Skip to content

Protest - włączamy się?

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Tu gotowiec do adopcji:
http://gosc.pl/doc/1764674.Kolejny-artysta-profanuje-krzyz
Na adres:
minister@mkidn.gov.pl
lub gdyby ktoś wybrał drogę klasycznego listu:
Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
ul. Krakowskie Przedmieście 15/17
00-071 Warszawa
W liście warto zaznaczyć jedną kluczową informację: stanowczy protest przeciw finansowaniu przez Ministerstwo instytucji, która w zwyczajnie obrzydliwy sposób obraża uczucia religijne tak wielu Polaków, a co za tym idzie pociągnięcie przez ministerstwo do odpowiedzialności dyrektora CSW, pana Fabio Cavallucci. Treść nie musi być skomplikowana. Może brzmieć np tak:
Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego Bogdan Zdrojewski
Szanowny Panie Ministrze! Wyrażam głęboki sprzeciw wobec promowania przez MKiDN instytucji Centrum Sztuki Współczesnej, która - choć jest finansowana również z publicznych pieniędzy - organizuje wystawy będące przykładem skrajnego braku szacunku dla przekonań i wiary znacznej części Polaków. Prezentacja filmu pana Jacka Markiewicza, na którym twórca świadomie chce znieważyć chrześcijaństwo poprzez odgrywanie czynności seksualnych z figurą ukrzyżowanego Chrystusa jest wyrazem pogardy z jaką twórca i organizatorzy wystawy odnoszą się do żyjących w Polsce chrześcijan różnych wyznań. W związku z tym żądam jednoznacznej reakcji Ministra w tej sprawie, włącznie z odwołaniem dyrektora placówki, pana Fabio Cavallucciego.
podpis
Post Scriptum: Oczywiście mam świadomość, że nagłaśnianie sprawy jest jak kij o dwóch końcach: przecież twórcy zależy właśnie na marketingu. Jednak ten przypadek jest i tak obecny w mediach od kilku dni. Może więc zamiast protestować przeciwko "artyście", który w nosie ma nasze oburzenie, lepiej od razu uderzać w ludzi odpowiedzialnych za organizację takich wystaw? Może gdy jeden czy drugi dyrektor publicznej placówki straci stanowisko, to innym odechce się prowokacji i skoncentrują się na prezentowaniu prawdziwej sztuki? Do tego jednak jest potrzebna nasza zdecydowana reakcja.

*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."

Komentarz

• ^
    Trzeba wysłać.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Bez sensu. Znaczy się protestować jest bez sensu. To jak pisac petycje do Lucyfera aby nie palił tak w piekle.
    Chcecie na prawdę zrobic cos pożytecznego? Są dwa sposoby:
    1. Spuścic "łartyscie" taki łomot zeby nigdy więcej juz nie wstał z wózka inwalidzkiego.
    lub
    2. Po prostu olać jego sztukę i nie dac gnojkowi satysfakcji że nas to boli.

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • @Fatus; to spuść łomot, nie mam nic przeciwko.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Zamiast pisać listy do czeluści lepiej się policzyć i wybrać do tego nieszczęśnika, w miejsca gdzie mieszka i pracuje.
    Powiesić różaniec na lusterko kierowcy w aucie, raz, drugi, trzeci. Wysłać mu na adres domowy drewniany krzyżyk z informacją, że ktoś się za niego modli. Coś podobnego w miejscu gdzie pracuje. Dobrze by było, żeby to robić szczerze i bez nienawiści.
    To znacznie lepsze działanie niż listy do czeluści, ale wymaga od nas wszystkich tego czego z siebie dać nie potrafimy: czynu i poświęcenia.
  • randolph
    Wysłać mu na adres domowy drewniany krzyżyk z informacją, że ktoś się za niego modli. Coś podobnego w miejscu gdzie pracuje. Dobrze by było, żeby to robić szczerze i bez nienawiści.
    Narazilibyśmy krzyżyk na profanację, on wyrzuciłby go do kosza.

• Jak tam chcecie, Ja mam taką potrzebą.
    To wina tych, którzy wypożyczyli zabytkowy Krucyfiks do profanacji i tych, którzy za nasze pieniądze organizują takie wystawy.
    Nie każdy wytwór chorego umysłu musi zostać nazwany sztuką i dostąpić zaszczytu wystawienia w galerii.

*

*

• Mania
    @Fatus; to spuść łomot, nie mam nic przeciwko.
    Kto wie? Nigdy nie wiadomo kogo Bóg nam postawi na naszej drodze.

• Proszę tylko sprawdzić, kiedy owo 'dzieło' powstało.
  • ms.wygnaniec
    Proszę tylko sprawdzić, kiedy owo 'dzieło' powstało.
    Wiem. 20 lat temu. Nie upubliczniono jednak tego. Protest dotyczy czegoś innego. Napisałam wyżej:
    To wina tych, którzy wypożyczyli zabytkowy Krucyfiks do profanacji i tych, którzy za nasze pieniądze organizują takie wystawy. Nie każdy wytwór chorego umysłu musi zostać nazwany sztuką i dostąpić zaszczytu wystawienia w galerii.
    Różni zboczeńcy chodzą po świecie i podniecają się różnymi fetyszami. Nie musimy wiedzieć o wszystkich. Jednak jeśli ktoś czyni z Krucyfiksu fetysz, jeśli to znajdzie się w galerii za nasze pieniądze, jeśli powzięliśmy wiadomość, nie wolno nam przejść koło tego obojętnie.

*

*

• Protest należy słać i fatus nie ma racji. Gdyby 'kościółkowi' katolicy podeszli odrobinę poważniej do swojej wiary, takie problemy by nie występowały.
  • ms.wygnaniec
    Protest należy słać i fatus nie ma racji. Gdyby 'kościółkowi' katolicy podeszli odrobinę poważniej do swojej wiary, takie problemy by nie występowały.
    Swojo szoso wystarczyłoby żeby jakiś "grubas" z kościelnej hierarchii tupnął.
    Na rauty organizowane przez ministerstwa i władze miasta łażą bez sprzeciwu. Kilka odmów, odrzuconych zaproszeń, jasno wypowiedzianych "nie" w róznych sprawach mogłoby ustawić sytuację.
  • Kto z Warszawy lub okolic to ma okazję pokazac co mysli o "sztuce" tego zboczeńca i o sposobie wydawania naszych podatków na wspieranie takich jak on. Więcej info w Radio Maryja. Dzień ...ŚRODA.

• fatuswombatus
    Kto z Warszawy lub okolic to ma okazję pokazac co mysli o "sztuce" tego zboczeńca i o sposobie wydawania naszych podatków na wspieranie takich jak on. Więcej info w Radio Maryja. Dzień ...ŚRODA.
    No!

*

*

• AnnaE
    fatuswombatus
    :
    Kto z Warszawy lub okolic to ma okazję pokazac co mysli o "sztuce" tego zboczeńca i o sposobie wydawania naszych podatków na wspieranie takich jak on. Więcej info w Radio Maryja. Dzień ...ŚRODA.
    No!
    Dobra, ja tam jestem gotów się wybrać, choć mam świadomość obosieczności tej demonstracji. Ktoś się jeszcze wybiera?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.