Skip to content

Cicha charyzma

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
Odpowiedzialny patriota Tusk
Jako rzekł Orwell - coś takiego rzec mógł tylko intelektualista, tzw. zwykły człowiek nie może być tak monstrualnie głupi.
Peedzcie mi - jak to jest, że ta kobieta będąc inteligentna, wykształcona i twórcza może być jednocześnie tak przeraźliwie durnym babskiem?

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
«1

Komentarz

• "Nie ma takiej bzdury w którą by nie uwierzyli intelektualiści."
    A tak na poważnie to jest osoba uzależniona od ględzenia jak Zaremba. Tylko gada, gda, gda...
  • Może chodzi o to że jest kobietą właśnie? Kobietą pełną gebą, rozumuje i myśli jak kobieta, wszystko jest w doskonałym porządku dopóki nie zacznie zajmować się sprawami nie-kobiecymi. Historia jej związku z Iredyńskim podpowiada taki trop. Ile można wytrzymać z awanturnikiem, gwałtownikiem, pijakiem, artystą pełną gębą? A wytrzymała długo, i kochała go dalej, nawet jak już razem nie byli.
    The author has edited this post (w 08.03.2014)
  • Przez całe życie kręci się w obszarze swojej wąskiej specjalności i teoretyzuje do upojenia. Jako, że z empatią (czy też inteligencją emocjonalną) u niej krucho, natura ludzka pewnie ją niezbyt interesowała, dlatego zupełnie nie zna się na ludziach. Jej oceny pewnych osób już nie raz nas zdumiewały. Typowy półmózgowiec.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Kiedyś przyznała, że ma uszkodzone neurony lustrzane.

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • Mania
    Przez całe życie kręci się w obszarze swojej wąskiej specjalności i teoretyzuje do upojenia. Jako, że z empatią (czy też inteligencją emocjonalną) u niej krucho, natura ludzka pewnie ją niezbyt interesowała, dlatego zupełnie nie zna się na ludziach. Jej oceny pewnych osób już nie raz nas zdumiewały. Typowy półmózgowiec.
    A ja mam odwrotne wrażenie - byle facet przystojniejszy, to już ma go za nie wiadomo co. Buzek, Poncyliusz, Kowal, teraz Tusk... Po prostu durna baba.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Znalazłam cytat:
    "Kiedy próbowano zdiagnozować przyczyny moich zaników wzroku, zrobiono mi kompletną tomografię komputerową mózgu. Okazało się, że mam poważnie uszkodzony płat czołowy, gdzie znajdują się tak zwane neurony lustrzane, odpowiedzialne za empatię, zdolność naśladowania i rozumienia innych, szczególnie ich emocji. To może być wynik tamtego wypadku w Anglii, kiedy pędziłam na spotkanie z moim mechanikiem. Naprawdę miałam wtedy bardzo głęboki uraz czaszki. Ale jest też inna teoria. Nieraz organizm poddany bardzo długo bardzo silnym stresom wyzwala enzymy, które także doprowadzają do zwapnienia całych obszarów neuronów lustrzanych. Efekt jest taki sam, jak po mechanicznym uszkodzeniu mózgu. W każdym razie ja naprawdę nie przeżywam silnych emocji. I nie rozumiem takich emocji u innych. Właśnie neurony lustrzane ułatwiają ludziom spełnianie oczekiwań innych, wtłaczanie się i wpasowywanie w gotowe społeczne formy. Ja tego nie mam. Zawsze musiałam sobie wyobrażać emocje innych, żeby móc się z nimi skomunikować. A nie zawsze można sobie wyobrazić, co kto inny naprawdę odczuwa. Często popełnia się błędy".

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • Chciałam napisać ze to pytanie do psychiatry. Chociaz nie wypada tak o drugim nieznanym w sumie człowieku.
    Bardzo szczerze o sobie mówiła w ksiązce -wywiadzie dla michalskiego. Także o zupełnie niezrozumiałym (bez analizy psychiatryczej, wg mnie) związku z Iredynskim. Sama mówi o sobie, że jt pozbawiona emocji, a mnie sie zawsze wydawała osoba reagująca pod wpływem emocji własnie. To o tusku to własnie nowe emocja p. Staniszkis.
  • Brak emocji u cioci Jadzi to taka sama prawda jak "cicha charyzma" Buzka czy patriotyzm i odpowiedzialność Donka. Jest dokładnie odwrotnie - baba jest inteligentna i wykształcona ale jak jakiś facet jej się spodoba, to mózg idzie się bujać.
    A do jej autodiagnoz bym się za bardzo nie przywiązywał, bo to taka sama bujda jak wszystko inne.

• los
    jak jakiś facet jej się spodoba, to mózg idzie się bujać.
    Haha, zdrowe podejscie do tematu. Tylko duprawdy w/w Kowal nie pasuje mnie do schematu.
  • Dlaczego? Kurdupel ale inteligentny, wygadany i z tzw. szarmem. Kobita nie jest banalną osobą więc gustuje w facetach mniej schematycznych niz pewien miłośnik zegarków z twarzy podobny podobno do stopy.

• ... jak potłuczona. Przykre. Pewnie jej się wydaje, że jest obiektywna. Bo chyba niemożliwe, żeby się jej ten wybałuch podobał. Czym by ją urzekł, no czym?! Jednak wiązała się z innymi mężczyznami, nie żądnymi władzy kopaczami piłki.
  • przemk0
    Może chodzi o to że jest kobietą właśnie? Kobietą pełną gebą, rozumuje i myśli jak kobieta, wszystko jest w doskonałym porządku dopóki nie zacznie zajmować się sprawami nie-kobiecymi. Historia jej związku z Iredyńskim podpowiada taki trop. Ile można wytrzymać z awanturnikiem, gwałtownikiem, pijakiem, artystą pełną gębą? A wytrzymała długo, i kochała go dalej, nawet jak już razem nie byli.
    A co z Ciebie taki znawca kobiet się zrobił, a? To tak na okoliczność 8 marca?
    :D
  • Ciocia Jadzia mnie denerwuje od dawna. Kobieta miewa ciekawe123 przemyślenia o procesach społecznych ale zamiast to robić co umie uwielbia plotkować o biężączkę. I co wypali jaką rewelację, to człowiekowi kolejna plomba wypada z zęba. Więc próbuję w tym znaleźć jakiś porzadek.
    The author has edited this post (w 08.03.2014)

• mmaria
    A co z Ciebie taki znawca kobiet się zrobił, a? To tak na okoliczność 8 marca?
    :D
    Nałki przedmałżeńskie popieram, tj. pobieram, będzie z pół roku jak się faszeruję wykładami o kobiecości i męskości ks. Dziewieckiego, Pulikowskiego, Półtawskiej i paru innych. Kobieta ma potrzebę gadania czyli - wyrażania emocji. Los dobrze mówi - Ciocia Jadzia komunikuje swoje emocje. Bardzo dobrze ale czy dla politologa?
    ;)
  • przemk0
    Nałki przedmałżeńskie popieram, tj. pobieram,
    I to jest baaaaardzo dobra wiadomość!!! Gratuluję na zaś!
  • Na razie pobieram jest w trybie eksternistycznym, ale te prawdziwe też za nie tak długo.
    :)
  • los
    Mania
    :
    Przez całe życie kręci się w obszarze swojej wąskiej specjalności i teoretyzuje do upojenia. Jako, że z empatią (czy też inteligencją emocjonalną) u niej krucho, natura ludzka pewnie ją niezbyt interesowała, dlatego zupełnie nie zna się na ludziach. Jej oceny pewnych osób już nie raz nas zdumiewały. Typowy półmózgowiec.
    A ja mam odwrotne wrażenie - byle facet przystojniejszy, to już ma go za nie wiadomo co. Buzek, Poncyliusz, Kowal, teraz Tusk... Po prostu durna baba.
    Czemu odwrotne? Jeśli przystojność jest dla niej tak ważna, to coś z nią nie tak. Uroda może imponować dziewczynkom z podstawówki, ale nie kobietom.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Gratulacje.
    A wracając do tematu: pani Jadwiga może być łatwo wytłumaczoną - D.Tusk potrafi trafić słowami w nastrój ludzi, uwieść. Pamiętam jego przemówienie z pl. J.Piłsudskiego podczas uroczystości żałobnych po Smoleńsku. Jak na nasze warunki, to była mowa premiera polskiego rządu, a nie partyjnego kacyka.
    Natomiast pani prof. Staniszkis nijak rozgrzeszyć nie mogę. Pani prof. winna pamiętać, co się wydarzyło później (jak również jakie (nie)były skutki tyrad D.Tuska). Niestety wygląda na to, że rybki akwariowe mają dłuższą pamięć od pani profesor.
  • Emocje nie mają pamięci, dlatego są zwierzęce. Człowiek polega na tym, że żyje w czasie - ma przeszłośc i przyszłość, zwierzęta mają tylko teraźniejszość.

• Przypuszczam, że prof. Pawłow popolemizowałby nieco z tym zdaniem.
  • yanusson
    Przypuszczam, że prof. Pawłow popolemizowałby nieco z tym zdaniem.
    Odruchy, to nie emocje.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."

• AnnaE
    yanusson
    :
    Przypuszczam, że prof. Pawłow popolemizowałby nieco z tym zdaniem.
    Odruchy, to nie emocje.
    Koleżanka zgadza się z tezą, że "zwierzęta mają tylko teraźniejszość"?
  • Nie. W jaki sposób można wytłumaczyć pamięć u zwierząt? Jakoś pamiętają, bo pamiętają przecież. A pamięta się przeszłość.

*

*

• Nie wiem jak jest u wszystkich zwierząt, ale psy mają doskonałą pamięć.

• Pamięć nie wyklucza życia w teraźniejszości. Ludzie też mają pamięć a wielu rezygnuje z daru życia w czasie.

• "
    Prof. Staniszkis o zmianie retoryki Tuska: Wziął na siebie odpowiedzialność, wydobył z siebie coś, o co go nie podejrzewaliśmy.
    "
    Ale ja się z nią w tym zgadzam!
    Pytanie tylko co to oznacza? Ostatnia aktywność Słońca Peru przypomina mi zachowanie śmiertelnie rannego, lub chorego. W takiej sytuacji na kilka chwil przed agonią zdaża się, że ludzie wykazują nienaturalną siłę i aktywność. Fizycznego zejścia mu nie życzę (choć kto wie, co tam kombinują na Kremlu...), ale społecznego, czy politycznego owszem:-)
  • ferb
    przypomina mi zachowanie śmiertelnie rannego, lub chorego
    Raczej sprytnego, widzi, że tą retoryką zdobywa kilka punktów więc sobie gada i gada, nic to nie kosztuje  -  "To w końcu  Polska – kraj ludzi spolegliwych i wypalających się emocjonalnie w starannie wyreżyserowanych akcjach medialno-propagandowych" ( zdanie ostatnie pożyczyłem
    http://hekatonchejres.salon24.pl/569950,miszcz-slizgu-i-inne-peryferalia
    )
  • yanusson
    Tak właśnie jest, nie mają świadomości życia w czasie, ich życie to ciąg teraźniejszości. To dlatego zwierząt nie da rady torturować psychicznie, one nie zdają sobie sprawy że ból który trwa w tej chwili będzie też trwał w następnej. Innymi słowy zwierzęte nie cierpią, bo cierpienie jest bólem rozciągniętym w czasie, tylko odczuwają ból.
  • przemk0
    yanusson
    :
    Tak właśnie jest, nie mają świadomości życia w czasie, ich życie to ciąg teraźniejszości. To dlatego zwierząt nie da rady torturować psychicznie, one nie zdają sobie sprawy że ból który trwa w tej chwili będzie też trwał w następnej. Innymi słowy zwierzęte nie cierpią, bo cierpienie jest bólem rozciągniętym w czasie, tylko odczuwają ból.
    A tęsknota za Panem rozciągnięta w czasie, to ból czy cierpienie?

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.