Skip to content

O wyzszosci Unii Europejskiej nad Rosja

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
Hiszpanie zsylali na Wyspy Kanaryjskie.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.

Komentarz

• Anglicy do Australii.
    My - na Ukrainę.
  • balwan.ze.zbrucza
    Anglicy do Australii.
    My - na Ukrainę.
    A ta Australia to był (i poza miejscami już ucywilizowanymi nadal jest) horror po mojemu. Chyba 90% fauny grozi śmiercio lub kalectwem, klimat - horror - jak nie umrzesz z pragnienia w czasie suszy, to się utopisz w powodzi, a jak ci się cudem uda przeżyć jedno i drugie, to już niechybnie sfajczysz się na skutek pożaru buszu...
    Fatus pewnikiem sprostuje moje wizje, ale karne obozy w Australii chyba jednak były porównywalne z łagrami syberyjskimi (to już piszę serio).
  • Nam na studiach pewien wykładowca mówił, że austriackie więzienia były naprawdę ciężkie i poziom śmiertelności w nich był wyższy niż na Syberii.
  • austriackie czy australijskie?
    :)
    Przeczytałam wiele książek o łagrach sowieckich i tylko kilka o "zdobywaniu" Australii. Nie do porównywania tak naprawdę, bo koszmar spotykał ludzi i na Syberii i w Australii.
  • Austriackie, wiem co piszę. :P  Były trzy rodzaje: więzienie, ciężkie więzienie i najcięższe więzienie. W tym ostatnim było się przykutym łańcuchem do ściany.  Chyba najbardziej znanym był Spielberg w Brnie. Wspomina o nim ksiądz Robak w "Panu Tadeuszu", opowiadając o tym, na co się narażał, żeby zadośćuczynić za swoją zbrodnię.
    Skoro zaś rozmawiamy w tym wątku o zsyłaniu, to Francja zsyłała więźniów do Gujany Francuskiej, która też ma okropny klimat. Nawiasem mówiąc, abstrahując od tematu - to jedyny lądowy kraj, którego ominęła dekolonizacja! Poza nim zostały tylko jakieś wysepki i małe archipelagi, nawet Belize i Dżibuti uzyskały w końcu niepodległość.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.