Skip to content

Ossohozi z tym "stworzeniem nowego typu Polaka"?

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
Niby tomat z bratniego forum ale zapytam sie tu, bo tylko tu moge. Ciekawosc123 az mie skreca.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.

Komentarz

• Nie wiem. Tak powiedział pan Winnicki. Też jestem ciekawy1.
  • Intuicja mnie podopowiada, że to jakieś wariacje na temat jednego z bardziej znnaych cytatów z "Mysli Nowoczesneg Polaka"
    Roman Dmowski
    „Jestem Polakiem, więc obowiązki mam polskie. Są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka"
    Jakby kolega podrzucił linkę do odpowiedniego bratniego wątku to może by się tam znalazło egzegezę....
  • W wątku nie ma na razie egzegezy, bo wypowiadają się osoby które z ruchaczami też nie za bardzo się identyfikują.
    Ale proszę:
    http://rebelya.pl/forum/watek/69392/
  • allium
    Intuicja mnie podopowiada, że to jakieś wariacje na temat jednego z bardziej znanych cytatów z "Mysli Nowoczesneg Polaka"
    Roman Dmowski
    :
    „Jestem Polakiem, więc obowiązki mam polskie. Są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka"
    Nu ni, pan Roman nic nowego nie chcial produkowac, tylko przypominal  Polakom, ze maja polskie obowiazki.
    Ja mam wrazenie, ze ruchacze pana Romana traktuja jak marksisci Marksa - wieszaja portrecik na scianie i juz. A szkoda, bo wlasnie pan Roman diagnozuje polska chorobe i proponuje terapie. Przez sto lat zmienil sie mise en scene ale dusze polskie pozostaly takie jakie byly.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • To jest tekst z pogadanek o Leninie, Marksie - zamiast człowiek wstawili Polak i jedziemy. To pokazuje na inspiracje, nawet mimowolne, należy się zastanowić, czy to jest po prostu nurt totalitarny.
  • Nie jest. Co RN oferuje? Spacer po Warszawie z atrakcjami raz do roku, byl zdaje sie tez kongres. Co rzeczony kongres ustalil mimo wielu prob nie dowiedzialem sie, moze dlatego, ze nie mialem przy sobie imadla.
    Intelektualnie jest to Row Marianski.

• Nie wiemy, bo nie mówią. Tu się zgadzam. A czemu nie mówią? Faktycznie są debilami i nawet sami nie wiedza co chcą? Być może tak. A być może wiedzą, czego chcą, a tego nie mówią, bo to poglądy (mniej lub bardziej oficjalnie) zakazane?
    Jak ktos mówi, że chce "stworzyć nowy typ człowieka/Polaka", to trzeba z nim ostrożnie.
  • rozum.von.keikobad
    To jest tekst z pogadanek o Leninie, Marksie - zamiast człowiek wstawili Polak i jedziemy. To pokazuje na inspiracje, nawet mimowolne, należy się zastanowić, czy to jest po prostu nurt totalitarny.
    Takich mimowolnych inspiracji jest wśród neo-endeków więcej. Ppono w Krakowie pod krzyżem katyńskim ONR-owcy byli uprzejmi wczoraj skandować  "
    Raz sierpem raz młotem PiS-owską hołotę
    " Pod którym to okrzykiem bez większego wahania podpisałoby się większość lewaków.....
  • Co znaczy "mimowolnych"? Nie czytali Koledzy programowego tekstu "Dlaczego Lenin?"?
    http://xportal.pl/
  • allium
    Ppono w Krakowie pod krzyżem katyńskim ONR-owcy byli uprzejmi wczoraj skandować  "
    Raz sierpem raz młotem PiS-owską hołotę
    " Pod którym to okrzykiem bez większego wahania podpisałoby się większość lewaków.....
    Byłem i nie słyszałem, choć raczej byłem pod murami ale za to na dobre 30 min. zanim marsz dotarł.
  • skoro to z tamtych kręgów to pewnie chodzi o nowy typ osoby wykorzystywanej seksualnie przez innych więźniów
  • Przyznam Wam, że mnię osobiście zastanawia obecność kolegi KRESa w tem gronie, ja oczywiście rozumiem, że on poczuwa się do bycia narodowcem, ale też zupełnie mi tam nie pasuje. Trochę jak swego czasu Paweł Zalewski do PiSu nie pasował, a w ostatnim czasie Wipler.
  • Ja też, pierwsza moja myśl jak wyleciał od Republikanów była "koniunkturalista". Ale z drugiej strony - tam zaczynał, tzn. rozumiem że z pewnych względów rozdziela się MW, NOP, ONR, Falangę i co tam jeszcze jest ale ich więcej łączy niż dzieli. Tu ma robotę z perspektywą na sukces nie wiadomo jeszcze jaki, tam sukces to po prostu bycie prominentnym pisiorem. Są ludzie gotowi w ogóle odrzucić sukces jeśli miałby jakąś tam etykietkę, wszystko jedno prawdziwą czy nie.
    The author has edited this post (w 13.11.2013)
  • A dlaczego wam Kres nie pasuje do tego towarzystwa?
    Powiem wam dlaczego - bo nie jest idiota i ordynusem.

• To z tego powodu właśnie pasuje. Ktoś nimi musi pokierować bo sobie i innym krzywdę zrobią, ubecja przechwyci (kręcą się tam od początku, są zresztą zapraszani nawet, Gadowski pytał o co tu chodzi ale nie dostał odpowiedzi). Na ile znam Kresa to zakładam że wie w co się pakuje, że być może skończy jako jeden z liderów a zarządzanie ludźmi to ciężki kawałek chleba i się z tym liczy. To by znaczyło że ma ambicje polityczne, ale takie na przyszłość, nie na już teraz. To dobrze o nim świadczy, w sumie jest chyba jedyną osobą stamtąd do której mam jakieś zaufanie. No ale Winnickiego czy Holochera w ogóle nie znam.
    The author has edited this post (w 13.11.2013)
  • Sęk w tym, że podobno na ich kongresie KRESa raczej nie słuchano, takie wieści dochodziły, on sam zresztą świetnie funkcjonuje jako niezależny ekspert.
  • przemk0
    ubecja przechwyci (kręcą się tam od początku, są zresztą zapraszani nawet,
    Ciekawe1. Na przykład?
  • przemk0
    Brzoście, tutaj
    http://www.youtube.com/watch
    Od 26:30
    Dzięki. O Porębie faktycznie słyszałem w tym kontekście, ale że praktycznie cały ZP Grunwald i Łżeczywistość tam się afiliowało to nie wiedziałem. A Zawiszy to od dawna nie ufam. Zastanawiające że on już jako 21-latek reprezentował w ZChN frakcję prosowiecką i grzmiał na tych co wzywali do wyprowadzenia ich wojsk.
    Ale jak posłuchać całości, to Gadowski ocenia cały ruch z pewną nadzieją, tylko wyraża obawę, żeby nie dali sobie narzucić agenturalnej "czapki".
    The author has edited this post (w 14.11.2013)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.