Skip to content

Jeszcze słówko o ruchaczach.

Podobno jest to określenie bardzo bźidkie.
Pozwoliłem sobie więc, używając jak to na prostego rzemieślnika przystało, użyć prostego sposobu, żeby to sprawdzić.
https://www.google.pl/#q=site:rebelya.pl+ruchacze&start=0
Pojawia się 10 razy. 2 razy w tym roku w takim kontekście jak tutaj i wywołuje oburzenie. 2 razy pojawia się w kontekście "ruchacze Palikota" i nie wywołuje żadnego komentarza. 6 razy pojawia się w kontekście "ruchaczy liturgicznych" i 1 raz wywołuje negatywny komentarz użytkownika "don kichote".
Może mi ktoś w prostych słowach wyłożyć, czemu to ruchacze narodowi to agresja, brzydkie określenie i nie wiadomo co, a "ruchacze liturgiczni" i "ruchacze Palikota" są już ok?

Komentarz

• rozum.von.keikobad
    Może mi ktoś w prostych słowach wyłożyć, czemu to ruchacze narodowi to agresja, brzydkie określenie i nie wiadomo co, a "ruchacze liturgiczni" i "ruchacze Palikota" są już ok?
    Mogę pisać tylko dla siebie: gdyż albowiem, spotkałem się z tym określeniem tylko w 3 miejscach:
    1) na rebelce, pogardliwie w stosunku do okolic marszu niepoległości (kilka razy)
    2) tutaj, na ec
    3) (najwcześniejsze chronologicznie) w starym poście von Scheffczyka na rebe, ALE!: przez vS użyte w cudzysłowie, z ironią, jako przejaskrawienie krytyk hardkorowych tradsów (więc vS krytykowal takie urbanoidalne nowotwory; niestety/na szczęście nie widziałęm nigdzie postu, do któego vS się odnosił).
  • Akurat temat ko. Scheffczyka jest nieistotny, nie rozmawiamy o nim czy w ogóle o osobach, a o określeniu.
    Więc w temacie: nie jest problemem kliknąć w linka albo samemu użyć google'a i takie określenia znaleźć.
    Dwa, Kolega stwierdził, że "może mówić tylko za siebie", niestety nie wiemy jeszcze, co stwierdził. O ruchaczach narodowych, ruchaczach liturgicznych, ruchaczach Palikota i ruchaczach w ogóle?
  • Jesli to w związku lub na marginesie mojego wpisu w wątku obok, uprzejmię donoszę, ze ironizowałem w nawiązaniu do potępienia estetyzmu, które zdominowało tamten wątek, aczkolwiek okreslenie tak czy inaczej jest krzywe.

Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
  • Wszystkie okreslenia sa krzywe, dlatego tak wazny jest kontekst. Ale aronia kolegi miala aromat tak delikatny, ze go nie wyczulem a kataru dzis nie mam.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Określenie jest brzydkie, bo zasadza się na skojarzeniu z wulgaryzmem. Ja osobiście jestem przeciwny używaniu go, bo powoduje psucie języka - powoduje tworzenie pomostu między tym wulgaryzmem a słowem "ruch" i pokrewnymi. Za jakiś czas nie będzie można normalnie używać tych słów.
  • A wulgaryzm jest calkiem swiezy. Jeszcze swiety Pietr wasem ruchal, broda ruchal ale sie nie udobruchal. A piosenka jest z lat dwudziestych XX wieku.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Tjaaa... Co innego prastare słowo "jebati", którego się od nas taysze hinduscy z 10.000 lat temu nauczyli i bodaj w najstarszych z Wed używali.
  • extraneus
    Jesli to w związku lub na marginesie mojego wpisu w wątku obok, uprzejmię donoszę, ze ironizowałem w nawiązaniu do potępienia estetyzmu, które zdominowało tamten wątek, aczkolwiek okreslenie tak czy inaczej jest krzywe.
    niestety ja lepszego nie znam.
    Narodowcy - to już przesada, z szacunku właśnie dla wieloletnich tradycji ruchu narodowego, który odegrał (ja tak przynajmniej uważam) pozytywną rolę w historii Polski, nie ma sensu nazywać narodowcami jakiejś tego typu bandy, to samo endecy (czasem używam w cudzysłowie też, żeby pokazać dystans)
    Faszyści, skini, naziole - te określenia znowu w drugą stronę, byłyby zbyt ostre, obraźliwe, w dodatku nieoddające istoty ruchu
    Dziarscy chłopcy - to byłoby ciekawe, nawiązujące do literatury, a przy tym chyba dowcipne, problem taki, że nikt by tego nie rozumiał
    Ruchonarodowcy - gwałt na języku polskim.
  • balwan.ze.zbrucza
    Tjaaa... Co innego prastare słowo "jebati", którego się od nas taysze hinduscy z 10.000 lat temu nauczyli i bodaj w najstarszych z Wed używali.
    Ja tam nie pamietam, co takiego robilem 10000 lat temu, szmat czasu.
    Acha, preegzystencja dusz jest herezja i zabobonem, metempsychoza takoz.

• Narodowcy - to już przesada, z szacunku właśnie dla wieloletnich tradycji ruchu narodowego, który odegrał (ja tak przynajmniej uważam) pozytywną rolę w historii Polski, nie ma sensu nazywać narodowcami jakiejś tego typu bandy, to samo endecy (czasem używam w cudzysłowie też, żeby pokazać dystans)
    Można np. mówić enerzy, albo nara.
    Koniec końców gros ruchu narodowego odwołuje się raczej do ONR i RNR niż endecji w stanie czystym. Co całkiem zrozumiałe, bo jak już na forum podkreślano, endecja właściwie swe założenia spełniła.
  • Groza-Symetrii
    Można np. mówić enerzy, albo nara.
    Ale zgodzi się Kolega, że w świetle owych "gorących" plakatów ze skąpo ubranymi aktywistkami, ten omawiany brzydki termin nie jest tak całkiem od czapy?
    ;)
    The author has edited this post (w 08.11.2013)
  • Należałoby odpowiedzieć w duchu Dexia - nie odpowiadam za cudze skojarzenia, jak komu się to kojarzy wulgarnie to jego problem, nie taka jest moja intecja użycia tego słowa.
  • Twierdzą, że ten plakat to nie fake. Jeśli prawda, to albo po szczeniacku się bawią, albo mają u siebie kreta.
  • Ale zgodzi się Kolega, że w świetle owych "gorących" plakatów ze skąpo ubranymi aktywistkami, ten omawiany brzydki termin nie jest tak całkiem od czapy?
    Chodzi koledze o plakat pończcoszkowy czy wypuścili jakąś nową serię o której nie wiem?
  • Groza-Symetrii
    Chodzi koledze o plakat pończcoszkowy czy wypuścili jakąś nową serię o której nie wiem?
    Głównie pończoszkowy, chociaż przed oczami miałem też ten zadrugowy.
  • Nie ma co ukrywać Zadruga ma lepszych grafików
    ;)
    Ale trudno jej grzechy zrzucać na enerów.
    Ja bym ich po tym plakacie nazwał za Melem Brooksem "dziarscy chłopcy w rajtuzach" czy coś w tym stylu.
  • Groza-Symetrii
    Koniec końców gros ruchu narodowego odwołuje się raczej do ONR i RNR niż endecji w stanie czystym.
    Obawiam sie, ze niestety RN nie odwoluje sie do niczego.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.