Skip to content

Rosja bez szans na Krymie

Tako rzecze Nowa Europa Wschodnia:
http://www.new.org.pl/1696,post.html
' Podkreślana jest także słabość ukraińskich sił zbrojnych, które rzekomo nie w są w żaden sposób zdolne, aby przeciwstawić się Rosji, a jedyne co mogą zrobić to unikać konfrontacji. Rzeczywistość jednak nie w pełni odpowiada tym opiniom.'

Komentarz

• Retoryczne pitanie kto ma kodziki do ukrainskich czolgow. Chyba ze to jeszcze z tych ktore kodzikow nie potrzebowaly, ale wtedy tez lipa.
    Ogolnie to jakbym ruskow nie lubil to bym od nich czolgu nie kupil, zreszta z serwisowaniem samolotu podobnie.
  • Ukrainców gotowych umierać za Ukrainę też jest wielu, w przeciwieństwie do Rosjan gotowych umierać za Putina.
  • Pytanie, czy Ukraińcy są zainteresowani umieraniem za Krym.
    Zresztą, się ostatnio zastanawiałem nad odwietrzną ruskością Krymu.
    Nie wiem, co tam było przed Chanatem czy inną Złotą Ordą, ale bodaj od XII w. do XVIII w. była to ziemia tatarska. Od końca XVIII w. do 1945 r. była ona równie rosyjska jak, powiedzmy, Łódź czy Piotrków podczas zaborów, albo Gruzja, bo ok. 100% ludności to byli Tatarzy. Dopiero po wojnie się za nich Stalin wziął i wymordował. Ale już w 1954 Chruszczówka przekazał tenże Krym Ukrainie.
    A więc - rosyjski był Krym przez 10 lat.
  • rastee
    Ukrainców gotowych umierać za Ukrainę też jest wielu, w przeciwieństwie do Rosjan gotowych umierać za Putina.
    Ale słyszałes, co krzyczeli ci ruscy pod gmachem rady w Symferopolu? Nie krzyczeli 'putin!', skandowali 'rassija!'. Zależy jak im sie tam w głowach poustawia.
    BTW. Bardzo podobała mi sie taktyka majdanowców w czasie tych ostatnich dni, wzywających Rosjan do wychodzenia na ulice i obalenia Putina.
    The author has edited this post (w 04.03.2014)
  • Należy mieć nadzieję, że obecna sytuacja tworzy falę patriotyzmu na całej Ukrainie. Są przesłanki by tak myśleć.
  • balwan.ze.zbrucza
    Nie wiem, co tam było przed Chanatem czy inną Złotą Ordą.
    To jestes nieuk. Najpierw Grecy, potem nie tepi Goci a potem Genua. I wszyscy oni rezydowali tam do czasu wyzwolenia przez niepobiedzima Armie Czerwona za Katarzyny.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Wczoraj MSZ Białorusi opowiedział się za integralnością terytorialną Ukrainy. Były jakieś zastrzeżenia, ale wypowiedziane tak łagodnie, jakbym czytał zapadnika, a nie człowieka Łukaszenki.
    The press service of the Belarusian Foreign Ministry quoted the official as saying: “We would not like Ukraine to go the way of Yugoslavia like it happened in the Balkans in its time. We are interested in seeing Ukraine as a stable independent country with territorial integrity. We don’t like the things going on there these days. I believe it is a tragedy”.
    źródło:
    http://news.belta.by/en/news/politics
  • Zobaczcie dzielnego żołnierza Ukrainy w akcji. Szacun!
    https://www.youtube.com/watch
    Colonel Yuri Mamchur, commander of the Ukrainian garrison at the Belbek air base.
    via
    @
    emkow
  • Krym to jedyny skrawek świata klasycznego który stał się ruski.
  • nicked
    Zobaczcie dzielnego żołnierza Ukrainy w akcji. Szacun!
    https://www.youtube.com/watch
    Colonel Yuri Mamchur, commander of the Ukrainian garrison at the Belbek air base.
    via
    @
    emkow
    Ruskie nie strzelali do sowieckiej flagi !!!
  • Musze powiedzieć, że to je sprytne z tą sowiecka flagą. Spiewali ukrainski hymn, i machali im przed nosem czerwoną gwiazdą.
    W ogóle mam wrazenie, odmienne od niektórych komentarzy pod tym filmikiem, ze Ukraincy wiedza czego chcą.
  • To jest ponoć flaga jednostki. Nie zmienili więc taką mają. Zagrywka niezła.
  • Chyba zrobiło się spokojniej na Krymie
  • Krym już jest Putina. Zachód może w oponki napierdzieć. Geopolityka rządzi się swoimi prawami i po prostu historia zmusza do takich działań a nie innych. Bo to nie jest tak, że Rosja anektując Krym na całym zamieszaniu wygra.  Z jednej strony zachowuje kontrolę nad startegicznym kawałkiem terytorium, ale pojawia się problem z Ukrainą, no i już teraz Zachód nie może ot tak przejść obok. Zamykanie oczu i układanie się Niedźwiedziem nie będzie dalej możliwe. Gdyby było można, to by Putin tej całej awantury na Ukrainie chciał uniknąć. Ale nie dało się. Ostatecznie na tym przegra, ale cóż, musi. Z punktu widzenia Polski stała się rzecz znakomita. Tak to widzę, jako przeżuwacz internetów, a co się dzieje za kulisami to czort wie.
    JORGE>
    The author has edited this post (w 10.03.2014)
  • Biorąc pod uwagę stosunki narodowościowe na Krymie Putin mógł urządzić tam w pełni demokratyczny cyrk: referendum z całą pompą, z obserwatorami OBWE, pełną kontrolą procedur itp. Wygrałby je bez trudu i Krym zostałby np. quasi niepodległym państewkiem, które po jakimś czasie zapragnęłoby przytulić się do łona Matuszki-Rosji. Jednak Putin z rozmysłem pluje Zachodowi w oczy (jest takie rosyjskie, bardzo ważne słowo "naplewat'", ktore znaczy dużo więcej niż proste polskie tłumaczenie "napluć") i swymi małymi oczkami bacznie obserwuje ile plucia Zachód zniesie. Jak zniesie, to "dawaj" - wschodnią Ukrainę, zachodnią Ukrainę, Mołdawię, Pribałtiku, w końcu Polszu. Rosja ma w nosie sankcje itp. duperele. Rosja namyśli się wówczas, gdy ktoś w końcu odbezpieczy pistolet. Gdyby np. lotniskowiec np. CVN-77 plus poważne komponenty VI Floty US Navy podeszły pod Dardanele z zamiarem przejścia na Morze Czarne a marynarka turecka (która jedną ręką kładzie Flotę Czarnomorską WMFR na łopatki) patrolowałaby niedaleko Krymu, wtedy byłaby inna rozmowa.
    Strata Krymu i ewentualnie części Ukrainy może przynieść skromny efekt: Ameryka na chwilę obudzi się ze snu (jak po 1945) i bardziej zainteresuje się Europą i powstrzymywaniem Rosji. Być może przy okazji nowej zimnej wojny nagle "odnajdzie' w swych archiwach ciekawe dokumenty nt. Smoleńska i tak jak było to z Katyniem (wiedzieli a nie powiedzieli, żeby Stalinowi nie bylo przykro) zaczną energicznie dociekać prawdy. Sądzę, ze PDT & Co. liczą sie z tym - stąd ich niebywała aktywnośc w sprawie kryzysu krymsko-ukraińskiego, żeby tylko nie dopuścić  do grubej awantury połączonej z pokazywaniem kwitów.

Wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły.
  • Dziś gdzieś widziałem wykres, na którym pokazywano, że Rosjan na Krymie jest 58 %, druga nacja byli Tatarzy, trochę ponad 20 %. Rferendum więc będzie wygrane. Ale nie można było  wcześniej zrobić, no bo ot tak ? Ludu Krymu, jak Władimir Putin pytam się Was, czy może do Rosji nie chcecie ? A teraz jest zgrabny powód. Najpierw zbrojnie zadbaja o bezpieczeństwo swojego ludu, który może być potencjalnie ciemiężony przez majdanowskich oprawców, a później zrobia referendum, dadza wybór. Gdym wierzył w sprawność putinowych psów, to bym nawet był skłonny powiedzieć, że całkiem całkiem to wyszło.
    JORGE>
  • JORGE
    Dziś gdzieś widziałem wykres, na którym pokazywano, że Rosjan na Krymie jest 58 %, druga nacja byli Tatarzy, trochę ponad 20 %.
    JORGE>
    A ja słyszałam, że te dane są przestarzałe i w ostatnich latach proporcje się zmieniły - ponoć Rosjanie mogą dziś stanowić mniej niż 50 proc., ale jak jest naprawdę, nie mam pojęcia.

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • Ja tam wcale nie jestem pawian, że wszyscy tzw. Rosjanie z Krymu głosowaliby jak jeden za Rosją.
  • w każdym razie ludzie acefalicznego pedofila niszczą Ukraińcom z Krymu dowody osobiste, żeby nie mogli głosować
  • W tomacie, to na dość wiarygodnych portalach była ukradkowa informacja, że Rosja to obecnie cirka 10 Brygad, bo reszta to się na parady nadaje oraz jako cele ćwiczebne. 'Wielka Modernizacja' zakończyłą się solidnym wzbogaceniem i teraz potrzeba, jak w Czeczenii, niewielkiej przegranej (to nie pomyłka) wojny aby wykazać stosowne przyczyny 'spisania ze stanu'. Co jest oczywiście teorią spiskową oszołomów.
  • Brygad? Grubo. Tam od 25 lat trwa nieprzerwanie juma w armii, niektórzy generałowie całe pułki lotnicze przeflancowali na latanie ze sprzedawaną bronią, więc nic nie powinno dziwić.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.