Flądra upadła
A tu ani kwitu. Wszyscyśmy zaprotestowali przeciwko pokoju i dobru wniesionemu przez TPT. A teraz Flądra upadła i cisza.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Gówno zwróciło uwagę, a Terlik zdjał i się jeszcze pokajał.
Braun natychmiast zaprotestował przeciw cenzurze.
„Szanowny Panie Redaktorze,
W związku z otwartą zapowiedzią stosowania cenzury prewencyjnej na stronie „Fronda.pl”, najuprzejmiej proszę o usunięcie aktualnie eksponowanej tam mojej wypowiedzi (tj. wywiadu, jakiego udzieliłem ostatnio Katolickiemu Stowarzyszeniu Dziennikarzy). Najuprzejmiej proszę o unikanie jakichkolwiek zapożyczeń i przedruków odnoszących się do mnie również w przyszłości – jak długo obowiązywać będą u Was cenzorskie zapisy w rodzaju tego, który dotyczyć ma Stanisława Michalkiewicza.
On sam, nie wątpię, poradzi sobie doskonale bez Waszego udziału. Kompromituje się redakcja, która ogłasza, że nie będzie korzystać z dorobku jednego z najwyborniejszych felietonistów w dziejach polszczyzny. Wszak to już dziesiąty rok mija od czasu, gdy analogiczną próbę wyeliminowania jego niezastąpionego głosu z życia publicznego inicjował ówczesny abp metropolita lubelski (RIP), zaś „GWiazda śmierci” ten wyrok śmierci cywilnej usilnie starała się wyegzekwować. Najwyraźniej nieskutecznie – bowiem tymczasem sama strona autorska Stanisława Michalkiewicza zaliczyła już blisko 30 milionów (!) wejść, zaś jego publicystyka – liberum veto polskiego państwowca, orędownika wolności gospodarczej, szermierza zasad cywilizacji łacińskiej i logiki dwuwartościowej – pozostaje jednym z najistotniejszych punktów orientacyjnych w polityce polskiej. Ale „GWiazda śmierci” nie zapomina – i oto na jej gwizdnięcie do nagonki doszlusowała dziś Fronda.pl, zapisując tym samym kolejną stroniczkę nowej „hańby domowej” III RP, której księgę młodsi od nas Polacy będą kiedyś z niedowierzaniem spisywać. A mam nadzieję, że będą przy tym sięgać do tekstów źródłowych, nie zaś polegać na donosach prasowych – jak to czyni nie po raz pierwszy redakcja „Frondy.pl. Portalu poświęconego” (nb komu dziś właściwie poświęconego?).
Uprzejmie proszę zatem o pilne spełnienie wyżej wyłożonej prośby – bowiem figurowanie mojej roześmianej podobizny w sąsiedztwie tak żałosnej w formie, a haniebnej w treści enuncjacji tow. red. Tomasza Terlikowskiego mogłoby tworzyć fałszywe wrażenie, że osobiście akceptuję zaistniały stan rzeczy.
Z poważaniem,
Grzegorz Braun”
tego samego dnia miałem przyjemnośc spotkania z panem Grzegorzem, ale czasu o to nie było go zagadnąć.
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
chyba raczej ma
The author has edited this post (w 19.01.2014)
Dowód:
http://1.bp.blogspot.com/-2uirvUAzfXw/UtuSy9YoQ5I/AAAAAAAADtQ/mbUSoJ4jBoI/s1600/Screen+Shot+2014-01-19+at+08.57.38.png
Ciekawe, co na to bracia starszawi
Do tej pory pan Terlikowski (bardziej mi znany z TV) kojarzył mi się gorliwym (w dobrym sensie) katolikiem. Więc się teraz przyjrzałem teksto na Frondzie.pl, choć sama istatni "burza" mało mnie interesuje.
I tu duże zaskoczenie.
Np.
"W tym miejscu straszliwej kaźni, która przyniosła śmierć czterem milionom ludzi z różnych narodów,"
Tę liczbę, 4 miliony, ustaliła
Nadzwyczajna Radziecka Komisja Państwowa do Badania Zbrodni Niemiecko-Faszystowskich Agresorów
w 1945 roku! Dawno już została zweryfikowana, choćby liczbą wwiezionych więźniów (1.613.455, w tym 91% Żydów), ale też innymi badaniami.*
*dr Piper
więcej licz tamże, oraz w recenzjach
" byłem (tak, tak) za przeprosinami za Jedwabne."
W tej formie w jakiej się odbyły - ja byłem na nie.
I najważnejsze (w tym pokrótkim przeglądzie):
"dla zrozumienia chrześcijaństwa i życia nim potrzebne jest zrozumienie nie tylko Starego Testamentu,
ale także mierzenie się ze współczesnym życiem żydowskim
;"
??????
Napiszę krótko - Kościół jest (Nowym) Izraelem. Do zrozumienia Kościoła (chrześcijaństwa) zrozumienie "Ekspozytury cywilizacji zachodniej na Bliskim Wschodzie" (tamże) nie jest wogóle potrzebne.
(Dobry, punktujący wpis pod artykułem: Pan spróbuje wejść do synagogi z krzyżykiem na piersi!")
==
Pana Michalkiewicza nie czytam (porzuciłem z pięć lat temu i tak po krótkim, dwuletnim "romansie"), więc całej tej awantury i nie rozumiem i mnie nie interesuje, ale pana T. skreślam z osób godnych zaufania.
A czy ten tekst (Terlikowskiego o michalczeswskim "chwilowo nieczynnym...."):
" I dlatego, z czysto ludzkich powodów, nie nadaje się na element bon motów, nie jest odpowiedni do tego, by używać go do uzasadniania swoich, nie ma znaczenia słusznych czy nie, poglądów."
Nie kwalifikuje go (T.) na "estetę"?
==
I teraz dojrzałem: wice-naczelnym
pisma
Fronda jest Dawid Wildstein. Co on na to?
The author has edited this post (w 20.01.2014)
Jak kto zaprzeczy, to go mozna spytac - dlaczego Opowiesc konczy sie w pol slowa 2500 lat temu fascynujaca zapowiedzia ponownego nadejscia Eliasza. Coz takiego fascynujacego wydarzylo sie za Nehemiasza, ze dalej juz nie bylo o czym mowic?
Nie wiem, co powie talmudysta, ale chrzescijanin ma odpowiedz - nie o Nehemiasza idzie ale o Antiocha Epifanesa. Za panowania tego pana bowiem jezyk hebrajski stal sie jezykiem liturgicznym a na codzien Zydzi nawijali po grecku i w tym jezyku pisali kolejne ksiegi.
Odrzucenie Septuaginty przez rabinow to najprostszy sposob polemiki z Ewangeliami czyli chrzescijanstwem - tylko hebrajskie ksiegi sa kanoniczne, co w innym jezyku jest Zydowi nie sluzy. Traca przez to Zydzi Ksiegi Machabejskie i Madrosc Syracha ale w tak powaznej wojnie trzeba sie liczyc ze stratami.
Rozumowanie jak uderzenie cepa, w co tu jeszcze mozna watpic? W zasadzie mozemy celebrowac wszelkie dawne herezje, mozna ustalilic dzien bogomila, doketysty, tryteisty czy katara. Moze lepiej jednak zbiorczo Dzien Heretyka?