Wyszedłem z kina
Zastanawiałem się dziś na co pójść, wybór ograniczał się do "Noe - wybrany przez Boga", albo "Syn Boży". Tego drugiego filmu się bałem, z założenia, bo nie wierzę, że Holiłud nie będzie chciał wypaczyć historii Chrystusa. A więc Noe, na Stary Testament się nie zamachną ..
Właściwie powinienem wyjść z kina po tym jak zobaczyłem Strażników, czyli upadłe anioły (upadłe anioły=giganci), które Stworzyciel (uwaga, w tym filmie nie pada słowo Bóg) zamienił w ... kamienne Enty. Jak we Władcy Pierścieni, prawie identyczni, tyle że nie drzewa. To Enty zbudowały arkę, tak marginesie. Film jest wypaczeniem całej starotestamentowej historii. Wiecie dlaczego Stworzyciel chciał ukarać ludzkość ? Bo niszczyła ziemię i jadła mięso. I Noe miał zabrać, jedynych niewinnych całego zła, czyli zwierzęta. Bo ludzie generalnie tak czy inaczej mieli zginąć. W filmie jest jedna żona syna zbarana na arkę, innych nie ma. A i to okazuje się początkowo niepłodna, ale Dziadek ją uzdrowił. Kiedy Noe dowiaduje się, że jest brzemienna (już na arce), komunikuje, że jeżeli urodzi się dziewczynka to ją zabije. Bo Bóg chce, żeby ludzkość cała wyginęła, z rodziną Noe włącznie. Zdesperowany syn chce uciec z żoną z arki, ale Noe tajmniczym proszkiem spala mu szalupę. No i wtedy już nie wytrzymałem i wyszedłem ...
Co ciekawe, na arce jest też Zły Król, który wślizguje się na arkę ranny i jest utrzymywany w tajemnicy przy życiu przez drugiego syna Noe, który nienawidzi ojca bo mu żony nie znalazł, a kiedy on sam znalazł, nie pozowlił mu jej (też rannej) zabrac na arkę. OJCKP, jak to Chórzysta pisze. Nawet nie chę wiedzieć jak ta współeczesna wersja się skończyła ...
JORGE>
Właściwie powinienem wyjść z kina po tym jak zobaczyłem Strażników, czyli upadłe anioły (upadłe anioły=giganci), które Stworzyciel (uwaga, w tym filmie nie pada słowo Bóg) zamienił w ... kamienne Enty. Jak we Władcy Pierścieni, prawie identyczni, tyle że nie drzewa. To Enty zbudowały arkę, tak marginesie. Film jest wypaczeniem całej starotestamentowej historii. Wiecie dlaczego Stworzyciel chciał ukarać ludzkość ? Bo niszczyła ziemię i jadła mięso. I Noe miał zabrać, jedynych niewinnych całego zła, czyli zwierzęta. Bo ludzie generalnie tak czy inaczej mieli zginąć. W filmie jest jedna żona syna zbarana na arkę, innych nie ma. A i to okazuje się początkowo niepłodna, ale Dziadek ją uzdrowił. Kiedy Noe dowiaduje się, że jest brzemienna (już na arce), komunikuje, że jeżeli urodzi się dziewczynka to ją zabije. Bo Bóg chce, żeby ludzkość cała wyginęła, z rodziną Noe włącznie. Zdesperowany syn chce uciec z żoną z arki, ale Noe tajmniczym proszkiem spala mu szalupę. No i wtedy już nie wytrzymałem i wyszedłem ...
Co ciekawe, na arce jest też Zły Król, który wślizguje się na arkę ranny i jest utrzymywany w tajemnicy przy życiu przez drugiego syna Noe, który nienawidzi ojca bo mu żony nie znalazł, a kiedy on sam znalazł, nie pozowlił mu jej (też rannej) zabrac na arkę. OJCKP, jak to Chórzysta pisze. Nawet nie chę wiedzieć jak ta współeczesna wersja się skończyła ...
JORGE>
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
EDIT: a tajemnicza sprawa oba filmy pojawily sie przed Wielkanoca - dla dobra zycia duchowego, oczywiscie
The author has edited this post (w 13.04.2014)
Jeżeli ziarno pszenicy wpadłszy w ziemię nie obumrze, zostanie tylko samo, ale jeżeli obumrze, przynosi plon obfity.
Żeby była janosć, ja naprawdę jestem tolerancyjny w tej materii. Ale do pewnej granicy. Jeżeli robisz opowieść opartą na Biblii to do cholery trzymaj się generaliów. Film kosztował 130 mln USD ...
JORGE>
"Noe - wybrany przez Boga" jak nie ma Boga tylko stworzyciel... No i dlaczego toto o Noem yest ...
A) żeby wkurzyć wierzących, żeby był skandal = kasa ?
b) żeby namącić ludziom w głowach - coś takiego jak z tym Brownem Danym - Kodem da vinci ?
Kiedys pewien hindus,
kolega
mego znayomego - emigranta pytał go czy daley yest chrześcijanienem ?
- ???
- No rzekł, że przecież Dan Brown uyawnił yuż jak było ...
-Słuchay "Radża" a jakby ktoś tam sobie uyawnił, że Wisznu "pierdolił" Siwę
(no ja tylko cytucję i bóstwa mogłem pomieszać)
to też to byś rozważał czy hiduizm yest prawdziwy ...?
... "Radża" czy jak mu tam zniesmaczył się ale chyba zrozumiał ... "naukową" ("historyczna" i "teologiczną" zawartość dzieła Browna) ...
JORGE>
Hehe
Ja też już nie dyskutuję..., nie przekonuję ... nie walczę z matriksem... Czasem jak ktoś mnie zapyta dlaczego uważam, ze był zamach to powiem i polecę filmy Gargas ... Może niech znayomy zobaczy (zwłaszcza profeyonalizm teyże prokuratury z wiekopomnym prokuratorem Rzepą
- wielu zwykłym (tj. nie ynteligentom, nie - czytelnikom wyborczey gazety) te filmy naprawdę otwierayą oczy ... i widzą rzecz zupełnie inaczey...
Dzięki Koledze jestem stówkie bogatszy, tak tedy jestem winien kawał dobrego browca!
JORGE>
"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
Historią Edenu zaginam protestantów od 24 lat!
*Rdz 1.26-27
The author has edited this post (w 14.04.2014)
"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.