosciół w Polsce.
  • WrogLudu
    Pochwały p.Szostkiewicza są jak najgorszą rekomendacją.
    E tam. Lepi na swoją modłę, dorabia gębę. Tak jak ten:
    http://wpolityce.pl/media/195913-cztery-manipulacje-w-10-minut-co-naprawde-powiedzial-nowy-prymas-dla-dziennikarza-tvp-info-nie-ma-to-znaczenia-juz-oglosil-rozdzwiek-w-polskim-kosciele
    Wszystko do czasu. Podobnie było z papieżem Franciszkiem.

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • ella
    http://wpolityce.pl/media/195913-cztery-manipulacje-w-10-minut-co-naprawde-powiedzial-nowy-prymas-dla-dziennikarza-tvp-info-nie-ma-
    "
    Maciej Wąsowicz z nonszalancją niedouczonego gimnazjalisty zmanipulował wypowiedzi prymasa,
    "
    Miałem okazję poznać go kiedyś, ostatnio nawet mineliśmy się na osiedlu (mówi "dzień dobry").
    I uważam, że awans do Warszawy był właśnie z tego powodu, jego "gimnazjalistości" (zamierzonej/celowej).
    The author has edited this post (w 18.05.2014)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.