Skip to content

Przekaz podprogowy - prawda li to,

czy nie?
Tu
http://niewiarygodne.pl/kat,1031991,title,Reklama-podprogowa,wid,14996153,wiadomosc.html?smgajticaid=61184f
mądry pan gada, że niekoniecznie, ale jakoś nie do końca mnie przekonał.
The author has edited this post (w 21.10.2013)

Komentarz

• Kiedyś jak czytałem na ten temat to w niektórych badaniach działało, w niektórych nie. Ale to nie jest ważne mmario, ważne że normalna reklama działa, po co więc kombinować z podprogową? Oglądasz radio czy telewizję - reklama działa.
  • Mnie to pytanie zastanowiło, gdyż albowiem przeczytałam słuszne uwagi Stanisława Żaryna
    http://wpolityce.pl/dzienniki/blog-stanislawa-zaryna/65072-najblizsze-wybory-to-bedzie-gra-o-wszystko-i-bedzie-to-gra-bardzo-nieczysta
    i jestem ciekawa, po jakie chwyty mogą oni jeszcze sięgnąć. Być może wystarczy zmasowany i zupełnie jawny przemysł zochydzania przeciwnika.
    Ale ciągle nie rozumiem, dlaczego inteligentni wydawałoby się ludzie na samo nazwisko Kaczyński czy Macierewicz dostają drgawek, a następnie zupełnie nie potrafią logicznie tego uzasadnić. Jedyny wspólny mianownik, jaki znalazłam, to oglądanie WSI24...
  • Marker somatyczny, warunkowanie niczym psy Pawłowa. To jest metoda sprawdzona i to działa, odpowiednią tresurą komuniści w Korei potrafili amerykańskich jeńców przeflancować, wyobrażacie to sobie? Siedzę w niewoli u Niemca a ci robią ze mnie autentycznego wroga Polski. W głowie się nie mieści a można. Jak człowiek nie wierzy w Boga to uwierzy we wszystko, a sami wiecie jaka ta nasza wiara potrafi być, nawet jeśli w ogóle jest.
    Co do technicznych aspektów podprogowego przekazu - proszę pamiętać jak działają telewizory (co do radia nic nie wiem na ten temat) - stare kineskopowe odświeżają obraz co 1/50 sekudny, innymi słowy każdy wyświetlany na ekranie obraz musi być wyświetlany przez co najmniej 1/50 sekundy, jedną klatkę. To jest widoczne gołym okiem i przeciętny człowiek to zauważy. Były i lepsze telewizory, 100-hercowe (1/100 sekundy) ale były drogie i mało kto je ma.
    W telewizorach plazmowych i LCD pojęcie odświeżania z praktycznego punktu widzenia nie istnieje, z technicznego tak. Znowu - większoć telewizorów LCD odpowiada 50-hercowym telewizorom kineskopowym, są lepsze (droższe) 100-, 200- i nawet więcej ale nie są powszechne. Mam poważne wątpliwości czy da się na przeciętnym telewizorze LCD wyświetlić przekaz podprogowy, nie wiem czy da się mignąć obrazem przez czas krótszy niż 1/50 sekundy, tak aby go świadomie nie zauważyć (mózg rejestruje).
    Aby taki przekaz był skuteczny musi być ukryty oraz powszechny, jeśli większość telewizorów technicznie nie da rady to sami rozumiecie. Po drugie masa ludzi ma nagrywarki więc istnieje baaardzo duże ryzyko że akcja zostałaby zdemaskowana. Nie przejmowałbym się takimi metodami, naprawdę, są prostsze i skuteczniejsze i działają jak widać po kolejnych wygrywanych przez PO wyborach.
  • przemk0
    W telewizorach plazmowych i LCD pojęcie odświeżania z praktycznego punktu widzenia nie istnieje, z technicznego tak. Znowu - większoć telewizorów LCD odpowiada 50-hercowym telewizorom kineskopowym, są lepsze (droższe) 100-, 200- i nawet więcej ale nie są powszechne. Mam poważne wątpliwości czy da się na przeciętnym telewizorze LCD wyświetlić przekaz podprogowy, nie wiem czy da się mignąć obrazem przez czas krótszy niż 1/50 sekundy, tak aby go świadomie nie zauważyć (mózg rejestruje).
    Nie chce mi się teraz szukać i sprwdzać, ale z tego co pamiętam, to LCD i Plazma wciąż mają 50 Hz.
    Te 100, czy 200 to pólobrazy/ ćwierćobrazy. Czyli odświeżane jest pół obrazu co jednego Herca. (Te pół oznacza "co druga linia" obrazu, a nie górna lub dolna część.)
  • Warto jeszcze dodać, że niezależnie od częstotliwości odświeżania ekranu w telewizorze, nadawany sygnał i tak ma zawsze 50 klatek/s. (Chyba tylko niektóre kanały HD na platformach cyfrowych są nadawane nie tylko w wyższej rozdzielczości ale też z wyższym FPS).
    O, romeck też uzupełnił. A w sumie to same 50Hz klasycznej TV, to też było 25 klatek/s, tyle że właśnie nadawane jako dwa półobrazy z częstotliwością 50Hz.
  • Mózg rejestruje i zachowuje informacje, które nie przebijają się przez filtr świadomości, ale w mózgu pozostają. Czasami przypominamy sobie detale z przeszłości i dziwimy się, że pamiętamy coś tak nieistotnego. Wszystko, co do nas dociera jest rejestrowane i warunkuje nasze postępowanie.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • No więc właśnie o tym mówię Maniu, że nie ma sensu bawić się w jakieś skomplikowane i ryzykowne podprogi jak można nachalną reklamę dać - zobaczysz i koniec, nie da się odzobaczyć, to modyfikuje w jakimś tam stopniu naszą wiedzę. Nie determinuje niczego ale zmienia.
    50 półobrazów tak, ale półobraz jest już obrazem, może przenieść jakąś treść.
    A z jaką jakością nadają stacje to macie rację, 25-30 klatek/s, zapomniałem o tym.
  • mmaria
    /.../ Jedyny wspólny mianownik, jaki znalazłam, to oglądanie WSI24...
    I to wystarczy.
    Nie potrzeba dodatkowych, podprogowo działających obrazów.
    Wystarczy 24 godziny/dobę powtarzać Kaczyński=zło, PiS=zło, Macierewicz jest be.
    Podstawowa zasada propagandy, stosowana już przez Goebbelsa, działa i dzisiaj. Tak, jak w III Rzeszy, tak i w III RP.
  • Nawet nie trzeba bezpośrednio oglądać, odpowiednia konstrukcja psychiczna i wystarczy to co mówią koledzy w pracy. Jak to ładnie Bartoszewski podsumował - nic nie wiem o sprawie i nie chcę wiedzieć, wystarczy że wiem co o niej myśleć.
  • A mam pytanie kiedy ostatnio nie byliście w centrum handlowym ? Bo mi się zdarzyło, zupełnie niechcący, że parę miesięcy takich przybytków nie odwiedzałem. Ostatnio jednak pojechałem umyć samochód, a że musiałem czekać, to sobie po galerii pochodziłem. I pierwszy raz miałem odczucie totalnego obrzydzenia, musiałem uciec, ale że nie było gdzie, to siedziałem godzinę na ławce w alejce międzysklepowej i obserwowałem ludzi. Niegy nie byłem żadnym wrogiem centrów handlowych, nie powiem, że częstym klientem, ale uważam że takie skomasowanie sklepów w jednym miejscu ma sens. Natomiast fakt, że dawno nie byłem pokazał mi inny wymiar tego zamieszania. Nie wiem jeszcze jaki, nie potrafię opisać dlaczego, ale bardzo bardzo to chore jest. Festiwal nikomu niepotrzebnych gówien.
    JORGE>
  • Ja z galerii wychodzę zmęczony. Jakby coś ze mnie wyssało energię.
    romeck
    Te 100, czy 200 to pólobrazy/ ćwierćobrazy. Czyli odświeżane jest pół obrazu co jednego Herca. (Te pół oznacza "co druga linia" obrazu, a nie górna lub dolna część.)
    IIRC tak jest też (w tańszych modelach), ale droższe mają "rzeczywiste" >= 100 Hz.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.