Skip to content

Gdzie jest ciężki sprzęt do odśnieżania?

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Kolejne dziwne milczenie? Pamiętam, że kiedyś były cięższe zimy ale nie odcinało ludzi na 2 tygodnie od świata.

Komentarz

• Pytanie nie na miejscu. Nie słyszałeś wojewody lubelskiej? jak wieje to zawiewa.
    Czy trzeba jeszcze co dodawać?
    Jak leje to wylewa, jak mrozi to jest zmrożone, jak wieje to zawiewa. Sorry, taki klimat, taki rząd, tacy wyborcy.
  • lokomotiv
    Ciężki sprzęt jest w Większych Ośrodkach, podobnie jak wszyatkie inne zasoby. A prowincja się rozpada.
    Taka polityka.
  • rastee
    lokomotiv
    Ciężki sprzęt jest w Większych Ośrodkach, podobnie jak wszyatkie inne zasoby. A prowincja się rozpada.
    Taka polityka.
    No jasne
    ;)
    pługi wirnikowe w miastach
    :D
    tu jest coś znacznie ciekawszego w tle.
  • Moim zdaniem żadnego ciężkiego sprzętu już nie ma. Sprawa jest wielowątkowa, pokradli, sprzedali czy nie kupili. Najpierw trzeba by rozkminić w czyjej gestii taki sprzęt był i co teraz się w temacie dzieje. Kiedys do Stara przyczepić pług to była chwila roboty. Do Volvo FL nie doczepisz bo nie ma do czego, nie ma już uniwersalnych pojazdów - są wąskospecjalizowane (drogie) albo szerokospecjalizowane uniwersalne (jeszcze droższe). Pługi wirnikowe to chyba w ogóle zniknęły, ostatnio w telewizji pokazywali jeden i nawet z kierowcą rozmawiali to z tego co zdążyłem zanotować była to jakaś ruska wojskowa ciężarówka z lat 60/70. Na S8 jak padał śnieg to widziałem jeżdżące dwójkami zwyczajne pługo-piaskarki, a jak potem nawiało tragicznie (na tych bocznych drogach wzgłuż S8) to budowlane pojazdy odgarniały. U nas na wsi też w tym roku odśnieżanie robi piaskarka, na początku było nieźle bo nawet sypała piachem. Kiedy śniegu zaczęło nawiewać to już nie dawała rady wjechać i wtedy ratunkiem może być tylko duży ciągnik z pługiem - taki odśnieżał w latach poprzednich, przelatywał przez wieś z prędkością ok. 50 km z wielkim pługiem i napędem na cztery koła z grubym bieżnikiem. Piaskarka to zwykła ciężarówka na zwykłych oponach bez 4x4, to pojazd do miasta albo do przelatywania regularnie żeby za dużo nie zdązyło napadać.
    A co sugerujesz MS?
    The author has edited this post (w 05.02.2014)
  • ms.wygnaniec
    rastee
    :
    lokomotiv
    Taka polityka.
    No jasne
    ;)
    pługi wirnikowe w miastach
    tu jest coś znacznie ciekawszego w tle.
    Pługi nie, ale zasoby. Infrastruktura poza obszarami głównych metropolii jest w coraz gorszym stanie.
    Także ludzie się przenoszą do miasta bo jest jeszcze szansa na jakąś pracę. Mieszkam na przedmieściach Gdańska i z pośród moich sąsiadów niewielu się tu urodziło. Głównie pochodzą zrejonów wiejskich pomorskiego i sąsiednich województw.
    ale to troche bokotematycznie
  • Kilka dni temu zawędrowałem na stronę tvn24 i był tam njus

Pług napędzany silnikiem z czołgu. Radziecki ził walczy ze śniegiem

Specjalnie dla Was musiałem to wyszukać i proszę, jest już i drugi materiał!

Pogromca śniegu z silnikiem radzieckiego czołgu. "To są sprzęty niezawodne"

Także więc ciężki sprzęt jest. Na stronach tvn24.
  • wystarczy wzdłuż dróg ustawiać płotki, wtedy nie zawiewa
  • lupus71
    wystarczy wzdłuż dróg ustawiać płotki, wtedy nie zawiewa
    Płotki i siatki
    :)
    W moim regionie swego czasu znaleziono je u hodowców kur. Pokradli...

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • lupus71
    wystarczy wzdłuż dróg ustawiać płotki, wtedy nie zawiewa
    własnie o tym pomyślałam jak pokazywali zdjęcia z Lubelszczyzny. Ani płotków, ani drzew i krzewów - pustynia.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • U nasz na S8 nie wszedzie ale poustawiali, no i oczywiście pomogło. Mają teraz takie wypas siatki z nadrukowanymi hasłami reklamowymi GDDKiA. Żeby jeszcze nie wieszali ich do góry nogami to w ogóle byłby wypas.
  • przemk0
    A co sugerujesz MS?
    Jeszcze nie wiem, ale tu coś cuchnie. Wystarczy ćwiczenie z wyobraźni, śnieg na obszarze całego kraju pada ze stosowną intensywnością przez 3-4 dni?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.