Skip to content

Wyszedłem z kina

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Zastanawiałem się dziś na co pójść, wybór ograniczał się do "Noe - wybrany przez Boga", albo "Syn Boży". Tego drugiego filmu się bałem, z założenia, bo nie wierzę, że Holiłud nie będzie chciał wypaczyć historii Chrystusa. A więc Noe, na Stary Testament się nie zamachną ..
Właściwie powinienem wyjść z kina po tym jak zobaczyłem Strażników, czyli upadłe anioły (upadłe anioły=giganci), które Stworzyciel (uwaga, w tym filmie nie pada słowo Bóg) zamienił w ... kamienne Enty. Jak we Władcy Pierścieni, prawie identyczni, tyle że nie drzewa. To Enty zbudowały arkę, tak marginesie. Film jest wypaczeniem całej starotestamentowej historii. Wiecie dlaczego Stworzyciel chciał ukarać ludzkość ? Bo niszczyła ziemię i jadła mięso. I Noe miał zabrać, jedynych niewinnych całego zła, czyli zwierzęta. Bo ludzie generalnie tak czy inaczej mieli zginąć. W filmie jest jedna żona syna zbarana na arkę, innych nie ma. A i to okazuje się początkowo niepłodna, ale Dziadek ją uzdrowił. Kiedy Noe dowiaduje się, że jest brzemienna (już na arce), komunikuje, że jeżeli urodzi się dziewczynka to ją zabije. Bo Bóg chce, żeby ludzkość cała wyginęła, z rodziną Noe włącznie. Zdesperowany syn chce uciec z żoną z arki, ale Noe  tajmniczym proszkiem spala mu szalupę. No i wtedy już nie wytrzymałem i wyszedłem ...
Co ciekawe, na arce jest też Zły Król, który wślizguje się na arkę ranny i jest utrzymywany w tajemnicy przy życiu przez drugiego syna Noe, który nienawidzi ojca bo mu żony nie znalazł, a kiedy on sam znalazł, nie pozowlił mu jej (też rannej) zabrac na arkę. OJCKP, jak to Chórzysta pisze. Nawet nie chę wiedzieć jak ta współeczesna wersja się skończyła ...
JORGE>

Komentarz

• Tak sie Kolega dal zlapac? Ja sie od tych filmow bede trzymal sie z daleka. Nie jest zadna tajemnica, ze to jest skok na kase ludzi wierzacych bo cycki, wybuchy, poscigi, okrucienstwo i szkaradnosc przestaly sie sprzedawac.
    EDIT: a tajemnicza sprawa oba filmy pojawily sie przed Wielkanoca - dla dobra zycia duchowego, oczywiscie
    The author has edited this post (w 13.04.2014)

Jeżeli ziarno pszenicy wpadłszy w ziemię nie obumrze, zostanie tylko samo, ale jeżeli obumrze, przynosi plon obfity.
  • Liczyłem na płytki film katastroficzny. Ja lubię filmy katastroficzne. A tu taki kwiatek wyszedł. Numer też był z zakaznym owocem. To nie Ewa dała Adamowi, to oni razem, tak opowiada Noe paszczą. Ale obraz jest trochę inny, bo są dwie świetliste postacie w raju (bezpciowe, takie duchy człekokształtne bardziej) i jedna zostaje, druga idzie do drzewa. Oczywiście Bóg stworzył Adama i Ewę jednocześnie ...
    Żeby była janosć, ja naprawdę jestem tolerancyjny w tej materii. Ale do pewnej granicy. Jeżeli robisz opowieść opartą na Biblii to do cholery trzymaj się generaliów. Film kosztował 130 mln USD ...
    JORGE>
  • Tylko dlaczego tytułuje się toto
    "Noe - wybrany przez Boga" jak nie ma Boga tylko stworzyciel... No i dlaczego toto o Noem yest ...
    A) żeby wkurzyć wierzących, żeby był skandal = kasa ?
    b) żeby namącić ludziom w głowach - coś takiego jak z tym Brownem Danym - Kodem da vinci ?
    Kiedys  pewien hindus,
    kolega
    mego znayomego - emigranta pytał go czy daley yest chrześcijanienem ?
    - ???
    - No rzekł, że przecież Dan Brown uyawnił yuż jak było ...
    -Słuchay "Radża" a jakby ktoś tam sobie uyawnił, że Wisznu "pierdolił" Siwę
    (no ja tylko cytucję i bóstwa mogłem pomieszać)
    to też to byś rozważał czy hiduizm yest prawdziwy ...?
    ... "Radża" czy jak mu tam zniesmaczył się ale chyba zrozumiał ... "naukową" ("historyczna" i "teologiczną" zawartość dzieła Browna) ...
  • A mnie Gerwazy ostatnio rozwalił jeden znajomy, który powiedział - i co prokuratura stwierdziła, że wybuchu nie było. Popukłaem się tylko w głowę, dyskusja nie ma sensu, bo to jest pułapka. Jeżeli zaczniesz tłumaczyć, że to gówno nie prokuratura to bedą mówić - a co oszołom Maciarewicz (pisownia ze słuchu) ze swoimi dyletantami niby dowody zebrał ? Ale tu, tak naprawdę, ciężar tego pytania/stwierdzenia jest innego gatunku. Jeżeli zczepiają to znaczy, że coś ich uwiera, coś chcą samym sobie udowodnić. Nawet Onet i innne skurwiałe portale nie mogły tego przemilczeć - w świetle ostatnich wydarzeń na Ukrainie, Polacy zaczynają inaczej patrzeć na samą możliwośći czy chęć Ruskich do wyeliminowania Kaczyńskiego. Tu już stwierdzenie, a po co Putin miał to robić, nie jest takie oczywiste. Generalnie widzę, a właściwie bardziej czuję, że w sprawie katastrofy smoleńskiej następuje przełom mentalny. Pytanie jest jednak takie, kogo statystyczny Polak nienawidzi bardziej, Putina i Ruskich, czy Kaczyńskich. Odpowiedź wcale nie jest jednoznaczna.
    JORGE>
  • @JORGE
    Hehe
    Ja też już nie dyskutuję..., nie przekonuję ... nie walczę z matriksem... Czasem jak ktoś mnie zapyta dlaczego uważam, ze był zamach to powiem i polecę filmy Gargas ...  Może niech znayomy zobaczy (zwłaszcza profeyonalizm teyże prokuratury z wiekopomnym prokuratorem Rzepą
    :)
    - wielu zwykłym (tj. nie ynteligentom, nie - czytelnikom wyborczey gazety) te filmy naprawdę otwierayą oczy ... i widzą rzecz zupełnie inaczey...
  • Noji dopsz. Będzie kolejny film, w którym (z przyjemnością) obejrzałem same trailery.
    Dzięki Koledze jestem stówkie bogatszy, tak tedy jestem winien kawał dobrego browca!
  • balwan.ze.zbrucza
    Noji dopsz. Będzie kolejny film, w którym (z przyjemnością) obejrzałem same trailery.
    Dzięki Koledze jestem stówkie bogatszy, tak tedy jestem winien kawał dobrego browca!
    Browar browarem, ale jeżeli kiedyś pójdziesz na jakieś dobrze zapowiadające się gówno to daj znać. Ja nienawidze chodziś do kina na szity, dlatego wychodzę czasami, bo się nastawiam a tu wtopa. A tak na marginesie, są zajawki filmu postapokaliptycznego, kiedy to Ziemia zamarzła, a ostataki ostatków ludzkości gromadzą się w pociągu, który non stop jedzie. Niezły odlot, albo to będzie hit, albo dno.
    JORGE>
  • Co, ekranizują Dukaja???
  • Oglądał ktoś Pompeje? Warto?

"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
  • JORGE
    Ziemia zamarzła, a ostataki ostatków ludzkości gromadzą się w pociągu, który non stop jedzie. Niezły odlot, albo to będzie hit, albo dno.
    balwan.ze.zbrucza
    Co, ekranizują Dukaja???
    Ewentualnie stary Amigowy przebój "Transarctica"
    ;)
  • JORGE
    balwan.ze.zbrucza
    :
    Noji dopsz. Będzie kolejny film, w którym (z przyjemnością) obejrzałem same trailery.
    Browar browarem, ale jeżeli kiedyś pójdziesz na jakieś dobrze zapowiadające się gówno to daj znać. Ja nienawidze chodziś do kina na szity, dlatego wychodzę czasami, bo się nastawiam a tu wtopa. A tak na marginesie, są zajawki filmu postapokaliptycznego, kiedy to Ziemia zamarzła, a ostataki ostatków ludzkości gromadzą się w pociągu, który non stop jedzie. Niezły odlot, albo to będzie hit, albo dno.
    JORGE>
    Widziałem to. Nie traćcie piniondzów. To lipa.
  • JORGE
    /romeck: w filmie/ Oczywiście Bóg stworzył Adama i Ewę
    jednocześnie
    ...
    Czyli w stu procentach tak jak w Biblii.*
    Historią Edenu zaginam protestantów od 24 lat!
    *Rdz 1.26-27
    The author has edited this post (w 14.04.2014)
  • JORGE
    balwan.ze.zbrucza
    :
    JORGE>
    Moim zdaniem film ciekawy, zarówno fabularnie jak i plastycznie. Można zobaczyć. Film sf są zawsze ciekawe bo mówią sporo o dzisiejszych czasach.
  • Gerwazy
    zwłaszcza profeyonalizm teyże prokuratury z wiekopomnym prokuratorem Rzepą
    :)
    Niedawno rozmawiałam z jego krewnym i ciekawe1 rzeczy opowiadał, ale to raczej do HP się nadaje.

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • No to jak się nadaje...
    ;)

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Za to ja polecam "Jagten" .
  • pawel.gawlikowski
    Za to ja polecam "Jagten" .
    Ja też!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.