Skip to content

O! Frondo!

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Chcecie dowiedzieć się co to w ogóle jest ta Fronda? Czym była, skąd się wzięła, kto ją stworzył?
Oto zapis ze spotkania z Michałem Jeżewskim, Tomaszem Terlikowskim i Mateuszem Matyszkowiczem.
Notatka na blogpressie:
http://www.blogpress.pl/node/18171
Relacja na YouTube:
http://www.youtube.com/watch

Komentarz

• "
    Spotkałem się z tym środowiskiem w 2002 roku i z moim kolegą, Tadkiem Grzesikiem, postanowiliśmy pomóc organizacyjnie, finansowo temu środowisku. I tak to się od tamtego czasu toczy.
    Zmieniały się składy osobowe, następowały kolejne frondy we Frondzie, i w kwartalniku, i w wydawnictwie.
    "
    To był ten punkt, który budził swego czasu duże emocje.
    Terlik chwali PTPa i cytuje Brawaria. Poniekąd mówi o nas. "Powstała Rebelya, a po niej
    kolejne byty
    "
    BTW, jakiego nicka miał na FF Semka?
    The author has edited this post (w 19.12.2013)
  • Dobra, czy któryś tam powiedział "tak to ja rozpierdoliłem całe to towarzystwo"? A jesśli nie, to jest tam cokolwiek ciekawego?
  • Coś tam jest. Wysłuchać należy dla porządku.
  • rozum.von.keikobad
    Dobra, czy któryś tam powiedział "tak to ja rozpierdoliłem całe to towarzystwo"? A jesśli nie, to jest tam cokolwiek ciekawego?
    W pierwszych 40 minutach nie było. Zresztą prześlizgnęli się nad tym, nie uważając za wielki problem. Chyba że nie dosłyszałem, bo pracuję i to mi leci w tle. Ogólna wymowa - ludzie przychodzą i odchodzą a marka trwa i się rozwija.
  • Po tym co Terlik pokazał w Roninie na dyskusji o judeorealizmie wszystkim odradzam słuchanie go. Sprytny manipulant, lepiej poczytać - bezpieczniejsze.
  • Sala jakaś taka pustawa i niemrawa, mało pytań, dyskusja dość mizerna. U Terlika widzę niepokojąco rozrastające się ego. Mówię "niepokojąco", bo to przecież nasz katolski frontman i boję się aby się na czymś gwałtownie nie wykopyrtnął.
  • Brzoście, słuchaleś tamtej rozmowy o judeorealizmie? To nie jest nasz frontman, to taki katolicki Ziemkiewicz próbujący stać okrakiem między wszystkimi "kościołami" dający sobie monopol na prawidłową wykładnię katolicyzmu. A używa do tego terminów typu "cywilizacja judeochrześcijańska". Z tym ego to może być racja, co innego sobie myślałem ale może to o to chodzi.
  • przemk0
    Brzoście, słuchaleś tamtej rozmowy o judeorealizmie? To nie jest nasz frontman, to taki katolicki Ziemkiewicz próbujący stać okrakiem między wszystkimi "kościołami" dający sobie monopol na prawidłową wykładnię katolicyzmu. A używa do tego terminów typu "cywilizacja judeochrześcijańska". Z tym ego to może być racja, co innego sobie myślałem ale może to o to chodzi.
    Słuchałem, ale było b. długie i mogłem jakieś szczegóły przeoczyć. Wiem, że niektórzy przy tej osobie zafiksowali się na "judeochrześcijaństwie" i uważają to za jakiś synkretyzm religijny, co jest nieporozumieniem, bo nie dotyczy to w ogóle prawd wiary, tylko organizacji życia publicznego. I on w tym wyraża pogląd że żydostwo ortodoksyjne gra w tej samej drużynie, jeśli chodzi o walkę na polach aborcja, eutanazja, pedalstwo etc.
  • Brzost
    Sala jakaś taka pustawa i niemrawa, mało pytań, dyskusja dość mizerna. U Terlika widzę niepokojąco rozrastające się ego. Mówię "niepokojąco", bo to przecież nasz katolski frontman i boję się aby się na czymś gwałtownie nie wykopyrtnął.
    Występy Terlika coraz bardziej mnie irytują. Widzę rosnący balon.

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • Chodzi o to że termin "judeochrześcijaństwo" jest iście szatańskim kłamstwem. Przede wszystkim - czegoś takiego nie ma, cywilizację zbudowało chrześcijaństwo, judaizmu z chrześcijaństem nie łączy nic bo to przeciwieństwa de facto. Judaizm wyrósł na chrześcijaństwie, konkretnie w opozycji do niego, w ciągu paru wieków po Chrystusie. Ta religia w której ówcześnie Jezusowi żyli to nie był judaizm - nie dość że się inaczej nazywał, to jeszcze miał inne reguły niż ten współczesny, no i nijak nie pasował do Ewangelii - Jezus wywrócił tamten porządek literalnie do góry nogami, na każdym poziomie. Jedno nas łączy - że Pan Bóg jest jeden, ale to też nas łączy z wieloma innymi religiami.
  • Uderzające milczenie ze strony publiczności. Wręcz bolesne.
    Zachwyt pozostał tylko tym za stolikiem. W sumie - smutne.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• Oborze, co za żenada. Umęczeni bojownicy katoprawicy rajcujo się jak to telepudła w domku ni majom (Terlik) i jakie to bohaterstwo być frondowydawcą (Grzesik). Biedny Matyszkowicz, bo zdaje się on jeden do czegoś się tam nadaje w tym sosiku słodko-kwasnym.
    Wielkim wysiłkiem woli dotarłam do końca nagrania. Szkodagadać, wpisujcie miasta.
  • marylka
    Oborze, co za żenada. Umęczeni bojownicy katoprawicy rajcujo się jak to telepudła w domku ni majom (Terlik) i jakie to bohaterstwo być frondowydawcą (Grzesik).
    Sprostowanie - to nie Grzesik tylko Jeżewski. TG nie nadaje się do publicznych występów ze względu na fizjognomię budzącą raczej lęk niż zaufanie. Zresztą, na zlocie w Kazimierzu udało mi się ustrzelić fotkę dwóm dżentelmenom spoglądającym z wysokości schodów na forumowe towarzystwo. Wyglądają specyficznie
    ;)
    Ale nie będę wklejał na forum bo jeszcze zarzucą mi wykorzystywanie wizerunku.
  • Brzost
    Ale nie będę wklejał na forum bo jeszcze zarzucą mi wykorzystywanie wizerunku.
    właśnie że wklej. Proszę.
  • Brzoście, tu na stronie możemy sobie jasno powiedzieć - jak zwał tak zwał. Po tym występie doskonale sobie wyobrażam tę "wysokość schodów" i słomę w butach. Ale oczywiście pomyliłam się, dzięki za sprostowanie.
  • przemk0
    Chodzi o to że termin "judeochrześcijaństwo" jest iście szatańskim kłamstwem. Przede wszystkim - czegoś takiego nie ma, cywilizację zbudowało chrześcijaństwo, judaizmu z chrześcijaństem nie łączy nic bo to przeciwieństwa de facto. Judaizm wyrósł na chrześcijaństwie, konkretnie w opozycji do niego, w ciągu paru wieków po Chrystusie. Ta religia w której ówcześnie Jezusowi żyli to nie był judaizm - nie dość że się inaczej nazywał, to jeszcze miał inne reguły niż ten współczesny, no i nijak nie pasował do Ewangelii - Jezus wywrócił tamten porządek literalnie do góry nogami, na każdym poziomie. Jedno nas łączy - że Pan Bóg jest jeden, ale to też nas łączy z wieloma innymi religiami.
    Ojtam ojtam!
    a) "judeochrześcijaństwo" jest tak samo bezsensowne jak "chrześcijaństwo", bo czegoś takiego nie ma, cywilizację zbudował Kościół Święty, herezji protestanckiej nie łączy z nim nic bo to przeciwieństwa de facto. Protestantyzm wyrósł na Wierze Świętej, konkretnie w opozycji do niej, w ciągu parunastu wieków po narodzeniu Chrystusa.
    b) termin "judaizm" pojawia się w Dziejach Apostolskich na określenie żydowskiej religii, a więc możemy przyjąć, że tak się ta ich religia w ów czas nazywała.
  • Porównanie żydów z protestantami dobre, tym też marzy się to samo - zniszcznie katolicyzmu i/lub zniewolenie katolików.
    The author has edited this post (w 20.12.2013)
  • balwan.ze.zbrucza
    "judeochrześcijaństwo" jest tak samo bezsensowne jak "chrześcijaństwo", bo czegoś takiego nie ma,
    cywilizację zbudował Kościół Święty,
    herezji protestanckiej nie łączy z nim nic bo to przeciwieństwa de facto. Protestantyzm wyrósł na Wierze Świętej, konkretnie w opozycji do niej, w ciągu parunastu wieków po narodzeniu Chrystusa.
    Wężykiem!
  • AnnaE
    Uderzające milczenie ze strony publiczności. Wręcz bolesne.
    Zachwyt pozostał tylko tym za stolikiem. W sumie - smutne.
    Nie przesadzałbym. Po prostu goście klubu Ronina nie są targetem Frondy, nie znają jej, nie kojarzą. Trudno zatem o pytania. Goście wybrneli przechodząc w tryb anegdotek.
    :)
    Ale było jedno ciekawe pytanie szczegółowe - o udziałowców. Nie wiem kto zadał bo słuchałem samego audio. Nie jestem pawian czy to nie był głos Bernardo z BlogPressu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.