Skip to content

Witam ludzi niewierzących

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Bardzo specyficzne dzisiaj ksiądz przywitanie podczas mszy zrobił. W naszej katedrze. Witam na dzisiejszym nabożeństwie tych wierzących jak i niewierzących. Tych co przyszli się pomodlić, również tych którzy przyszli poświęcić palemki. Szczególnie tych co przyszli się i pomodlić i poświęcić. Mocno wierzę, zę iskra wiary spłynie na tutaj zgromadzonych, nawet przez samą obecność.
Naprawdę się roześmiałem, aż się musiałem samouspokoić. W tej wesołości byłem jednak odosobniony.
JORGE>
The author has edited this post (w 13.04.2014)

Komentarz

• Ale czemu się roześmiałeś? Ja to właśnie tak widzę - obecność w kościele, wysłuchanie kazania, to dla wielu ludzi jedyny taki czas w tygodniu. Godzina poświęcona na rozwój duchowy, to bardzo dużo jeżeli wziąć pod uwagę że czasem parę zdań potrafi nami wstrząsnąć.
  • przemk0
    Ale czemu się roześmiałeś? Ja to właśnie tak widzę - obecność w kościele, wysłuchanie kazania, to dla wielu ludzi jedyny taki czas w tygodniu. Godzina poświęcona na rozwój duchowy, to bardzo dużo jeżeli wziąć pod uwagę że czasem parę zdań potrafi nami wstrząsnąć.
    No sorki, ja pierwszy raz w życiu słyszałem, że ksiądz w niedzielne nabożeństwo witał niewierzących. Z takim podtekstem, licznie zgromadzonych niewierzących. No przecież to jawne zwrócenie uwagi, dobrze że jesteście, ale palemka, jedzonko poświęcić w sobotę, to trochę zbyt mało, żeby zaliczyć was do ludzi wierzących. Tak po prawdzie, to mi się wydaję, że nie było tam ludzi klasycznie niewierzących (wiem, durne swierdzenie). Ksiądz trochę zrównał niepraktykowanie z brakiem wiary. Jednak ostro.
    JORGE>
  • JORGE
    Ksiądz trochę zrównał niepraktykowanie z brakiem wiary. Jednak ostro.
    JORGE>
    Niepraktykujący katolik = oksymoron.
  • Mhm... no faktycznie, jak na miasto to ostro. Od 2 lat na wsi chodzę na msze to różne takie ostre rzeczy lecą regularnie. Chociaż takiego tekstu w święto "zwyczajowe" nie słyszałem, fakt.
  • mmaria
    Niepraktykujący katolik = oksymoron.
    No jasne, ale jakoś przyjęło się. Słyszeliście kiedyś, żeby ksiądz powiedział tak ostro - witamy niewierzących - do ludzi niepraktykujących ? Ja nie.
    JORGE>
  • Ja też nie. Ale może najwyższa pora co poniektórym zacząć to uświadamiać.
  • Tak troszkę z innej beczki (ale w temacie), w piątek odbyła się w ścisłym centrum tzw. miejska droga krzyżowa (co roku, taka tardycja). Było bardzo dużo ludzi. I takie moje spsiotrzeżenie, a starałem się przyglądać ludziom, żeby nie było że pod tezę - sporo ludzi starszych, sporo ludzi młodych, najmniej w przedziale 30-40. I teraz tak się zastanawiam, po prostu to jest wiek pewnego zapomnienia religijnego, typowego w każdym pokoleniu, czy to jest kolejny dowód straconych roczników ? Jeżeli to drugie to jest nadzieja. My za 20-30 lat odejdziemy w niepamięć, nieudane dzieci przełomu przejdą do lamusa.
    JORGE>
    The author has edited this post (w 13.04.2014)
  • Trzy są święta polskich pogan: środa popielcowa, niedziela palmowa, sobotnie święcenie pokarmów.
    Ksiądz wiedział co mówi - i do kogo.
  • balwan.ze.zbrucza
    Trzy są święta polskich pogan: środa popielcowa, niedziela palmowa, sobotnie święcenie pokarmów.
    na mojej liście są:  palmówka, jajeczko i pasterka. Oczywisty dla mnie jest aspekt rekwizytów: palemka / koszyczek / wódeczka w żyłach. Tylko nie mogie zrozumić, dlaczego MB Zielnej olewają!
  • qiz
    balwan.ze.zbrucza
    :
    Trzy są święta polskich pogan: środa popielcowa, niedziela palmowa, sobotnie święcenie pokarmów.
    na mojej liście są:  palmówka, jajeczko i pasterka. Oczywisty dla mnie jest aspekt rekwizytów: palemka / koszyczek / wódeczka w żyłach. Tylko nie mogie zrozumić, dlaczego MB Zielnej olewają!
    Wtedy się gryluje. Albo leży na plaży. Słoneczko zmienia priorytety, c'nie?
  • sam Najwyzszy Pasterz dal przyklad zwracajac sie w swoich pierwszych slowach do ludu: Buona Sera.
    The author has edited this post (w 14.04.2014)

"Nie myslcie, ze przynioslem na ziemie pokoj. Nie, ale miecz."
    Pan Jezus
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.