Skip to content

Szmulko, jesli juz pisujesz na forum...

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
...to dlaczego w miejscu sobie wrogim a nie przyjaznym?

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.

Komentarz

• Szmulka wg mnie będzie się udzielać tylko akurat w tych dwóch wątkach i sobie dalej z Rebelyi pójdzie. I nie będzie jej nigdzie.
    JORGE>
  • :(

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Szmulka to kobieta niezwykła. I chodzi zawsze własnymi drogami.
  • W tej konkretnej sprawie, słusznie uczyniła tłumacząc pewne podstawowe kwestie - na tamtym forum.  Wygląda na to jak by rzucała grochem o ścianę, jednak wierzę, że choć cokolwiek dotrze do niektórych głów i serc.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Serdecznie pozdrawiam kolege Brzosta.
  • @ Nurni - Wzajemnie
    :)
  • JORGE
    I nie będzie jej nigdzie.
    Jak ma coś do powiedzenia to pisze to na facebooku.
  • przemk0
    JORGE
    :
    I nie będzie jej nigdzie.
    Jak ma coś do powiedzenia to pisze to na facebooku.
    Tutaj dziwię się naszej Koleżance, której wpisy od zawsze cenię bardzo wysoko.
    Porzucenie forów (choćby tylko deklareatywnie) prawicowych i chrześcijańskich na rzecz ...pejsbuka?
    Litości...
    The author has edited this post (w 05.02.2014)
  • Ależ dlaczego, wiele osób traktuje facebooka jak bloga którego czytać może wyłącznie wyselekcjonowana grupa ludzi (znajomi), jest gwarancja poziomu ewentualnej dyskusji.
  • Z tego co zauważyłem i wyczytałem w obecnych tekstach na Rebelce, Szmulka ma do siebie pretensje, że dała się wciągnąć w forumowo-internetowe traktowanie ludzi. Uważa, że już od samego początku, nie można bylo pozwolić na specyficzne poczucie humoru, szyderę czy dośc ostre osądy wobec nawet największych oponentów politycznych czy światopoglądowych. I tak to poszło, aż zawęziło się sytuacj kiedy sami siebie siepiemy. I uważa, że to jest generalnie nawet nie wina samych ludzi, a po prostu, specyfiki internetu. Na Rebelce, mam wrażenie, że jest po to, żeby coś od siebie przekazać, ostrzec, wytłumaczyć. Dlaczego nie tu ? Jest parę możliwości, albo uważa, że tutaj nie przeginamy, główny problem i oś sporu jest na Rebelce. Albo, wzorem consumera, nie zdzierży, że tak jaskrawo oceniamy naszych rodaków. W każdym razie zapowidziała, że prawodpodbnie sobie zupełnie odpuści i fora i fejsa.
    JORGE>
    The author has edited this post (w 04.02.2014)
  • A ja tak generalnie już odcinam się od forów, sama formuła forum i dyskusji publicznej okazała się dla mnie bardzo, bardzo szkodliwa, wyzwoliła we mnie wiele złych cech, które wcześniej jakoś kontrolowałam. Nie każdy ma predyspozycje do publicznej pisaniny. A jakiś czas temu, jeszcze na IVrp, zauważyłam, że pojawiło się u mnie coś na kształt nienawiści. Nawet wątek jakiś o tym założyłam. To był dla mnie ważny sygnał, alarm, że idę w złą stronę. Nienawiść jest czymś strasznie wyniszczającym, kiedy pojawia się, trzeba koniecznie usiąść i znaleźć przyczynę, i zniszczyć ją, zanim nienawiść zniszczy nas.
    Tam, a nie tu, bo tam trafiłam szukając informacji jak pomóc Korniemu, bo tam jest Notto, a kto jak nie ona może coś wiedzieć. I wpadł mi w oczy wątek Nizama. I napisałam o tym, co mnie dręczy od dłuższego czasu, o tym jak drastycznie spada poziom debaty publicznej. Niezmiennie trwam w podziwie dla ludzi Solidarności i ich sposobu debaty z komunistami; dziś, w czasach internetu, to już sposób anachroniczny, ale dla mnie wciąż - jedyny słuszny i jedyny godny podziwu.
    Aktualnie jestem na odpoczynku od fejsbuka, po powrocie przetrzebię kolejną porcję znajomych zbyt agresywnie debatujacych. Fb jest fajny, naprawdę, daje możliwość jedynego sensownego plonka, jaki istnieje, tj. obustronnego. I daje gwarancję, że poza cukierbergową ekipą czyta mnie tylko ten, kogo sama wybiorę. Jedna-dwie szydery, jeden adpersonam, jedna arogancja czy chamstwo - blokuję człowieka i nie nakręcam się w agresji.
    Zaglądam tu od czasu do czasu, czytam co piszecie, Wasze refleksje bardzo mnie inspirują. Dziękuję Wam za to serdecznie.
  • Wpadaj częściej Szmulko! Dobrze Cię widzieć.

"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
  • Dziękuję Brzoście za Twoje przemiłe słowa.
  • Ombretto, zaglądam regularnie
    milcząco, ale czytam
  • szkoda, że milcząco
    :(

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Uwierz Maniu, że lepiej dla wszystkich
  • Onienienie.  Z tym zgodzić się (wyjątkowo!) nie mogę.  Twoje uwagi są zawsze bardzo cenne i lepiej dla wszystkich byłoby, gdybyś się częściej udzielała na tut. forumku!

"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
  • Cześć Szmulko!
  • szmulka
    Uwierz Maniu, że lepiej dla wszystkich
    Onienienie. Pisuj.
    A poza tym - dziękuję.

• Tak mi się wydawało, że czytujesz
    Oczywista oczywistość, że byłoby dla naszej małej społeczności lepiej, żebyś również pisywała, ale cóż - nic na siłę. Poczekamy. Bardzo, bardzo serdecznie Cię pozdrawiam.
  • Mam nadzieję Szmulko, że będziesz pisywała częściej, w miarę możliwości oczywiście.
    Na każdy twój wpis oczekujemy z uwagą.
  • MarianX
    Mam nadzieję Szmulko, że będziesz pisywała częściej, w miarę możliwości oczywiście.
    Na każdy twój wpis oczekujemy z uwagą.
    Jak wyżej.

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • Z radością dołączam do czytających i czekających na Twe teksty, Szmulko.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• Dziękuję Wam za Wasze serdeczne słowa. Bóg zapłać.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.