Skip to content

A jeżeli liczby pierwsze nie są przypadkowo rozłożone ?

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Czego to na internetach się nie znajdzie !
http://www.filmy-dokumentalne.pl/hipoteza-riemanna-zagadka-wszech-czasow/
Hipoteza Riemanna dotyczy znalezienia pewnego porządku w liczbach pierwszych. Na jej udowodnieniu łamali sobie zęby wybitni matematycy, a jednemu z nich (ponoć o olbrzymim potencjale) walnęła cała konstrukcja, przegrzał się procesor i uszkodził. Aż w końcu sprawę olano, a wręcz ze wględu na skomplikowanie dowodu, ale i niewygodną doniosłość samego założenia, zamieciono pod dywan. A tymczasem na pomoc przyszła fizyka ...
JORGE>

Komentarz

• A jakiś Kazach udowodnił istnienie rozwiązania równań Naviera-Stokesa w wymiarze trzy czyli rozwiązał jeden z problemów milenijnych. Fajną czapeczkę ma
    Jak kto chce poczytać.
    The author has edited this post (w 13.01.2014)

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • No proszę, taki trudny dowód, a tu parę banalnych równań wystarczyło. He, he. Oczywiście nie mam pojęcia o co chodzi, ale to nie szkodzi. Mnie nie tyle zaintrygowała wyrafinowana matematyka, bo to jest poza moimi możłiwościami, a bardziej fakt prawidłowości. Liczby pierwsze nie są przypadkowe, tak wynika z tezy Reimanna. A okazało się, że świat cząstek subatomowych jest też (po części) skontruowany w oparciu o te liczby. No, to już się robi ciekawie. Bardzo ciekawie. Tu psipadku nie da się już założyć. Nijak. I jak teraz oni mają żyć ?
    JORGE>
  • los
    A jakiś Kazach udowodnił istnienie rozwiązania równań Naviera-Stokesa w wymiarze tryz czyli rozwiązał jeden z problemów milenijnych. Fajną czapeczkę ma
    Jak kto chce poczytać.
    Ciekawe1. Jednak nastąpił znaczny postęp od czasów Antoniego od św. Egzuperiusza. Gdyż tenże twierdził, że nie da się przeprowadzić jakichkolwiek dowodów nosząc takie oto czapki.
    Inna sprawa że ten pan jednak ma krawatkę, a więc sprawa pozostaje niejednoznaczną.
  • A ten Egzuperiusz to aby na pewno świętym został?
  • Ba! Nawet czterech!
  • Padłam! Na wszelki wypadek nie będę dopytywać od którego ówże Antoni.
    A że robaczków pana Muhtarbaja nie zamierzam rozgryzać, więc idę spać.
    :)
  • Zanzaczam sobie, bo temat równań N-S bardzo mnie interesuje
  • To przeczytaj, bo facet robi rzecz bardzo prosto - przez jakies przestrzenie Hilberta czy Biesowa, tak samo jak Temam czy Fursikow, nie uzywa jakis hipogeometrycznych dopalaczy. Temamowi wychodzi w ten sposob istnienie tylko w ograniczonym obszarze i bez jednoznacznosci, musi gosc jakas sztuczke cwana miec. Moze ja tez kupie sobie taka czapeczke?

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Czapeczka bardzo OK.
    A mnie bardzo ten film interesuje, niestety nie chce mi się uruchomić
    :(
  • A pod czapeczką mały zielony kosmita, który mu nadaje
    :)
    A dokument jest po rusku, takie dziwne literki, myślałam że one tam od czasów Borata przynajmniej se pismo zlatynizowali.
  • Mlodsi pisuja lacinka ale ten dziadek to tradycjonalista.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.