Odnajdź szczegóły które nie pasują ...
(fot. NASA)
udostępnij
23
A
A
A
Na najnowszym nagraniu z lądowania chińskiej sondy na Księżycu widać, że powierzchnia naszego
satelity
jest brązowa. Natomiast na fotografiach pochodzących z amerykańskich misji Apollo Księżyc jest szary. Który z obrazów ukazuje prawdziwe oblicze Srebrnego Globu?
Wszyscy znamy zdjęcia z lądowania na Księżycu misji Apollo. Na najsłynniejszej fotografii widać astronautę salutującego przy kolorowej amerykańskiej fladze wbitej w szarą ziemię. Tak powstał mit, że powierzchnia naszego naturalnego satelity ma kolor srebrny. Pogląd ten wydawał się być właściwy również ze względu na to, że nocą na niebie widnieje jasny Księżyc.
Gdy w połowie grudnia 2013 roku na powierzchni Srebrnego Globu wylądował chiński łazik Yutu w internecie zawrzało. Na nagraniu z tego wydarzenia wyraźnie widać jak maszyna zjeżdża z rampy na brązową ziemię. Internauci zaczęli doszukiwać się spisku w amerykańskich misjach Apollo. Tymczasem odpowiedź jest dużo prostsza.
Nagranie lądowania chińskiego łazika na Księżycu
CNN Newsource/x-news
Michael Light, który zajmuje się obróbką zdjęć NASA, tłumaczy, że na pytanie, jakiego koloru jest Księżyc, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od kąta padania promieni słonecznych oraz od materiału, z którego jest zbudowany jest obserwowany obszar. Na podstawie relacji astronautów, którzy byli na Srebrnym Globie, oraz z analizy przywiezionego przez nich materiału i zdjęć wykonanych za pomocą sond krążących wokół Księżyca naukowcy są w stanie wyróżnić na powierzchni tego satelity np. zielone skały, pomarańczowe kratery czy czerwone smugi piasku.
Co więcej, do wykonania zdjęć i
filmów
z misji Apollo wykorzystano aparaty i kamery przystosowane do rejestrowania obrazu na Ziemi. Tymczasem kolory na Srebrnym Globie mogą być odbierane przez te urządzenia inaczej. Na różnice w barwach na różnych zdjęciach Księżyca miał również wpływ sposób ich obróbki. W zależności od wykorzystanego programu graficznego kolory mogą się nieco różnić od tych, które dostrzeglibyśmy gołym okiem. Należy pamiętać również, że misje Apollo odbywały się w latach 60. i 70. XX wieku, kiedy jeszcze nie posiadaliśmy tak dobrego sprzętu jak dzisiaj, przez co jakość zdjęć i filmów była dużo gorsza niż obecnie.
Nawet fotografie wykonane podczas jednej misji różniły się między sobą kolorystycznie. Jako przykład można podać poniższe zdjęcia. Na fotografii po lewej widać Johna Younga stojącego na Srebrnym Globie, a po prawej Charlesa M. Duke’a Jr., który idzie obok pojazdu księżycowego. Oba zdjęcia wykonano podczas misji Apollo 16, a wyraźnie widać różnice w kolorze gruntu.
udostępnij
23
A
A
A
Na najnowszym nagraniu z lądowania chińskiej sondy na Księżycu widać, że powierzchnia naszego
satelity
jest brązowa. Natomiast na fotografiach pochodzących z amerykańskich misji Apollo Księżyc jest szary. Który z obrazów ukazuje prawdziwe oblicze Srebrnego Globu?
Wszyscy znamy zdjęcia z lądowania na Księżycu misji Apollo. Na najsłynniejszej fotografii widać astronautę salutującego przy kolorowej amerykańskiej fladze wbitej w szarą ziemię. Tak powstał mit, że powierzchnia naszego naturalnego satelity ma kolor srebrny. Pogląd ten wydawał się być właściwy również ze względu na to, że nocą na niebie widnieje jasny Księżyc.
REKLAMA | Czytaj dalej |
Nagranie lądowania chińskiego łazika na Księżycu
CNN Newsource/x-news
Michael Light, który zajmuje się obróbką zdjęć NASA, tłumaczy, że na pytanie, jakiego koloru jest Księżyc, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od kąta padania promieni słonecznych oraz od materiału, z którego jest zbudowany jest obserwowany obszar. Na podstawie relacji astronautów, którzy byli na Srebrnym Globie, oraz z analizy przywiezionego przez nich materiału i zdjęć wykonanych za pomocą sond krążących wokół Księżyca naukowcy są w stanie wyróżnić na powierzchni tego satelity np. zielone skały, pomarańczowe kratery czy czerwone smugi piasku.
Co więcej, do wykonania zdjęć i
filmów
z misji Apollo wykorzystano aparaty i kamery przystosowane do rejestrowania obrazu na Ziemi. Tymczasem kolory na Srebrnym Globie mogą być odbierane przez te urządzenia inaczej. Na różnice w barwach na różnych zdjęciach Księżyca miał również wpływ sposób ich obróbki. W zależności od wykorzystanego programu graficznego kolory mogą się nieco różnić od tych, które dostrzeglibyśmy gołym okiem. Należy pamiętać również, że misje Apollo odbywały się w latach 60. i 70. XX wieku, kiedy jeszcze nie posiadaliśmy tak dobrego sprzętu jak dzisiaj, przez co jakość zdjęć i filmów była dużo gorsza niż obecnie.
Nawet fotografie wykonane podczas jednej misji różniły się między sobą kolorystycznie. Jako przykład można podać poniższe zdjęcia. Na fotografii po lewej widać Johna Younga stojącego na Srebrnym Globie, a po prawej Charlesa M. Duke’a Jr., który idzie obok pojazdu księżycowego. Oba zdjęcia wykonano podczas misji Apollo 16, a wyraźnie widać różnice w kolorze gruntu.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
JORGE>
The author has edited this post (w 21.12.2013)
he he he
Moja teoria jest taka:
Film prawdopodobnie w Nevadzie, żeby uniknąć wtopy
Lądowanie jako takie nie wiadomo, lekko na nie.
Dowody? Żadne. Takie tam spekulacje.
JORGE>
http://www.youtube.com/watch
JORGE>
JORGE>
JORGE>
No a co z Rosjanami w takim razie - polecieli w kosmos czy też nie?
JORGE>
JORGE>
Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
JORGE>
Jorge, o tym węglu też widziałem - ge-nial-ne, i całkiem przekonujące.
JORGE>
Co do strzelania- a, to inna rzecz. Wspaniale wykształca prawidłowe odruchy. Tutaj psychika zupełnie inaczej działa, żadnej mentalnej blokady że tu tętnica, tu wnętrzności. To zapraszam, przeszedłem parę lat temu ten cykl rozwojowy, o którym piszesz. Tylko bić się dobrze nie nauczyłem, dla prawidłowej psychy to trzeba trenować na ulicy, a to nie takie proste, zawsze można trafić na sprytniejszego z kosą i game over. Ale grappling i ogólna tężyzna jak najbardziej. Jakbym był młodszy i miał czas, to bawiłbym się w ogólnorozwojówkę typu le parkour. Jak będziesz chciał bum bum, to daj znać. Trochę pukałem i chętnie sobie odświeżę.
A co do tematu głównego- sprzed paru dni wątek na Rebe
http://rebelya.pl/forum/watek/70126/
Oczywiście, wiemy że nie wiemy nic, a nie trzeba być analitykiem wywiadu, żeby wiedzieć, że Ruscy udostępnią nam chętnie wszystkie informacje. Potwierdzające każdą, najbardziej odjechaną teorię, a najlepiej wszystkie na raz.
Ale dlaczego fragmenty leżą na chruście? Mega piętrowa intryga?
Na miejscu poza ciałem prezydenta nie było innych.
Widział ktoś na pobojowisku choćby fragment wieńca? Był tego przecież cały luk bagażowy.
Dlaczego skasowano WSZYSTKIE filmy i zdjęcia z wylotu na Okęciu?
Dlaczego skasowano nagrania monitoringu z Okęcia?
I najważniejsze- co krył w sobie pawilon-hangar na Okęciu, że nie wystarczyło go umyć, wyszorować, zdezynfekować- a trzeba było zburzyć. Zburzyć i wybetonować plac.
No właśnie, straszne rzeczy kiełkują mi w głowie...
Nóż w sensie takim żeby wiedzieć, mieć świadomość, podstawowe odruchy obronne typu "pijany nastolatek z nożem", o starciach z zawodowcami bez skrupułów nie ma mowy. Jasne też że biegłości nie opanuję bo to są lata ćwiczeń, trzeba to robić regularnie i zacząć odpowiednio wcześnie żeby ciało się nagięło do potrzeb. O strzelaniu pamiętam odkąd wspomniałeś pierwszy raz, dawno temu.
Jeszcze van den Budenmayera weźmiemy bo on też trochę strzelał.
JORGE>
A co do kiełkowania- no jak to, nie łapiesz? Dlaczego blachy leżą na chruście? Co jest grane? Co mówił Ciszewski? Że na zdjęciach z 5 kwietnia myślał, że to śnieg, ale to jest folia. Folia rozłożona w miejscu przyszłych (?) szczątków. Mówił tak Ciszewski czy nie mówił?
Żadnych, żadnych materiałów z lotniska nie ma. To dlaczego trzeba przyjmować, że wszyscy wylecieli tupolewem, że generałowie na pewno byli tacy nieodpowiedzialni (jak się im zarzuca) i wsiedli razem, a w ogóle że wszyscy albo w ogóle ktokolwiek wyleciał z Okęcia żywy? I czemu zburzono hangar...
"Zaczęło się od niewinnego przejęzyczenia Tomasza Szczegielniaka, który był jednym z niewielu żegnających delegację udającą się na uroczystości do Katynia 10.kwietnia 2010 roku.
„Nie widziałem tego, no, z prostego powodu, że
cały czas byłem wtedy w tym hanga... w termi... na terminalu
i byliśmy zajęci obsługą tych wszystkich osób, które miały towarzyszyć panu Prezydentowi.”
..."
Wyburzenie hangaru- przetarg wygrywa firma należąca do małolata, absolwenta wojskowej WAT. I jest on współwłaścicielem firmy paliwowej...
Po co szukać tajemnic w Smoleńsku, skoro są już na Okęciu?
Moja masa nie jest taka duża, ważyć powinienem góra 80 tylko mam dychę nadwagi hehe. No ale pracuję nad tym a i wrażenie to też ważna sprawa, wiadomo.
A co do samoobrony to właśnie coś jak grappling by mnie interesowało, kravmaga np. przecież to brzydka walka "na ślepo w ryj i w długą", izraelici wiedzieli co robią. Dodatkowo treningi kravmagi kładą duży nacisk na wydolność, to jest taki element kształtowania psychiki zarazem - bieganie na czworakach do upadłego itp. Ogólnorozwojówka taka jak kiedyś na w-f było, teraz już się programy pozmieniały.
A tak w ogóle to tylko takie moje wewnętrze poczucia że coś muszę/powinienem, dużo mam takich, np. niemiecki zacząłem sobie przypominać gdy uświadomiłem sobie że przecież uczyłem się go w podstawówce i sporo kojarzę ale biegłości to już nie mam zupełnie żadnej a fajnie byłoby gówniarzerię z antify spotkaną na dworcu opieprzyć. Duża część takich poczuć zanim zostanie zrealizowana przechodzi do kategorii "jednak niepotrzebne", po prostu mi przechodzi. Kurs pierwszej pomocy na pewno nie przejdzie, postrzelać też bym chciał, kravmaga również ale duża szansa że zostanę tylko przy bieganiu - nóż jest opcjonalny na dzień dobry. O jeszcze jeździć autem po lodzie bym chciał się pouczyć, poślizg kontrolowany itd.
http://tylkoastronomia.pl/wiadomosc/pierwsze-odkrycie-chinskiego-lazika-wskazuje-ze-ksiezyc-ma-inny-kolor-niz-ten-ze-zdjec-nas
Po co w tak idiotyczny sposób retuszować zdjęcia ?
JORGE>