Skip to content

Jaka jest sytuacja finansowa TV Republika ?

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Mam pytanie do Mościdobroodziejek i Waszmościów .... Jaka jest sytuacja finansowa TV Republika ? Słyszałem głosy różne ..., że nie mają na taksówki dla gosci, że niebawem toto splajtuje i nie warto inwestować w akcje oraz , że się rozwija zgodnie z planem, wchodzi do największych kablówek, na rynek kanadyjski, amerykański, że jest ok . ???

Komentarz

• Nie wiem, ale z tego, co słyszę, wszystkie media na prawo od głównego ścieku mają finansowe problemy.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Z tymi taksówkami to, jeśli nie przekręcam, była wrzutka portalu od parówek.
  • Nie trzeba mieć informacji z pierwszej ręki, żeby przewdzieć jaka jest sytuacja finansowa tej telewizji. Wg mnie każda próba stworzenia silnych mediów prawicowych skończy się tak samo, czyli klapa. Czy to będzie telewizja, czy portal, czy dziennik o zasięgu ogólnokrajowym. Bo to się biznesowo nie zamknie, powód cały czas ten sam - poza wyjatkami typu Skok, zero reklamodawców. Tygodnik nakładem jakoś uda się utrzymać, nic więcej. Oczywiście przy zmianie układu rzadzacego można coś próbować anagażujac spółki państwowe, ale to też na krótka metę, bo przy kolejnej zmianie kaska się skończy.
    Oczywiście, jest jedna nisza i sposób na silne media, ale w nia wszedł o. Rydzyk i konsekwentnie realizuje bardzo przemyślany plan. Przy okazji koncesji na multipleksie były powszechnie znane dane finansowe inicjatyw o. Rydzyka. Zostało to przemilczne, bo akurat w tym momencie był to dowód na absurdalność decyzji o nie przyznaniu koncesji ze względów ekonomicznych, ale wygladało to naprawdę dobrze. To się wszystko kręci.
    Sytuacja w Polsce jest bardzo prosta na tej prawej stronie sceny. Politycznie będac poza PiS wypadasz. Podobnie medialnie, albo jedzisz z o. Rydzykiem, albo walczysz z wiatrakami. I tu się nic nie zmieni. Dziwie się wszystkim ludkom, że motaja się inwestujac czas w coś tzw. nowego. Zero szans. Problem chyba jest też w tym, że dla wielu dziennikarzy tej naszej strony konwencja tzw. rydzykowych mediów się nie podoba. Bo chca telewizji bardziej "naszych czasów". Z innym przekazem, bardziej ufajnionym, profesjonalnym (a z tym bym polemizował) i nakierownym do szerszego spektrum odbiorców. A niby dlaczego ? Jesteśmy Katolami, jeżeli komuś się programy modlitewne nie podobaja to niech jasno powie, że dla niego to nie jest istotna sprawa. Wtedy będzie musiał sobie zrobić rachunek sumienia, dokad jego wiara zmierza. Zapominamy też gdzie tak naprawdę tkwi siła, bo na dłuższa metę twarde i radykalne trzymanie się swoich postaw da wiele lepszy rezultat niż próba dogadania się z tym światem, w kwestii odziaływania na społeczeństwo również. Żeby była jasność, ja nawet trochę tych dziennikarzy rozumiem, bo daliśmy sobie narzucić narracje wstydu, obciachu i nienowoczesnośći. Nawet jeżeli teoretycznie sobie to wszystko we łbach poukładamy, to gdzieś z tyłu głowy wkodowane zachowania wyłaża, szczególnie kiedy trzeba coś pokazać publicznie. Ale tego można się pozbyć, zaczynajac od małych spraw i przełamujac opory. Jesteśmy Katolikami i próbujmy w każdym aspekcie żyć jak Katolicy. Oczywiście to trudne w dzisiejszych czasach, ale wg mnie czas coraz odważniej to pokazywać. Byle bez ostentacji.
    JORGE>
    The author has edited this post (w 28.10.2013)
  • Zależy jak zdefiniować prawicę w III RP, jeżeli utożsamić ją z Kaczyńskim (a tak bym to widział bo ze wszystkich prawicowych inicjatyw tylko jego łączy w sobie wszystko co jest istotne) to te wszystkie "nasze" media (tygoniki, Republika) wcale nie są nasze. Bo oni Kaczyńskich zwyczajnie nienawidzą, Budyń to kiedyś tłumaczył. To co robi Wildstein w Republice absolutnie nic nie zmieni bo zmienić nie może, podobnie jak te wszystkie Wsieci, Uważamrze itd. To przechowalnie etatów, nic więcej.
  • Z Radiem Maryja głównym problemem jest gówniana muzyka. Jak je przypadkiem włączę, to prawie zawsze jest jakiś glam z lat 80., tyle że w wokalu słychać jakieś nabożności.
    ChrzeÅcijaÅski rock
  • 7my
    TV Trwam, pomimo że jest bezwzględnie wspaniała, powoduje jednak pewien szok estetyczny, który sprawia że ja na ten przykład, praktyczniej poza dziennikiem i czasem jakimiś wywiadami czy transmisją z Watykanu, nie potrafię tego oglądać.
    uwielbiam estetykę TV Trwam i Radia Maryja. Minimalizm, skupienie się na treści, a zarazem dyskretna elegancja.  Powoli w tym kierunku idzie totalna amatorka z portalu Prawy.PL. Grzeczny, przygotowany do rozmowy ksiądz na fotelu, obok niego gość. I rozmawiają. Chcesz słuchać- słuchasz. Nie chcesz- wyłączasz.  Po co najazdy kamery, mrygające studio, roznegliżowane asystentki ?
  • No właśnie - estetyka. My się po prostu do pewnej estetyki i formy przekazu przyzwyczajamy. I w końcu taką a nie inną akceptujemy jako naszą. Kiedyś oglądałem TVN24, od dość długiego czasu już nie (nawet nie mam). Teraz, kiedy w jakiejś sytuacji mam okazję tą telewizję obejrzeć odrzuca mnie już na starcie samą formą, nie jestem w stanie znieść i się skoncentrować na przekazie. Podobnie jak różnego rodzaju programy śniadaniowe, kiedyś leciało, jednym uchem słuchałem, czasami oglądałem uważniej, nie zawuażałem pewnych spraw. Dziś ten sztuczny luzik, forma prowadzenia rozmowy, kretyńskie reakcje, nie mówiąc już o tematach, mnie przerażają. Autentycznie czuję smród płynący z ekranu. Wyłączam pośpiesznie i czuję ulgę.
    I OK, kiedyś też estetyka TV Trwam niekoniecznie mi się podobała. Ale od kiedy odciąłem się od tej używanej przez mejnstrimowe media, już teraz nie. Lubie ją, jest mi dużo bliższa, tak naturalnie, bez przyzwyczajeń, niż ta popularna.
    JORGE>
  • Problem z estetyką pojawia się zawsze gdy przestajemy zwracać uwagę na prawdziwość wiadomości a zaczynamy zwracać uwagę na manierę przekazu.
    Obecnie estetów mamy na pęczki lecz boleśnie odczuwamy brak potrafiących mówić prawdę.
    TVTRWAM bardzo OK.

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.