Mamy Madzi mało
http://prawo.rp.pl/artykul/757715,1084545-Proces-Rity-Gorgonowej-zostanie-wznowiony-.html
Córka i wnuczka Rity Gorgonowej – guwernantki, skazanej w najgłośniejszym procesie II Rzeczpospolitej – zapowiedziały próbę wznowienia procesu i rewizji wyroku – poinformował „Newsweek”.
Ritę Gorgonową, a właściwie Emilię Małgorzatę Gorgon oskarżono o zamordowanie Elżbiety Zaremby, córki lwowskiego architekta Henryka Zaremby, któremu prowadziła dom.
Nie mogą sobie dvd pyknąć? Dobry film, być może najlepszy dramat sądowy nie po angielsku.
Córka i wnuczka Rity Gorgonowej – guwernantki, skazanej w najgłośniejszym procesie II Rzeczpospolitej – zapowiedziały próbę wznowienia procesu i rewizji wyroku – poinformował „Newsweek”.
Ritę Gorgonową, a właściwie Emilię Małgorzatę Gorgon oskarżono o zamordowanie Elżbiety Zaremby, córki lwowskiego architekta Henryka Zaremby, któremu prowadziła dom.
Nie mogą sobie dvd pyknąć? Dobry film, być może najlepszy dramat sądowy nie po angielsku.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
Kiedyś pisałam referat nt. kampanii prasowej na przykładzie procesu Gorgonowej i musiałam czytać przedwojenne relacje, zamieszczane m.in. w "Tajnym Detektywie".
"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
Pytam mimo wszystko poważnie
Ślęczałam w bibliotece nad tymi starymi czasopismami i przyznaję, że bardziej mnie interesowały zamieszczane w nich reklamy i inne ciekawostki, a sama sprawa Gorgonowej raczej nużyła. Podobnie jak dzisiejsza kampania z mamą Madzi.
"Stęskniony do życia rodzinnego, dobry chłopczyk, lat 26, urzędn. instytucyi handl., pragnie dać wyrozumiałej, uczciwej niewieście, pedantce do lat 24, szatynce lub brunetce, zupełne zadowolenie życia, jednak dla wspólnego dobra, prosi o pożyczenie na rok 1.000 dolarów, ostatecznie 500 dolarów."
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Zresztą przykład byłby taki sobie, bo w chwili czynu nie obowiązywał jeszcze kodeks karny polski, a austriacki.
The author has edited this post (w 07.03.2014)