O co idzie z tymi bananami?
Dla mnie banany maja podwojna konotacje:
1. Za komuny byl to towar rzadki a wiec luksusowy i pozadany. Banany to byla najwieksza nagroda, kiedy bylem dzieckiem. Dzis oczywiscie juz wiem, ze to najtanszy owoc ale ciagle je lubie i dawnego spojrzenia nie pozbylem sie konca.
2. Oczywiste skojarzenie rodem z forow dyskusyjnych.
Dlaczego celebryci wpadli na pomysl robienia z siebie idiotow za pomoca konsumpcji bananow przed kamera? Szukaja kolejnych granic absurdu?
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
1. Za komuny byl to towar rzadki a wiec luksusowy i pozadany. Banany to byla najwieksza nagroda, kiedy bylem dzieckiem. Dzis oczywiscie juz wiem, ze to najtanszy owoc ale ciagle je lubie i dawnego spojrzenia nie pozbylem sie konca.
2. Oczywiste skojarzenie rodem z forow dyskusyjnych.
Dlaczego celebryci wpadli na pomysl robienia z siebie idiotow za pomoca konsumpcji bananow przed kamera? Szukaja kolejnych granic absurdu?
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Druga odsłona histori jest taka, że ponoć inny piłkarz (Neymar) planował to samo do spółki z jakąś agencją marketingową, ale się ciut spóźnił. Teraz cały świat piłkarski zajada się bananami.
Trzecia odsłona - jak wspomniałem wyżej, w Polsce nie mamy z tym problemu, Polska też nikogo nie interesuje, natomiast Olejnikowa wpadła na genitalny pomysł, by podpiąć się pod tą tolerancjonistyczną akcję z Zachodu. Nic to w Polsce nie zmieni, ale fajnie, jeśli kolega z zaprzyjaźnionej gazetki zestawi zdjęcie Moniki, czy innego Olka z jakimiś celebrytami z Zachodu, c'nie? Tak światowo się zrobi!
OffTopic:
Kopana to głupi sport, który dziwnym trafem ma jednak duży (ale bez przesady) wpływ na rzeczywistość.
ur
-
französisch
, w hełmofonie Gala Asterixa:
No ale tu przynajmniej jest pińcet euro do zarobienia. A w Polsce? Ja bym zagonił cwelebrytów ażeby żarli bez popitki jabłka z sadów grójecko-wareckich, bo przynajmniej jabłka rosną u nas.
The author has edited this post (w 02.05.2014)
Nazwanie kogos zwierzeciem zazwyczaj jest obrazliwe: ty malpo, tu osle, ty mule co za wesz, etc. Czasem jednak bywa pieszczotliwe: ty moj misiu, kroliczku, malpko.
Domyslam sie, ze celebryci wzieli sie za walke z niegrzecznoscia na stadionach i zaczeli prmowac wprowadzanie tamze wersalskich manier. Cel moze i sluszny ale jestto chwytanie kija za zly koniec - pilka kopana jest rozrywka raczej nizszych klas i zanim wezmiemy sie za przyuczanie ich do dworskich standardow, wyprostujmy klasy uprzywilejowane, im tez wiele brakuje.
Jeszcze jednej rzeczy nie rozumiem - co ma wspolnego z rasizmem nazwanie kogos malpa? Czy to znaczy, ze jak bialego nazwac oslem, bedzie to rasizm, a jak mulem, to juz jest to zwykla niegrzecznosc? A Azjaty to nie wolno nazywac karaczanem?
http://www.theguardian.com/uk-news/2014/jan/14/banana-ban-monkeys-health-paignton-zoo
Pyta się jedna małpa drugiej:
- A co ty jesz?
- Banana.
- A czemu on taki brązowy?
- Bo jem go drugi raz.
A dowcip jest nierealistyczny, bo maupy banany jedza inaczej niz ludzie - najpierw zgniataja ze skorka w rece a potem wysysaja ze srodka zawartosc.
Watek ten uswiadomil mi, ile to przesadow na temat maup, bananow i ludzi wyznaje celebrycki lud - ze banany pochodza z Afryki, ze banany to naturalne pozywienie maup, ze biali sa ewolucyjnie bardziej rozwinieci niz czarni, ze czlowiek pochodzi od maupy.
Nb. Dani Alves to żaden Murzyn, raczej taki trochę ciemniejszy jak i większość populacji Brazylii.
Wszystko za wyrazenie nieortodoksyjnej teorii o pochodzeniu gatunkow. I niech mi kto powie, ze zyjemy w czasach tolerancyjnych - Galileusza skazano tylko na pokute we wlasnym domu.
Sie mi to podoba, gdyż okazuje, jak straszne jest GMO i NWO i że reptilionie nawet p-ko maupom już knują.
http://nowadebata.pl/2012/02/18/wspolczesne-nauki-o-zywieniu-nie-maja-wiele-wspolnego-z-nauka-wywiad-z-gary-taubesem-czesc-1/
Tępić normalne zachowania opłaca się i to bardzo, bo oprócz odstraszania klientów z klasy średniej i wyższej, plebs na stadionie nabiera podmiotowości, niesamowicie się socjalizuje. To nie jest tylko mglista wizja zapatrzonych w siebie Polaków, ale ostatnie lata potwierdziły tą tezę. Podczas Arabskiej Wiosny pierwsze szeregi walczące z władzą w Tunezji, Libii i Egipcie stanowili właśnie kibice. O Bałkanach chyba nie muszę wpominać? Jak kilka lat temu były zamieszki na przedmieściach Londynu wywołane przez bru... kolorowych, to porządek zaczęli robić lokalni kibole z okrzykami: ""my jesteśmy policją!". Majdan też nie osiągnąłby takich sukcesów, gdyby nie zjednoczone kibolstwo z całej Ukrainy.
Na moje kaprawe oko najlepszy kibol to jest taki, co w Timbukcie wykupuje pay-per-view za pińcet Kwachów i pije do tego Skocz po Whisky, z godnie opłaconą akcyzą.
Wracając do głównego tematu - ciekawe, co konkretnie tymi bananami Monisia chce osiągnąć? Naszego kibolstwa lemingi i tak już nienawidzą, ale po coś to kreowanie tematu walki z rasizmem jest...
"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
Działacze UEFA też tego mecza oglądali i wzdychają za takim kibicowaniem, to pewne.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
2. nie przepadam za fusbolem, do dziś nie pojąłem "spalonego"
suma: ale wątek mię się podoba!
ps.
Ostatnio o bananach w mediach-and-celebrycjach był za małyszomanii, gdy Pan Adam oznajmił, że na śniadania przed skokami zajada się bananami z bułkami.
Ale jakoś dyskurs metafizyczny z tego nie wynikł...
W skrócie dla nieznających francuskiego - piłkarz zjadł banana "z radości", ale dostał żółtą. Może pierwsza jaskółka, że happening się kończy?
Oczywiście - utożsamienie "wcześniej istniał" ze "stoi niżej ewolucyjnie" jest bez sensu, bo rasa biała polega m.in. na degeneracji jednego z chromosomów odpowiedzialnego za wydzielanie pigmentu. Ale o dewolucji już było.