Skip to content

Komentarz

• Tutaj trzeba wejść i kliknąć "skanuj"
    http://cert.orange.pl/modemscan/
  • adam 2014.02.04 09:47 |
    #
    |
    Reply
    witam,
    co do dziurawego routera tp linka:
    -skaner orange pokazywał mi że mój router jest dostępny z internetu, czyli ogólnie jest podatny na ataki
    -na stronie tp linka
    http://www.tp-link.com.pl/article/
    jest opis jak wyłączyć zdalne zarządzenie routerem przez WAN
    -zrobiłem u siebie wszystko według tych instrukcji
    -teraz skaner orange pokazuje ze jestem bezpieczny, nie ma dostępu z sieci WAN
    Czy takie działanie wystarczy?
    minus1 2014.02.04 14:18 |
    #
    |
    wystarczy, że zmienisz port z 8080 na inny i ten lipny skaner też pokaże, że jesteś bezpieczny, co wcale nie musi polegać na prawdzie
    ------------------
    Nie wiem jak to jest z tym skanerem, ale dobrze tez wejsc na strone odp. dla uzywanego routera i wyłaczyć (jesli jest włączone) zarzadzanie przez WAN
    The author has edited this post (w 06.02.2014)
  • A to zawsze warto. Dziwne że taka opcja w ogóle jest, jeszcze dziwniejsze że domyślnie włączona. Przeważnie zarządzać routerem można wyłącznie lokalnie i wyłącznie przez kabel, nie po wi-fi, a tu taki kfiatek.
  • + oczywiscie
    sprawdzić jakie są DNSy
    , może juz ktoś majstrował przy nich.
    -------
    Krzysiek 2014.02.05 23:25 |
    #
    |
    Reply
    Mam dwa pytania:
    1. Czy jeśli skaner Orange twierdzi, że mój panel administracyjny jest niedostępny z netu, to jestem bezpieczny?
    2. Czy jeśli Orange nie wyłączyło mi internetu, to znaczy, że jestem bezpieczny?
    maciej 2014.02.06 10:47 |
    #
    |
    nie, mi skaner pokazał, że wszystko jest w porządku.
    Wszedłem jednak na router a tam ustawione trefne DNS! Porażka na całego.
  • przemk0
    /.../Dziwne że taka opcja w ogóle jest /.../
    Nie miał Kolega do czynienia z zarządzaniem siecią urządzeń w lokalizacjach odległych o wiele kilometrów?
    /.../ jeszcze dziwniejsze że domyślnie włączona./.../
    To prawda, ale to opcja dla wdrożeniowców ze sklerozą
    ;)
  • Jasne, ale to są domowe routery wstępnie już skonfigurowane, trzeba tylko do prądu wetknąć, czym tu zarządzać? Kto potrzebuje ten wie jak to zrobić. Półtora roku temu dostałem od Orange Sagem 2704 i tam nie ma zdalnego zarządzania.
  • Jeśli chodzi o routery "tepsiane", czyli dostarczane razem z usługa typu neostrada, to warto pamiętać, że często operator ma na nich skonfigurowane różne swoje usługi (np. telewizję) i choćby dlatego administrować zdalnie takim urzadzeniem chciałby.
    Co nie zmienia faktu, że warto o tym uprzedzić swoich abonentów, a dodatkowo pilnować własnej sieci przed intruzami z zewnątrz.
  • Ale to chyba nie do tego celu służy, przecież user może sobie to wyłączyć albo coś. Muszą stosować jakieś inne chwyty do automatyzacji takich zadań, siakiś wymuszony update firmware albo coś - chyba że chodzi o support na żywo, to wtedy rozumiem. A mój Sagem ma wbudowanego klienta TR-069 na przykład.
  • przemk0
    /.../  chyba że chodzi o support na żywo, to wtedy rozumiem.
    O takim przypadku myślałem.
    A mój Sagem ma wbudowanego klienta TR-069 na przykład.
    Jak to się mówi: albo wygodnie, albo bezpiecznie
    ;)
  • Hehe, ale wyłączony był! A miałem niezły ubaw, dopiero za trzecim razem dotarło do mnie co to jest i że kopiuje sobie hasło admina które ustawiam.
    ;)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.