Czeczenia, Ukraina, wahabici i banderowcy
W roku 1991 niepodlegla Czeczenia byla panstwe swieckim. Kobiety chodzily ubrane po europejsku (no dobrze, po sowiecku, ale nie po islamsku), alkohol byl powszechnie dostepny, Dudajew i Maschadow byli sowieckimi wojskowymi, nie bardziej religijnymi niz Aleksander Kwasniewski i Wladimir Putin. Dzis w Czeczeni zyja dwie grupy ludzi - upokorzona i zubozona wiekszosc, formalnie muzulmanska a faktycznie interesujaca sie jedynie przezyciem do nastepnego dnia, oraz fanatyczni wahabici nienawidzacy calego swiata. Nie bez podstaw.
Chcecie banderowskiej Ukrainy? Oddajcie ja przydupasom Putina.
The author has edited this post (w 31.01.2014)
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Chcecie banderowskiej Ukrainy? Oddajcie ja przydupasom Putina.
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Usłyszałem dziś, że Ukraina to jeden (lub najbardziej nawet) z najszybciej wyludniających się krajów w Europie. Dla obecnej Polski wszystkie warianty rozwoju sytuacji są złe, ale ten z Rosją najgorszy. Dla Polski z prawdziwego zdarzenia zresztą też ale nie wszystkie są złe.
"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
Gdybym miał milijard dolków w gotówce, to bym się nie zastanawiał tylko brał pierwszy helikopter na Seszele i dopiero potem rozważał co dalej.
No ale chyba nie ja jeden. Ci co robią bizniesy z Ukrainą mówią, że generalnie skończyły się płatności, a z firm szerokim strumieniem wypływa gotowizna i kapitał obrotowy, najłatwiejszy do wymiany na dolki w gotówce.
Ci jednak, którzy oligarchami zostać nadal chcą, muszą pozostać na miejscu. I tu jest właśnie pies pogrzebany, bo jak przyjdzie do realizacji scenariusza czeczeńskiego, to większość tamtejszych oligarchów z natury rzeczy czekałby smutny los konkurentów Kadyrowa - wliczając w to efekty specjalne, jakie można było zaobserwować swego czasu na Wołyniu.