Skip to content

Z obozu nieumiarkowanie umiarkowanych

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
Ja wię, ich jest Lisicki i Ziemniak i jeszcze pięciu, więc nie zasługują na moją uwagę. Biję się w pierś ale nie mogę się powstrzymać, jak kto potyka się o własną nogę.
Tako rzecze Bursztyn albo Bociek, jakoś ich nie odróżniam.
Bursztyn/Bociek
Jest prosty test na tolerancję w kwestii smoleńskiej. Doświadczyły tego osoby, które dystansują się od dwóch najbardziej wyrazistych postaw: nie odpowiada im ani narracja Macierewicza, ani Laska czy Millera. Ich deklaracja, że nie są przekonane do tezy o wybuchu, przypuszczają, że raczej był to wypadek, ale choćby teoretycznie nie mogą wykluczyć hipotezy o zamachu budzi ciekawe reakcje. Gdy mówią to „ciemnemu ludowi smoleńskiemu” ich pogląd nie wywołuje większych emocji u odbiorcy. Jednak zakomunikowanie tego poglądu ludziom określającym się jako tolerancyjni liberałowie wywołuje prawdziwą furię. Oni nie uznają, żadnych niuansów – albo jesteś za Laskiem i Millerem, albo won do Macierewicza! (...) U owych zwolenników tolerancji za grosz nie da się znaleźć choćby cień empatii. Nie ma nawet czegoś, co konstytuuje człowieka cywilizowanego: spokojne zrozumienie, że ludzie mają prawo do innych poglądów, nawet błędnych.
Ciekawe, czy Bursztyn/Bociek zauważył, że jego sekta "Nic nie wiadomo! Nic nie wiadomo!" jest równie tolerancyjna jak wyznawcy kultu pancernej brzozy z kapłanką Katodiną. Bursztyny i Boćki mianowicie za żadne skarby nie przyjmą do wiadomości, że coś jednak może być wiadomo. Można im ekspertyzy i dowody podsuwać pod nos a oni będą machać rękami i krzyczeć "Macierewicz wariat! Tyle samo wart co Lasek!"
Tekst "U owych zwolenników tolerancji za grosz nie da się znaleźć choćby cień empatii. Nie ma nawet czegoś, co konstytuuje człowieka cywilizowanego: spokojne zrozumienie, że ludzie mają prawo do innych poglądów" do nich pasuje lepiej niż do pancerbrzozowców.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.

Komentarz

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.