Skip to content

Czy Mariusz Trynkiewicz ma zaświadczenie z kahału?

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
Jeśli nie ma to jego adwokat powinien bardzo szybko się o takie postarać. W Polsce od pewnego czasu obowiązuje doktryna prawna twierdząca, że nigdy i przenigdy, nawet jeden raz, żaden Żyd nie zabił dziecka.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.

Komentarz

• Nu, w sumie nawet Herod był Idumejczykiem.
  • Ale z Amalekitami już tak słodko nie było. A los Izaaka też nie byłby godny do pozazdroszczenia, gdyby anioł się zagapił. No waśnie - co na to nasi starsi bracia w wieży? Co powiedzą na tak ordynarne zaprzecznie ich świętej księdze?
    The author has edited this post (w 18.01.2014)

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Aj waj, jestem żydówką przez rodzinne "tradiszyn", czego taka AgaW nie zrozumie (przy okazji, dobrze że znalazła swoje powołanie, bodaj w Gościu Niedzielnym sprzed paru tygodni był o jej inicjatywie modlitewnej sympatyczny artykuł). Ja jakichkolwiek fruktów dzięki temu nie zbieram, a większość tubylczych łachudrów, którzy mi nadepną na odcisk załatwiam innymi sposobami, niż nalepianiem im  łatki antysemityzmu. A przepraszam, czasem się targuję w sklepach z ubraniami w całkiem bliskowschodnim stylu, dzięki czemu zdesperowana mym jojczeniem sprzedawczyni powiedziała, iż w pewnym pisemku modowym jest kupon rabatowy 25% na tzw. dzień dzisiejszy i upatrzoną kolekcję. Poza tym mam męża katolika i to raczej nie "kremówkowego"
    :)
  • Wątek został zainspirowany tym njusem.
    Napis na tablicy głosi m.in.: "To wydarzenie nie jest zgodne z prawdą, co więcej nigdy nie mogło mieć miejsca, gdyż prawa judaizmu zabraniają spożywania krwi". Przypomina również, że sandomierscy Żydzi zostali dwukrotnie oskarżeni o popełnienie mordów rytualnych - w 1698 i 1710 roku.
    Urocze rozumowanie. prawda? Skoro zasady chrześcijaństwa zabraniają cudzołóstwa, to żaden chrześcijanin w historii se nie pociupciał na boku.
    A tak w ogóle to tekst jest antysemicki. "To wydarzenie nie jest zgodne z prawdą, co więcej nigdy nie mogło mieć miejsca, gdyż prawa judaizmu zabraniają spożywania krwi" czyli w judaizmie jest dopuszczalne mordowanie goim w dowolnym wieku i w dowolny sposób, krwi tylko nie wolno pić.

• Aleocchodzi? Tekst pierwsza klasa: człek inteligentny po jego lekturze i tak wie co się wydarzyło, Żydzi formalnie nie mogą się do czegokolwiek przyczepić, a głupiemu i tak wszysto jedno. Po co to ruszać? Z początku myślałam, czy Trynkiewicz nie jest aby nie gojem...
  • no nareszcie! ostatnim razem jakem byl w sandomierskiej katedrze, przedmiotowe dzielo zasloniete bylo oblesna kurtyna, coby nie draznic poszukiwaczy antysemityzmu.
  • jowita1
    Z początku myślałam, czy Trynkiewicz nie jest aby nie gojem...
    Chyba jest. Żyd by dostał zaświadczenie, że jako Żyd nikomu krzywdy zrobić nie może i sprawa załatwiona. Co prawda niby goje Bagsik i Gąsiorowski awansowali na Żydów ale oni mieli czym za usługę zapłacić.

• Czytałem bądź oglądałem (dawno temu), że syn rabina ochrzczonego przez Piusa XII napisał ksiązkę o owych mordach rytualnych - na tyle poważną, że głęboko ją zakonspirowano.
  • Jasne że gdyby Polska była Polska, to szuldrichy tego świata mogłyby sobie pojęczeć najwyżej w pisemkach rybackich lub na niszowych forach anty-anty-semickich. A w Sandomierzu jeszcze nie byłam. Jawi mi się to miasto jako miejsce seryjnych morderców, i to raczej nie rytualnych
  • jowita1
    Aleocchodzi? Tekst pierwsza klasa: człek inteligentny po jego lekturze i tak wie co się wydarzyło, Żydzi formalnie nie mogą się do czegokolwiek przyczepić, a głupiemu i tak wszysto jedno. Po co to ruszać?
    Dokładnie. Człek rozummny se przeczyta i pomyśli. Nu tak: Krwiopijce to une som ale w inny sposób. A od mordu tu się nie odrzekajom....

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • jowita1
    Jasne że gdyby Polska była Polska, to szuldrichy tego świata mogłyby sobie pojęczeć najwyżej w pisemkach rybackich lub na niszowych forach anty-anty-semickich. A w Sandomierzu jeszcze nie byłam. Jawi mi się to miasto jako miejsce seryjnych morderców, i to raczej nie rytualnych
    Błąd! Trzeba jechać koniecznie, najlepiej gdy jest ciepło i z rynku widać odległy zielony pejzaż kotliny sandomierskiej. Jest to jedno z najpiękniejszych miast Polski, z kilkoma wybitnymi zabytkami (katedra, kościoły seminaryjny, św. Pawła i Dominikanów, wspaniałe muzeum w Domu Długosza, renesansowy ratusz). Okolice poprzecinane są pięknymi wąwozami, a od północy miasto flankują tzw. góry pieprzowe o krajobrazie iście księżycowym. Niedawno otworzył się pensjonat Dworek O. Mateusza, ale plebania z serialu rzeczywiście znajduje się w Piasecznie pod Warszawą, a drewniana światynia w Gliniance nieopodal Otwocka, więc specjalnie nie obawiałbym się jakichś większych perturbacji.
  • jowita1
    gdyby Polska była
    Smutna konstatacja.
  • los
    Urocze rozumowanie. prawda?
    Lektura Gabisia (Religia Holocaustu) uświadomiła mi że oni tak mają ze wszystkim. Czy polscy komuniści byli żydami? Skądże! Komuniści nie wierzą w Boga więc żaden żyd z definicji nie może być komunistą, jeśli jest to to znaczy że nie jest żydem, jeśli nie jest żydem tzn. że nim również nigdy nie był, logiczne. I tak ze wszystkim, z kłamstwem, morderstwem, antysemityzmem również. Pytanie co z takim Sharonem, który przyznał się kiedyś że jego matka nie była żydówką jest otwarte.
    The author has edited this post (w 20.01.2014)
  • A prorok Samuel byl Zydem?

• A od którego momentu historycznego można mówić o Żydach jako o odrębnym narodzie? Chyba od rozpadu biblijnego Izraela na dwa królestwa?
  • Za Mojzesza juz mowiono o narodzie.

• los
    Za Mojzesza juz mowiono o narodzie.
    Ale to był naród izraelski, czyli wszystkie 12 pokoleń.
  • A nie jest to problem nieco talmudyczny?
    ;)

• Nie wydaje mi się. Tak jak rozumiem, pojęcie "Żyd" jest węższe od pojęcia "Izraelity", w którym mieszczą się również Samarytanie, czyli potomkowie 10 zbuntowanych pokoleń.
    Jeśli się mylę, to zapewne Jowita mnie poprawi
  • Talmud. Samarytanie ciagle istnieja ale nie maja praktycznego znaczenia, zwlaszcza jesli mowimy o Trynkiewiczu i francuskim obrazie z XVIII wieku.

• W tym kontekście to rzeczywiście nie ma znaczenia.
  • Dopiero zajrzałem do gugueila, kto to ten Trynkiewicz. Wszędzie piszą, że "zabił 4 chłopców".  A to przecież zwykły genderowy zboczeniec, pedofil. Zanim zabił, to pewnie jeszcze coś zrobił.
    W ramach zajęć z gender powinno być przygotowanie teoretyczne- czyli lektura akt śledztwa.  A później zajęcia praktyczne, 2 godziny w celi z w.w.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.