Skip to content

Wezwanie do przesiadki?

edytowano March 2015 w Forum ogólne

Platforma tonie!

W Platformie Obywatelskiej nie ma z kim rozmawiać. To partia strachu przez Prawem i Sprawiedliwością. Nie ma żadnego punktu odniesienia. Platforma tonie – mówi poseł Jacek Żalek, były polityk PO, obecnie tworzący nowe ugrupowania „Polska Razem”.
Stefczyk.info: Partia „Polska Razem” dopiero powstała, a już z każdej strony pojawiają się zarzuty, że będzie to ugrupowania w stylu „PO-bis”. Czym zatem będziecie się różnić od Platformy Obywatelskiej?
Jacek Żalek
: Wszystkim!
Dobrze, w takim razie poproszę o kilka szczegółów.
Platforma Obywatelska jest dziś partią, która chce wprowadzić zgodę na zawarcie małżeństw homoseksualnych – my mówimy głośne „nie” takim pomysłom. Rządzący podnoszą podatki, lekceważą obywateli, poprzez odrzucanie licznych inicjatyw referendalnych – my uważamy, że należy oddać głos obywatelom. Rośnie biurokracja,
korupcja
polityczna jest na poziomie dziennym, a rząd nie ma koncepcji jak to zmienić. My wiemy, dlatego wszystko nas dzieli w tym momencie.
Jednak przez ostatnie 6 lat byliście wraz z posłem Gowien i Godsonem częścią tego systemu...
Ale proszę zwrócić uwagę, że przez tych kilka lat cały czas walczyliśmy o zmianę standardów. Ja byłem posłem najczęściej łamiącym dyscyplinę partyjną, za co stale byłem karany przez władze klubu PO. Przecież nie robiłem tego, aby płacić
kary
dyscyplinarne. Robiłem to aby walczyć o konkretne zmiany, aby pokazać mój sprzeciw wobec planów partii i rządu, które są sprzeczne z moimi poglądami. Nie udało się.
Dlaczego? PO to partia wodzowska, a posłowie to maszynki do głosowani?
W Platformie Obywatelskiej nie ma z kim rozmawiać. To partia strachu przez Prawem i Sprawiedliwością. Nie ma żadnego punktu odniesienia. Platforma tonie.
Jarosław Gowin zapowiada przejście kilka parlamentarzystów na waszą stronę. Czy to będą politycy PO?
Wielu polityków przygląda się życzliwe naszej inicjatywie i warto podkreślić, że nie są to tylko politycy PO. „Polska Razem” jest odpowiedzą na oczekiwania społeczne, partia zrodziła się z powodu braku konkretnej odpowiedzi od rządzących - odpowiedzi na pytanie – co dalej? Dokąd zmierza Polska. Na oficjalne transfery poczekajmy, ale mogę tylko powiedzieć, że będzie ciekawie.
Nie obawia się pan, że zbyt wielu liderów jest w waszym ugrupowaniu? Przy gorszych wynikach, każdy będzie chciał grać swoją grę – być samcem alfa.
Powiedzmy to sobie wprost: gdybyśmy chcieli walczyć o stanowiska, to już dawno bylibyśmy ustawieni. Mogliśmy mieć wszystkie posady w państwie, ale wówczas udałoby się naszym oponentom zakneblować nam usta. Naszą nową misją jest Polska, która jednocześnie jest naszą największą ambicją. Silny, dobrze rozwijający się
kraj
, będzie spełnieniem naszych marzeń.
Jaki jest państwa cel na najbliższe wybory?
Naszym celem jest zmienić Polskę, która ma być krajem realizującym postulaty swoich mieszkańców. Chcemy odpartyjnić nasz kraj, uwolnić od partyjnego terroru zawłaszczana państwa, ograniczania wolności: obywatelskich, gospodarczych czy rodzinnych. Chcemy oddać Polskę w ręce Polaków – niech oni rządzą, a nie skorumpowani politycy.
Macie założony jakiś minimalny wynik wyborczy?
Nie ma takiego wyniku. Ufamy, że
społeczeństwo
samo uzna, że nasze założenia są uczciwe. Nie chcemy liczyć na żadne sondaże, ponieważ zamierzamy skupiać się na pracy. Byliśmy już w partii, dla której najważniejsze były sondaże.
Rozmawiał Łukasz Żygadło
http://www.stefczyk.info/publicystyka/opinie/zalek-platforma-tonie-,9266880635#ixzz2mtXt6oND

*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."

Komentarz

• Szczury wszelakiej maści!!! RatOOjta się kto może!!!

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • Żalków Żelka cd.
    Dawniej w rolach pierwszych naiwnych obsadzali nieletnie panienki... A w obecnych czasach to już homoniewiadomo, więc pytanie o dżender (p)osła staje się zasadne. Bo jego (?) rola w tym scenariuszu jest zdecydowanie kobieca.
  • AnnaE
    Powiedzmy to sobie wprost: gdybyśmy chcieli walczyć o stanowiska, to już dawno bylibyśmy ustawieni. Mogliśmy mieć wszystkie posady w państwie,
    (Żalek)
    Bezcenne podsumowanie rządów PO.

*

*

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.