Skip to content

Podatki w górę dochody w dół

edytowano March 2015 w Forum ogólne
papierosy
Po 11 miesiącach ubiegłego roku dochody z papierosów były o 1,9 proc., czyli 327 mln zł niższe niż rok wcześniej i sięgnęły prawie 16,8 mld zł, chociaż wg rządowych planów miały być wyższe
.
źródło za wp.pl
oraz
alkohol
Zapowiadana katastrofa na rynku wódki staje się faktem. Po 1 stycznia jej produkcja gwałtownie spadła, bo magazyny dystrybutorów są pełne.(..)
Również na ten rok rząd założył wzrost wpływów z akcyzy. Jednak już na początku roku plany te wydają się mało realne. - W pierwszym kwartale 2014 r. wpływy z akcyzy od wyrobów spirytusowych mogą być sześć, siedem razy niższe niż przed rokiem - ocenia Grzegorz Ślak, prezes Akwawitu.
Też za WP.
Nu ale kogo takie niestotne sprawy jak podatki interesują.

Komentarz

• Na wgospodarce.pl stoi, że dochody z vat pi podwyżce też znacznie poniżej planu
  • A dlaczego tak jest ?
    JORGE>
  • JORGE
    A dlaczego tak jest ?
    JORGE>
    w 2013 r ponad 500000 Polaków wyemigrowało, o ponad 12% więcej niż 2011 r. firm zgłosiło upadłość, bezrobocie wzrosło do ponad 14% (z czego połowa dotyczy ludzi w wieku do 35 lat) - to chyba sporo tłumaczy.
  • mmaria
    [quote="JORGE"]
    w 2013 r ponad 500000 Polaków wyemigrowało, o ponad 12% więcej niż 2011 r. firm zgłosiło upadłość, bezrobocie wzrosło do ponad 14% (z czego połowa dotyczy ludzi w wieku do 35 lat) - to chyba sporo tłumaczy.
    Czyli niezależnie, czy VAT by miał  głowną stawkę 15,22,23 czy 40 %, to by wpływy z tego podatku i tak spadły i tak ?
    JORGE>
  • Tak. Już wcześniej ktoś mądry to przewidywał. Ale nie pomnę kto (Mech?). Że te wszystkie manewry wokół podatków psu na budę się zdadzą, bo problemy zupełnie gdzie indziej leżą.
    The author has edited this post (w 14.02.2014)
  • alcorro
    Drenaż OFE, potem Lasy. A co potem?
    Jeszcze miedź, nie wiem co z łupkami. Potem wygrane (przy pomocy ruskich serwerów albo i bez) wybory i plan wykonany.
  • A wiecie, że my jesteśmy teraz narodem, który ma najwięcej kibiców sportowych na świecie ? Gdzie się nasi piłkarze, siatkarze, lekkoatleci itp. nie ruszą, tam zawsze pojawią się polscy kibice. Nawet na mało ważnych meczach czy zawodach. W nawet najbardziej w egzotycznych miejscach. Są zawsze. Jest nas pełno wszędzie. Bo i żyjemy/mieszkamy wszędzie. Taka ciekawosteczka, może w tym szaleństwie jest metoda ?
    JORGE>
  • Jorge, jakoś mnie to nie pociesza. Uzasadnienie na obrazku.
  • Taa Polacy cyganami Europy. A w Usa już słyszałem o Polakach " white niger"
  • mmaria
    Tak. Już wcześniej ktoś mądry to przewidywał. Ale nie pomnę kto (Mech?). Że te wszystkie manewry wokół podatków psu na budę się zdadzą, bo problemy zupełnie gdzie indziej leżą.
    A po co im wygrywać wybory. Niedługo nie będzie już nic do ukradnięcia.
    Gdyby mieli gdzie uciec to by uciekli.
  • rastee
    [quote="mmaria"]
    To nie takie proste. Wygrywać wybory muszą, bo jak oni nie wygrają to zrobi to kto inny. A niezależnie kto sprawuje władzę to tę władzę ma. I może ją wykorzytsać przeciwko nim. Wbrew utartym opiniom aparat państwowy, ten niższego szczebla, będzie służył wszystko jedno komu. I na zlecenie nowych panów wykończy starych. Znaczy, w Polsce, nie wykończy (mamy przykład 2005-2007), ale może zadać tak silny cios, że lepiej jednak wybory wygrywać. Szczególnie ekipa Ryżego Chuja, ma tyle za uszami i robi to tak na rympał, że nie da się uciec.
    A tak na marginesie, nie wszyscy poważnie traktują pewien ruch w polskiej polityce. Otóż, dawni funkcjonariusze WSI, przy udziale prezydenta Bronka budują w Polsce nową konserwatywną jakość. Nawet media oddolnie tworzą, mamy u nas nowe regionalne radio katolickie. Nie mam żadnych wątpliwości, od pół roku słucham je w samochodzie. Towarzysze z WSI. Taką strategię przyjęli. Trochę chłopaczków poniosło, to nie może się udać.
    JORGE>
  • rastee
    Taa Polacy cyganami Europy. A w Usa już słyszałem o Polakach " white niger"
    Wiesz kolego, historia nie jedne figle sprawiała. Taki mały przykład, mój kolega, naturalnie sformatowany dzieciak komuchów, do tego matka Żydówka, musiał wyjechać do Londynu. Siedzi tam już z 11 lat. Kaczorów nienawidzi, na miejscu miał Polskę i pewne symbole totalnie w dupie. A tam ? Na każde święto narodowe wywiesza polską flagę na domu i generalnie pokazuje skąd jest. Motywacja jest przedziwna, bo "on tych wszystkich chuji" nienawidzi, Angoli, ciapatych, Murzynów, no wszystkich. I jego protestem jest utożsamianie się z Polskością. Żeby była jasność, durne to w sumie, ale bardzo ciekawy jestem dokąd do zaprowadzi. Dużo piszemy tu o fatalnej kondycji i moralnej i mentalnej Polaków na emigrajcji, tej nowej emigracji. Ale pamiętajmy, że to może być do czasu.
    JORGE>
    The author has edited this post (w 14.02.2014)
  • JORGE
    rastee
    :
    Taa Polacy cyganami Europy. A w Usa już słyszałem o Polakach " white niger"
    Wiesz kolego, historia nie jedne figle sprawiała. Taki mały przykład, mój kolega, naturalnie sformatowany dzieciak komuchów, do tego matka Żydówka, musiał wyjechać do Londynu. Siedzi tam już z 11 lat. Kaczorów nienawidzi, na miejscu miał Polskę i pewne symbole totalnie w dupie. A tam ? Na każde święto narodowe wywiesza polską flagę na domu i generalnie pokazuje skąd jest. Motywacja jest przedziwna, bo "on tych wszystkich chuji" nienawidzi, Angoli, ciapatych, Murzynów, no wszystkich. I jego protestem jest utożsamianie się z Polskością. Żeby była jasność, durne to w sumie, ale bardzo ciekawy jestem dokąd do zaprowadzi. Dużo piszemy tu o fatalnej kondycji i moralnej i mentalnej Polaków na emigrajcji, tej nowej emigracji. Ale pamiętajmy, że to może być do czasu.
    JORGE>
    Obawiam się jednak, że  jego dzieci będą Polangami a wnuki Anglikami. Polacy się asymilują.
  • JORGE
    rastee
    :
    [quote="mmaria"]
    To nie takie proste. Wygrywać wybory muszą, bo jak oni nie wygrają to zrobi to kto inny. A niezależnie kto sprawuje władzę to tę władzę ma. I może ją wykorzytsać przeciwko nim. Wbrew utartym opiniom aparat państwowy, ten niższego szczebla, będzie służył wszystko jedno komu. I na zlecenie nowych panów wykończy starych. Znaczy, w Polsce, nie wykończy (mamy przykład 2005-2007), ale może zadać tak silny cios, że lepiej jednak wybory wygrywać. Szczególnie ekipa Ryżego Chuja, ma tyle za uszami i robi to tak na rympał, że nie da się uciec.
    A tak na marginesie, nie wszyscy poważnie traktują pewien ruch w polskiej polityce. Otóż, dawni funkcjonariusze WSI, przy udziale prezydenta Bronka budują w Polsce nową konserwatywną jakość. Nawet media oddolnie tworzą, mamy u nas nowe regionalne radio katolickie. Nie mam żadnych wątpliwości, od pół roku słucham je w samochodzie. Towarzysze z WSI. Taką strategię przyjęli. Trochę chłopaczków poniosło, to nie może się udać.
    JORGE>
    Niby tak, ale Oni gdyby trochę pomyśleli zmibiliby postępowanie. Jeżeli ukradli Polskę to niech o nią dbają, bo obudzą się na pustyni. Już ci komuniści byli rozsądniejsi.
  • The author has deleted this post (w 16.02.2014)
  • The author has deleted this post (w 16.02.2014)
  • rastee
    Zdublowało. Jak się usuwa wpisy?
    Kliknij na "edytuj" (ołówek) i wyczyść cały wpis. Co prawda nie zniknie zupełnie tylko pojawi się napis, że został przez autora usunięty, ale dobre i to
    :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.