Skip to content

Muniek Staszczyk o swojej wierze

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Kojarzycie gościa? Piosenki śpiewa. I jest pierwszy do różańca.
Polecam lekturę wywiadu z Muńkiem:
http://www.rp.pl/artykul/61991,1061448-Pomoc-przychodzi.html?p=1

Komentarz

• Fajną płytę nagrał. A miesiąc temu przydybałem go w Radiu Warszawa jak dawał świadectwo:
    http://w398.wrzuta.pl/audio/9eg8pOR5bjG/muniek_staszczyk_w_radiu_warszawa_krok_12_8_pazdziernika_2013
  • Płyta jest istotnie znakomita. Ale nawet po tekstach piosenek, które jednak wychodzą poza dotychczasowe standardy T-love, nie spodziewałem się, że zmiana  Muńku zaszła aż tak daleko.
    JORGE>
  • Niewątpliwie, doznał łaski Wiary. Dobrze prawi o mediach, ale jak dla mnie, jeszcze zbyt łagodnie. No, ale Muniek rośnie w szybkim tempie. Piszę "rośnie", bo nie lubię słowa "wzrasta".

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Lubię takie teksty, zawsze mnie poruszają.
    Szacun dla gościa
  • No ja też wysłuchałem był świadectwa wiary Muńkowey ... i juz rozpowszechnianie tegoż zacząłem
  • Wobec zawodowego tropiciela faszystów i odbieracza orderów od Gajowego pozwalam sobie jednak pozostawać z lekką rezerwą.
    A prefesór Krzemiński to nawet koronkie odprawia i Radia Maryja słucha, no.
    The author has edited this post (w 01.11.2013)
  • A ja Muńkowi wierzę. Zmianę czuć w jego piosenkach, pierwszy raz z nim czytam wywiad. Ależ porażka mejnstrimu, Muniek był ważnym ogniwem na odcinku aktywu artystycznego. A tu taki numer. Cóż, zrobią z niego oszołoma za jakiś czas.
    JORGE>
  • Dalajlama powiedział, by trzymać sie swojej tradycji...
    Bóg
    &
    diabeł istnieją....
    Medjogurie....
    =
    Ciężko, ale niech zasiane ziarno się nie zmarnuje.
    "Trads" romeck.
    (Właśnie wróciłem z Czętochowy z Ogólnopolskiej Pielgrzymki Katolików "tradsów".)
    The author has edited this post (w 02.11.2013)
  • Dziś był w Radio WNET.
    http://www.radiownet.pl/
  • i jednoczesnie podpisuje sie pod listem otwartym do premiera:
    "Cała Europa zmaga się z kryzysem. Tysiące młodych ludzi żyje bez pracy. Kiedy źle i trudno, ludzie częściej sięgają po substancje, które pomagają radzić sobie z problemami. Kryminalizując ten sposób 'leczenia duszy', dodatkowo pozbawiamy naszą młodą generację perspektyw na
    przyszłość
    "
    wraz z:
    Piotr Bikont, Robert Brylewski, Andrzej Chętko, Mirosław Chojecki, Andrzej Chyra, Magdalena Cielecka, Maurycy Gomulicki, Agnieszka Holland, Zbigniew Hołdys, Aleksander Janicki, Joanna John, Joanna Klimas, Aleks Kłoś, Kora, Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze, Roman Kurkiewicz, Milo Kurtis, Tomasz Lipiński, Mikołaj Lizut, Małgorzata Łazarkiewicz, Robert Makłowicz, Paweł Mykietyn, Maciej Nowak, Mirosława Olbińska, Jerzy Pilch, Jacek Poniedziałek, Witold Popiel, Maciej Piotr Prus, Grzegorz Rosiński, Piotr Rypson, Tomasz Sikora, Tomasz Sikorski, Kamil Sipowicz, Stanisław Sojka, Tomasz Stańko, Zygmunt Staszczyk, Małgorzata Szcześniak, Kazimiera Szczuka, Małgorzata Szumowska, Krzysztof Środa, Magdalena Środa, Andrzej Świetlik, Tomasz Świtalski, Andrzej Tyszko, Krzysztof Varga, Henryk Waniek, Krzysztof Warlikowski
    bigos w głowie pana artysty
    żródło:
    znalezione na fejsie, główne żródło wybiórcza, więc nie linkuję

"Nic nie jest tak silne, jak łagodność, ani nic nie jest tak łagodne, jak prawdziwa siła." R.W.Sockman
    ,,Bajki nie uczą dzieci, że smoki istnieja. Dzieci juz to wiedzą. Bajki uczą dzieci, że smoka można zabić''. G.K. Chesterton
  • marple
    bigos w głowie pana artysty
    To prawda. Długoletnie przebywanie w tzw. środowisku zostawia ślady w postaci różnych wdrukowanych przesądów. Niewątpliwie ewoluuje on w dobrym kierunku, ale do "naszości" droga jeszcze daleka.
  • A co to takiego Muniek Staszczyk?
    Cieszmy się, że krzesło jest wygodne a wyjec jakimś otworem wydaje przyjemne dźwięki. Ale nie traktujmy ich jak ałtorytety.
    Skąd wziął się ten kretyński obyczaj uznawania za znaczącego kogoś tylko dlatego, że go pokazują w telewizorze?

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Ojtam, zaraz ałtorytety... Cieszymy się że jedna owieczka zbłąkana zdaje się odnajdywać dobrą drogę.
  • Ale o istnieniu tej owieczki wiemy wyłącznie z telewizora.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • los
    A co to takiego Muniek Staszczyk?
    Cieszmy się, że krzesło jest wygodne a wyjec jakimś otworem wydaje przyjemne dźwięki. Ale nie traktujmy ich jak ałtorytety.
    Skąd wziął się ten kretyński obyczaj uznawania za znaczącego kogoś tylko dlatego, że go pokazują w telewizorze?
    Bo trafia do serc wielu młodych ludzi. Ty Losie słuchałeś swoich bardów, dzisiejsza młodzież słucha swoich. Niekoniecznie musi trafiać w Twoje hm ...cioletnie upodobania
    ;)
  • Skąd wziął się ten kretyński obyczaj uznawania za znaczącego kogoś tylko dlatego, że go pokazują w telewizorze?
    Bo przez to że go pokazują ma wpływ na ludzi. A zatem jest znaczący.
    Pomijajmy już kwestię, że jako znaczący wykonawca muzyki rockowej od drugiej połowy lat 80-tych miał spory wpływ na ludzi i wcześniej.
  • los
    Ale o istnieniu tej owieczki wiemy wyłącznie z telewizora.
    Młodzież (ale to pokolenie do 35 lat) kupuje płyty, chodzi na koncerty - zna Muńka i jego zespół w zasadzie spoza telewizji. Nuale już się nie będę znęcała nad profesorską głową
    :D
  • Groza-Symetrii
    Bo przez to że go pokazują ma wpływ na ludzi. A zatem jest znaczący.
    Ale chyba nie aż tak jak Hanna Mostowiak?

• mmaria
    Bo trafia do serc wielu młodych ludzi. Ty Losie słuchałeś swoich bardów, dzisiejsza młodzież słucha swoich. Niekoniecznie musi trafiać w Twoje hm ...cioletnie upodobania
    ;)
    Przecież Muniek ma 50 lat! Jaka-która młodzież* go słucha? I czy nie mieszka on w Hiszpanii?
    *13-19 lat
    @Los |
    Muniek jest znany z koncertów przede wszystkim.
    Jednak ma rzesze fanów oraz "lubiących" a jego Lucy Phere również i mnie zaskoczyła tak bardzo, że musiałem przeczytać tekst piosenki jako tekst.
    ==
    I politycznie:
    "- Myślę, że
    takie partie jak PiS
    czy Liga Polskich Rodzin
    doprowadzą do ogromnego rozwoju rock and rolla w Polsce
    - diagnozował w 2005 r."
    W 2011 odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Za co się dostaje taki medal?
    2007, UWAGA, to wywiad z Playboy'a!
    http://wywiadowcy.pl/muniek-staszczyk/:
    - Kto jak kto, ale ty chyba popierasz ministra edukacji?
    - Niespecjalnie za nim przepadam. W ogóle to nie chce mi się mówić o polityce, bo
    odkąd siły prawicowe doszły do władzy, to najpierw miałem doła
    , potem byłem wkurwiony, a teraz to już kładę na to przysłowiową lachę. (...)
    Nie chcę gadać o polityce, bo po prostu doznałem głębokiego rozczarowania. Jako głosujący przegrałem te wybory, zresztą chyba jak każde. Ale takie są prawidła demokracji. Nie obrażam się na społeczeństwo.
    Moim zdaniem trzeba PiS-owców przeczekać, jak grypę.
    /Bal Dziennikarzy/
    (...)Po co, kurwa, na takim balu są politycy?! Słyszałem, że podobno miał być Jarek Kaczyński i wtedy powiedziałem, że nie gram.
    /o wyborach politycznych/
    (..) Wiecie, było trochę w szyje, zeszło na politykę i od razu zaczęli na mnie najeżdżać. Ludzie z dobrych warszawskich rodzin z tradycjami. Wydaje się, że racjonalnie myślący. A tymczasem
    to niereformowalni zwolennicy braci.
    ===
    Kalisz jako Kalisz w kolejce po sałtką mu nie przeszkadzał tak, by nie zagrać...
    Ja też napiszę, że nie jestem "fanem" (kiedyś) braci, teraz Jarosława Kaczyńskiego, nawet nie przepadam za nim.
    Ale niektórzy mają chorobliwą alergię. Normalnie jak w kawale  o studencie, co miał omówić budowę słonia, a nauczył się o gąsienicy...
    Polecam wywiad, bo pisze rónież o bardowaniu i o Kaczmarskim.
    I na desr, tamże:
    Z wywiadu ze mną „Dziennik” wyciągnął to, że jestem święty nawrócony Muniuś, bo powiedziałem im, że wierzę w Boga.
    :)
    The author has edited this post (w 10.11.2013)
  • Muniek jeszcze parę lat temu temu walczył z faszyzmem i nienawiścią. Dziś jest inny. Tekst piosenki Lucy Phere jest naprawdę dobry. W innych kawałkach Muniek krzyczy, że "pierdoli fejsa", albo stawia w jednym tekście dziesiątki egsytencjalnych pytań. Czy Muniek Staszczyk ma wpływ na dzisijeszą młodzież, hmmm, to jest bohater bardziej mojego pokolenia, dlatego metamorfoza ta jest, z mojego punktu widzenia, istotna.
    JORGE>
  • On się ocknął parę lat temu, machnął wtedy gdzieś w radiu ręką że no jaka PO jest każdy widzi ale przynajmniej buduje te autostrady więc niech buduje. To było jak na celebrytę bardzo odważne wtedy, jest potencjał w kolesiu, to cieszy, tak bardzo spadły nam oczekiwania że drobne przejawy normalności cieszą.

• Romeck
    - przecież napisałam - pokolenie do 35 lat, pewnie i więcej (z mojego punktu widzenia młodzież, ale faktycznie rzecz dyskusyjna, nie będę się upierała przy określeniu). Co z tego, że ma 50 lat? Jest słuchany i już. Również przez nastolatki. O Kulcie słyszałeś? O Kaziku Staszewskim (to on mieszka na zmianę w Polsce i w Hiszpanii, gdzie mieszka Muniek nie wiem i w najmniejszym stopniu mnie to nie obchodzi) również ponad 50-latku? Też jest słuchany. Przez młodzież bardzo młodą i całkiem leciwą. Nie sądzę, żeby wiek piosenkarza miał tu jakieś większe znaczenie.
    Acha - sama nie słucham T.Love i Muńka. Nie moje klimaty, nie mój gust. Ale z racji pełnionego niegdyś zawodu mam również nietypową wiedzę i nie lubię kategorycznych stwierdzeń typu ..., miałam się już nie wypowiadać. Również nie oceniam szczerości przemiany duchowej pana artysty, ale życzę mu jak najgłębszej.

Los
    - co to takiego Hanka Mostowiak?
  • Ale chyba nie aż tak jak Hanna Mostowiak?
    Hanna Mostowiak była tylko tworzywem bez wolnej woli. Przewaga realnych celebrytów jest taka, że posiadając duszę i wolną wolę mogą np. nawrócić się i narobić tym bigosu.
    Przecież Muniek ma 50 lat! Jaka-która młodzież* go słucha?
    Słuchała go młodzież 10 i 5 lat temu. Teraz młodzieżą już summa summarum nie jestem, ale stawiam, że King, Ajrisz, Warszawa, Na Bruku, nadal są słuchanymi kawałkami.
    Muniek jeszcze parę lat temu temu walczył z faszyzmem i nienawiścią. Dziś jest inny.
    Ale sądzę, że faszystów i nacjonalistów dalej nie lubi
    ;)

Los
    - co to takiego Hanka Mostowiak?
    Najsławniejsza postać z polskich cartoonów
    ;)
    (Na poważnie główna bohaterka opery mydlanej "M jak Mdłości" grana przez inną katolicką celebrytkę Małgorzatę Kożuchowską. Bohaterka znana jest w świecie głównie z powodu tragicznej śmierci jaką poniosła gdy jej samochód wbił się w stertę kartonów pozostawionych na poboczu drogi)
  • Muniek Staszczyk jakościowo nie różni się od Hanny Mostowiak, rożni się jedynie ilosciowo jako postać mniej znacząca. Oboje to kreacje medialne. Nie dawajcie się nabierać na symulakry.

• Dejcie spokój. To, że facet wraca do Boga i ma odwagę o tym powiedzieć w wywiadzie nie oznacza, że przestał walić gorzałę czy jarać blanty. Pewnie nawet zdarzy mu się skorzystać z uśmiechu fanki na koncercie. Trzydzieści lat rokendrola szybko z organizmu usunąć się nie da.
    Można go pochwalić za odwagę i świadectwo z wywiadu ale żeby od razu uznawać go za "swojaka"?
  • nicked
    Dejcie spokój. To, że facet wraca do Boga i ma odwagę o tym powiedzieć w wywiadzie nie oznacza, że przestał walić gorzałę czy jarać blanty. Pewnie nawet zdarzy mu się skorzystać z uśmiechu fanki na koncercie. Trzydzieści lat rokendrola szybko z organizmu usunąć się nie da.
    Można go pochwalić za odwagę i świadectwo z wywiadu ale żeby od razu uznawać go za "swojaka"?
    z wywiadu wiemy że przez rok siedząc na dupsku w żoliborskim apartamencie doznawał olśnień. I że do kerfjuta chadzał, bratając się z ludem pracującym.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.