Niesamowity wzrost wydobycia ropy naftowej w Teksasie
Dane mówią same za siebie. Od momentu rozpoczęcia wykorzystywania nowoczesnych metod wydobywania ropy naftowej (z łupków) Teksas przekształcił się ze stanu z dogorywającym sektorem gospodarki wydobywczej w potęgę gospodarczą. Wydobycie ropy naftowej w Teksasie spadało od prawie 30 lat. Wystarczyły 3 lata aby Teksas zajął 9. miejsce wśród producentów ropy naftowej na świecie. A to jeszcze nie koniec ich możliwości. Przewiduje się, że w najbliższym czasie Teksas prześcignie Kuwejt, ZEA, Irak, Iran a nawet Kanadę i zajmie 5,6 miejsce wśród producentów ropy naftowej.
Czyli: na terenie nie kontrolowanym przez Moskwę, z wykorzystaniem technologii niezależnych od Moskwy wydobywana jest ropa, która jest transportowana do odbiorców trasami nie kontrolowanymi przez Moskwę.
Nie wiem jak Moskwa, ale ja się cieszę.
źródło:
http://www.aei-ideas.org/2014/01/the-remarkable-rise-of-texas-crude-oil-november-production-reached-a-33-year-high-and-was-36-of-all-us-crude-oil/
Czyli: na terenie nie kontrolowanym przez Moskwę, z wykorzystaniem technologii niezależnych od Moskwy wydobywana jest ropa, która jest transportowana do odbiorców trasami nie kontrolowanymi przez Moskwę.
Nie wiem jak Moskwa, ale ja się cieszę.
źródło:
http://www.aei-ideas.org/2014/01/the-remarkable-rise-of-texas-crude-oil-november-production-reached-a-33-year-high-and-was-36-of-all-us-crude-oil/
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
JORGE>
Oczywiście ten boom w wydobyciu niekonwencjonalnej ropy bierze się ze wzrostu cen paliw, który uzasadnił poczynienie nakładów inwestycyjnych w infrastrukturę wydobywczą, co jeszcze 20 lat temu było kompletnie nieopłacalne.
"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Pamiętacie jakie było oburzanko w USA na Sarę Palin?
:
jest za nauczanie w szkołach kreacjonizmu, zastopowała możliwość przyjęcia przez stan "małżeństw" homo-niewiadomo, adwokat polityki pro-life (jest przeciw badaniom nad komórkami macierzystymi).
ITD ITP i jeszcze pięcioro dzieci i jest w klubie łowieckim, nosz, 100%=owa świr-oszołomka została (pierwszą kobietą i najmłodszą w Alasce) gubernatorką!
(Ale że ze stolca wykopała
Polaka Murkowskiego
, cóż... Jego
córka Lisa
jest senatorem z Alaski. I są rzymskimi katolikami!
Ale fajnie mają zachowane rodowody!
)
...tak bokotematycznie. (przy okazji szukania cósiów o Alasce natknąłem się na kuzyna Fryderyka Chopina! Generała włodzimierza Krzyżanowskiego!)
The author has edited this post (w 03.02.2014)
Postęp w zakresie technik szczelinowania hydraulicznego sprawił, że najpierw zastosowano je do wydobycia złóż gazu zamkniętego w łupkach, obecnie zaś staje się możliwe zastosowanie tych technik w przypadku niedostępnych wcześniej złóż ropy.
W efekcie możemy zaobserwować dramatyczny wzrost produkcji tych surowców. Amerykański stan Północna Dakota, który jest sercem nowej naftowej gorączki, prześcignął w tym roku Alaskę i Kalifornię pod względem wydobycia czarnego złota.
Obecnie Północna Dakota ma drugie, po Teksasie, najwyższe wydobycie ropy w kraju.
oraz:
import ropy przez USA
2005 rok - ok. 60%
2011 rok - ok. 45%
2013 - szukam... ale z wykresików wychodzi ok. 35% (na "oko")
The author has edited this post (w 03.02.2014)