Skip to content

Niesamowity wzrost wydobycia ropy naftowej w Teksasie

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Dane mówią same za siebie. Od momentu rozpoczęcia wykorzystywania nowoczesnych metod wydobywania ropy naftowej (z łupków) Teksas przekształcił się ze stanu z dogorywającym sektorem gospodarki wydobywczej w potęgę gospodarczą. Wydobycie ropy naftowej w Teksasie spadało od prawie 30 lat. Wystarczyły 3 lata aby Teksas zajął 9. miejsce wśród producentów ropy naftowej na świecie. A to jeszcze nie koniec ich możliwości. Przewiduje się, że w najbliższym czasie Teksas prześcignie Kuwejt, ZEA, Irak, Iran a nawet Kanadę i zajmie 5,6 miejsce wśród producentów ropy naftowej.
Czyli: na terenie nie kontrolowanym przez Moskwę, z wykorzystaniem technologii niezależnych od Moskwy wydobywana jest ropa, która jest transportowana do odbiorców trasami nie kontrolowanymi przez Moskwę.
Nie wiem jak Moskwa, ale ja się cieszę.
źródło:
http://www.aei-ideas.org/2014/01/the-remarkable-rise-of-texas-crude-oil-november-production-reached-a-33-year-high-and-was-36-of-all-us-crude-oil/

Komentarz

• Ha ! Spadało powoli, a jak pieprznęło od 2010 roku to już się pewnie długo nie zatrzyma. Ciekawe1. Inna sprawa, że ja nie wiedziałem, że z Texasem było aż tak krucho.
    JORGE>
  • Nu, jednakowoż, Teksas to nie tylko teren nie kontrolowany przez Moskwę.  To przede wszystkim teren będący kompletnie poza zasięgiem Moskwy.  A cena galona benzyny w dystrybutorze to jest w hameryce temat absolutnie strategiczny.
    Oczywiście ten boom w wydobyciu niekonwencjonalnej ropy bierze się ze wzrostu cen paliw, który uzasadnił poczynienie nakładów inwestycyjnych w infrastrukturę wydobywczą, co jeszcze 20 lat temu było kompletnie nieopłacalne.

"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
  • Czyli jednak nie jest tak, by Moskwy w tomacie zupełnie nie było. Bo dzięki poczynionemu przez Moskwę zamieszaniu cena ropy tak wzrosła, że opłaciło sie ruszyć głupki. Czyli Moskwa tradycyjnie ukręciła pętlę na swoją szyję.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • los
    Czyli Moskwa tradycyjnie ukręciła pętlę na swoją szyję.
    Albo ciągle myśli "planami pięcioletnimi" zamiast pięćdziesięcioletnimi (jak - podobno - Chiny).
  • Drill baby, drill!
    Pamiętacie jakie było oburzanko w USA na Sarę Palin?
  • nicked
    Drill baby, drill!
    Pamiętacie jakie było oburzanko w USA na Sarę Palin?
    A co zrobiła ta wice-miss Alaski i była koszykarka "Baracuda"?
    :)
  • Popierała drillowanie. No to Obamowcy ją atakowali, że środowisko itd. A tu się okazuje, że za Obamy mamy rekord.
  • nicked
    Popierała ...
    Ale mi się spodobała: konserwatywna protestantka
    :
    jest za nauczanie w szkołach kreacjonizmu, zastopowała możliwość przyjęcia przez stan "małżeństw" homo-niewiadomo, adwokat polityki pro-life (jest przeciw badaniom nad komórkami macierzystymi).
    ITD ITP i jeszcze pięcioro dzieci i jest w klubie łowieckim, nosz, 100%=owa świr-oszołomka została (pierwszą kobietą i najmłodszą w Alasce) gubernatorką!
    (Ale że ze stolca wykopała
    Polaka Murkowskiego
    , cóż... Jego
    córka Lisa
    jest senatorem z Alaski. I są rzymskimi katolikami!
    Ale fajnie mają zachowane rodowody!
    )
    ...tak bokotematycznie. (przy okazji szukania cósiów o Alasce natknąłem się na kuzyna Fryderyka Chopina! Generała włodzimierza  Krzyżanowskiego!)
    The author has edited this post (w 03.02.2014)
  • A to tekst sprzed półtora roku temu (14.06.2012)!
    Postęp w zakresie technik szczelinowania hydraulicznego sprawił, że najpierw zastosowano je do wydobycia złóż gazu zamkniętego w łupkach, obecnie zaś staje się możliwe zastosowanie tych technik w przypadku niedostępnych wcześniej złóż ropy.
    W efekcie możemy zaobserwować dramatyczny wzrost produkcji tych surowców. Amerykański stan Północna Dakota, który jest sercem nowej naftowej gorączki, prześcignął w tym roku Alaskę i Kalifornię pod względem wydobycia czarnego złota.
    Obecnie Północna Dakota ma drugie, po Teksasie, najwyższe wydobycie ropy w kraju.
    oraz:
    import ropy przez USA
    2005 rok - ok. 60%
    2011 rok - ok. 45%
    2013 - szukam... ale z wykresików wychodzi ok. 35% (na "oko")
    The author has edited this post (w 03.02.2014)
  • U nas też już kilka lat temu była mowa o ropie z łupków. Przy czym wystarczyłoby sięgnąć trochę bardziej po lokalną ropę wydobywaną tradycyjnie. Mamy jej sporo.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.