Skip to content

A teraz prof. Nowak gada losem

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Dratewka nie będzie zadowolony, bo chodzi o Jarka Murka. O tym w okolicach 1:12:00, ogólnie poleca się posłuchać.
http://www.youtube.com/watch

Komentarz

• Ale pan profesor Nowak jednak ma zaszczepiony czip wsytdu, bo widzi że ma PiS złe strony, szczególnie "te po stronie kadr". Musiał. Każdy z nas musi. To jest silniejsze, wkodowane, nabyte ...
    JORGE>
  • To może być innego rodzaju czip, bo jak ostatnio opieprzał Ziemkiewicza to jednocześnie łagodził przez "Autor celnych analiz „smoleńskiej pułapki” na Polaków".
    http://niezalezna.pl/49626-pytanie-do-rafala-ziemkiewicza
  • JORGE
    Ale pan profesor Nowak jednak ma zaszczepiony czip wsytdu, bo widzi że ma PiS złe strony, szczególnie "te po stronie kadr".
    Bóg się nie zachował - nie zesłał aniołów z Nieba i w PiSie są tylko ludzie. To jest typowa krytyka Kościoła przez"katolików ale": ja doceniam przekaz ale przyznajcie - księża rzadko dorastają do tego ideału.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • JORGE
    Ale pan profesor Nowak jednak ma zaszczepiony czip wsytdu, bo widzi że ma PiS złe strony, szczególnie "te po stronie kadr". Musiał. Każdy z nas musi. To jest silniejsze, wkodowane, nabyte ...
    JORGE>
    Sorry ale kolega niestet trochę przesadza. Nie żyjemy w świecie idealnym i każda partia, podobnie jak każdy człowiek, ma swoje złe strony. No i tak się składa, że JK parę razy na "ludziach się przejechał". W lokalnych strukturach PiS - przynajmniej w moich stronach - też sporo jest osób, którym nie powierzyłbym nawet torby sieczki. Ale PiS jest  - i bardzo długo będzie - jedynym sensownym wyborem, dla osób poważnie traktujących Polską rację stanu.
    Proszę zwrócić uwagę, że cała dalsza wypowiedź to jedna wielka apologia polityki PiS. W tym kontekście swierdzenie o dostrzeganiu złych stron IMO tylko podkreśla obiektywny charakter oceny.
  • allium
    Sorry ale kolega niestet trochę przesadza. Nie żyjemy w świecie idealnym i każda partia, podobnie jak każdy człowiek, ma swoje złe strony. No i tak się składa, że JK parę razy na "ludziach się przejechał". W lokalnych strukturach PiS - przynajmniej w moich stronach - też sporo jest osób, którym nie powierzyłbym nawet torby sieczki.
    Ale czy powstrzymanie się od wypowiedzenia tej oczywistości umniejszyłoby wartość wypowiedzi psora? Moim zdaniem człowiek powinien się starać nie mówić tego co Żakower, jeśli tylko może. Z powodów czysto estetycznych.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Alium, ale to nie o to chodzi. PiS ma wady i zalety, sprawa normalna. Problem jest taki, że my jesteśmy nauczeni, że kiedy powiemy coś dobrego o PiS, albo staniemy w obronie, to koniecznie przed, trzeba jednak zrobić wstawkę, przygotowanie do dalszej wypowiedzi. To takie zostawienie sobie furtki. "No ja właściwie widzę wady, o tak, widzę wady, jest ich dużo. A czy popieram, no właściwie to tak nie wiem, chyba raczej zobaczymy, możliwe że mówiłem, że mówiłem. To nie o to chodzi, ja staję w opozycji, bo mam sumienie i uważam, że PiS jest atakowany aż tak ostro niesprawiedliwie. Znaczy - robią błędy, potworne błędy, nooo, ja to widzę, ja to wiem, nie to że ślepy jestem. To nie jest partia moich marzeń. No, nie, nie, nie bronię, absolutnie, ale widzę wady również tej drugiej strony ..." Takie tam pierdolenie. Panie profesorze, jesteś pan za albo nie. Skończmy się bać samych siebie. Jest taka modlitwa, litania pokory, gdzie jedym ze zwrotów jest "Od strachu przed wyśmianiem - wyzwól mnie Jezu" ...
    JORGE>
    The author has edited this post (w 20.12.2013)
  • los
    Ale czy powstrzymanie się od wypowiedzenia tej oczywistości umniejszyłoby wartość wypowiedzi psora? Moim zdaniem człowiek powinien się starać nie mówić tego co Żakower, jeśli tylko może. Z powodów czysto estetycznych.
    Może by nie umniejszyło. Ale dodanie jej podkreśla, że ta wypowiedź to wysnik głebokiej refkleksji a nia zafascynowania JK czy PiS. Argument, z Żakowera niestety do mnie nie przemawia. Jeżeli w TVN-ie ogłoszą że jest ponad 30 stopniowy mróz, to nie będę już mógł wspomniec o zimnie..
    Prof. Nowak jest ewidentnie po naszej stronie i łapanie go za słówka wydaje mi się bezsensowne. Bo jeżeli będiemy mieli pretensje do niego to spora część znanych mi działaczy PiS powinna być wzięta pod lupę albo i wylecieć .....
  • 7my
    Natomiast Jorgowi myślę chodzi o coś innego, oni mówią prosto z mostu, a my zawsze mamy taką tendencję do obiektywizowania, że nic nie jest czarne ani białe, że prawda leży po środku.  No ten Kaczyński to jednak mógłby inaczej, a Macierewicz to jednak za ostro etc.
    Oj, nie do końca. To nie jest żadna tendencja do obiektywizowania, przynajmniej u większości ludzi (może w przypadku Nowaka akurat tak jest). To jest strach. To jest już na wstępie przygotowanie sobie alibi. To zostało nam wtłoczone do łbów setkami krzywych zdjęć, prześmiewczych komantarzy, dowcipów, szydery itd. Podświadomie nie chcemy żeby nas utożsamiano z obektem drwin, dlatego pewnego rodzaju wyparcie. Powtarzam kolejny raz, ale jakoś mnie nikt poważnie nie traktuje. Nie ufajmy swoim łbom, wszyscy jesteśmy zindoktrynowani i zaprogramowani. Może najmniej z całego społeczeństwa (w tej materii), ale jesteśmy.
    JORGE>
    The author has edited this post (w 20.12.2013)
  • allium
    Prof. Nowak jest ewidentnie po naszej stronie i łapanie go za słówka wydaje mi się bezsensowne. Bo jeżeli będiemy mieli pretensje do niego
    On może do nas ale my do niego nie? Jeśli to jest łapanie za słówka to to samo robi prof. Nowak. Można, ale po co? Co do bycia po naszej stronie to zgoda.
  • Dlatego moimi ulubionymi politykami są Antuan i prof.Pawłowicz. Nie ma miejsca na niuansowanie, ą ę.
  • Ale jednak umiejętność niuansowania to bardzo pożądana cecha u naukowców. Innego języka się spodziwam po polityku a innego po profesorze. Tym bardziej, że to wystąpienie to nie był wiec polityczny, a do tego i tak na 20 zdań o PiS 19 było pozytywnych.
    Co do spotrzeżenia Jorge o czipie to się zgadzam ale jednak bym się wstrzymał z takim komentarzem pod adresem akurat prof. A Nowaka.
  • makos
    Ale jednak umiejętność niuansowania to bardzo pożądana cecha u naukowców.
    Nie. Zadaniem uczonego jest przedstawienie rzeczy jednoznacznie, nawet jeżeli falszywie. Einstein nie napisał "E=mc
    2
    ale też może być E=mc
    3
    ."

• JORGE
    Problem jest taki, że my jesteśmy nauczeni, że kiedy powiemy coś dobrego o PiS, albo staniemy w obronie, to koniecznie przed, trzeba jednak zrobić wstawkę, przygotowanie do dalszej wypowiedzi.
    Ale ja u profesora Nowaka wstawkę o wadach traktuję nie jako zostawienie furtki, ale jako - częstą wśród naukowców - tendencję do, być może presadnego, niuansowanie.
    I tu nie zgadzam się z kol. losem, który pisze
    los
    Nie. Zadaniem uczonego jest przedstawienie rzeczy jednoznacznie, nawet jeżeli falszywie. Einstein nie napisał "E=mc
    2
    ale też może być E=mc
    3
    ."
    Zadaniem uczonego jest przedstawianie stanu faktycznego zgodnie ze swoją wiedzą. Analogia do Równania Eisteina nie ma w omawianym przypadku zastosowania. Bo jeżeli wiadomoże E=mc
    2
    to pisanie o "E=mc
    x
    gdzie 1<x<4" byłoby kręceniem. Prof. Nowak postawił sprawę jasno - warto przesłuchać całą wypowiedż, a najlepiej cały materiał. Zaznaczył tylko, że wie o słabych stronach, nie innoruje ich ale nie mają one większego znaczenia. Bo w ten sposób od razu rozwiazuje problem ewentualnych uwag "Skoro PiS taki dobry to czemu ...".
    Lepszą analogią  jest IMO wypowiedż specjalisty od drapieżników "Wilki żywią sie mięsem, obserwowane czasami przypadki zjadania liści, owoców czy ekstrementów mają nie maja zauważalnego wpływu na ich bilans dietetycznczny".
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.